Ministerul Educației și Cercetării a lansat în consultare publică și dezbatere națională noile planuri-cadru pentru liceu, care ar urma să intre în vigoare începând cu anul școlar 2026-2027.
Conform acestor propuneri, disciplina Religie beneficiază de 142 de ore în trunchiul comun pe parcursul celor patru ani de liceu, un număr dublu față de cel alocat disciplinelor precum Istoria, Chimia, Fizica, Biologia sau Geografia, fiecare având câte 72 de ore.
Este important de menționat că, deși Religia este inclusă în trunchiul comun, participarea elevilor la această disciplină este opțională, conform legislației în vigoare. Elevii pot alege să nu participe la orele de Religie, iar în acest caz, situația lor școlară se încheie fără această disciplină.
Materiile precum Istoria, Geografia, Fizica, Chimia și Biologia sunt prevăzute în trunchiul comun doar pentru clasele a IX-a și a X-a, fiind ulterior incluse în curriculumul de specialitate pentru profilurile real și umanist în clasele a XI-a și a XII-a.
Trunchiul comun reprezintă 50% din curriculum și asigură competențele fundamentale pentru toți elevii, fiind alcătuit din disciplinele obligatorii. Curriculum de specialitate reprezintă 35% și este adaptat, la decizia școlii și a claselor, în funcție de filiera educațională și specializarea studiată la liceu.
Legat de subiectului religiei, ministrul Educației, Daniel David, a transmis următorul mesaj ca răspuns la o serie de atacuri pe care Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, le-a lansat la adresa sa:
„Eu cred că bunăstarea europeană stă pe doi piloni: știința (care produce cunoaștere prin cercetare și o diseminează prin educație) și religia! Poziția mea adversă nu este însă pentru a interzice alte abordări în spațiul public, ci doar să le diferențiem clar, ca mintea oamenilor să nu fie contaminată, iar poporul să înțeleagă că acestea sunt abordări alternative științei și religiei, nu sunt știință (cunoaștere) și religie!”, a transmis ministrul Daniel David pe blogul său personal.
Vă amintim că prima generație care ar urma să studieze după noile planuri-cadru este cea care va începe clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027, adică elevii care se află acum în clasa a VII-a.
În schimb, elevii care, în anul școlar 2026-2027, se vor afla în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a/a XIII-a își vor continua studiile pe actualul curriculum liceal până la absolvire, fără modificări în structura examenului de bacalaureat.
Sursa: TION.RO
Trimite articolul
XNici o problema ca nu au cultura generala, important e ca stiu sa se roage. 😡
Ce tot bagati religia in scoli? De sport ati auzit? In loc de religie, sport si atunci si spitalele ar fi mai goale si elevii mai sanatosi si mai comunicativi, cu spirit de echipa. Cu o singura conditie: sa se si faca orele de sport! Ar trebui cate o ora de sport in fiecare zi.
Păi așa se cresc viitori CGiști: cu mituri din epoca bronzului. Și atunci ne mai mirăm de ce cred unii că Bolivia are porturi, că dacă legi M. Neagră de M. Caspică, rutier sau maritim, ajungi în China, că dacii erau creștini, că 5G îți prăjește oul în tigaie, că băuturile răcoritoare conțin nanocipuri, etc. 🤦🏻♂️