Ea a fost acuzată că ar fi primit șpagă de la peste 270 de pacienți ca să întocmească documente referitoare la încadrarea într-un grad de invaliditate, la concedii medicale ori la revizuirea pensionarilor de invaliditate. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Plicul cu „atenții” pentru a-și face treaba
Faptele de care este acuzată doctorița Cun s-ar fi petrecut într-o singură lună, între 18 mai și 15 iunie 2015, la finalul căreia a și fost arestată. Este perioada în care polițiștii Serviciului Economic și procurorii Parchetului Bihor au monitorizat – inclusiv prin înregistrări video – întreaga activitate a Serviciului de Expertiză Medicală din Oradea, investigație finalizată cu descoperirea unei adevărate caracatițe a corupției și cu trimiterea în judecată a 10 medici și asistente. Adică a întregului personal al instituției.
În ceea ce o privește pe Emilia Cun, anchetatorii arătau că aceasta ar fi primit bani, produse alimentare, alcoolice și cosmetice de la 272 de persoane. În total, aproape 29.000 de lei, 900 de euro și 10.000 de forinți, în perioada vizată de investigații. Potrivit informațiilor menționate în hotărârea Tribunalului Bihor, erau zile în care peste 20 de persoane lăsau plicul cu „atenții” – între 50 de lei și 400 de lei pe pacient – la cabinetul doctoriței.
Procurorii arătau că, în schimbul șpăgilor, medicul Emilia Cun nu ar fi făcut altceva decât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu: întocmea decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectua revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență ori întocmea formularele de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale.
Așa era obiceiul
Completul de judecată a observat că doctorița Cun nu ar fi pretins ori solicitat în mod expres bunuri din partea pacienților. La un moment dat, chiar aceasta a declarat în fața anchetatorilor că „nu am cerut niciodată bani sau bunuri și inițial am refuzat banii și bunurile ce mi s-au oferit, dar am acceptat ulterior la insistențele pacienților”.
Magistrații au audiat aproape 200 de pacienți, alte zeci fiind ori decedați, ori de negăsit, ori au refuzat să depună mărturie. Au aflat astfel că printre motivele pentru care aceștia au dat „plicul” s-a numărat teama că altfel nu-și vor primi drepturile.
„Majoritatea martorilor audiaţi au invocat practica din acea vreme, recunoştinţa faţă de modul de îndeplinire a atribuţiilor profesionale. O minoritate au recunoscut influenţa din partea altor persoane (fie tot pacienţi, fie alte cunoştinţe) sau au avut experinţe personale negative, în care nu au dat sume de bani, (ca urmare – n.n.) fiindu-le solicitate diverse alte acte medicale sau analize, fiind trimişi la comisia de evaluare din altă localitate etc”, arată Tribunalul Bihor.
Prima sentință, după 8 ani
La 8 ani de la începerea investigațiilor în cazul doctoriței Cun, pe 29 mai 2023, aceasta a fost condamnată, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi penale de 20.000 de lei. La această sumă se adaugă 15.000 de lei, valoarea cheltuielilor judiciare ce trebuie achitate tot de medic, dacă sentința nu va fi atacată ori dacă va fi păstrată în cazul unui eventual apel.
În stabilirea pedepsei, Tribunalul Bihor a arătat că a ținut cont, printre altele, de vârsta de 67 de ani a doctorului Emilia Cun, de meritele profesionale ale acesteia și de faptul că starea sa de sănătate s-a deteriorat în timpul procesului, fiind chiar internată în spital.
„Din declarația dată în fața instanței, s-a perceput în mod nemijlocit atitudinea de regret și stânjeneală pentru situația procesuală în care se află”, au observat magistrații. Aceștia au făcut referire și la durata lungă a urmăririi penale și la măsurile preventive care „au atras cu suficientă putere atenția (Emiliei Cun – n.n.) asupra caracterului profund nelegal al primirii vreunei sume de bani sau alt beneficiu în schimbul actului medical întreprins”.
Denunț pe numele fostului director al Casei de Pensii Bihor
În timpul anchetei, Emilia Cun a formulat un denunț împotriva lui Leontin Țîrle, fost director al Casei de Pensii Bihor. Doctorița relata că, în perioada 2014 – 2015, i-a dat diferite sume lui Țîrle, care știa că banii reprezintă ”atenții” de la pacienți pentru medici.
Ca urmare a acestor mărturisiri, fostul șef de la Pensii a fost condamnat, în 2021, la patru ani de închisoare cu executare.
În 2021, asistenta doctoriței Cun, Gianina Țigan, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și a acceptat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendare.
Sursa: BIHON.RO
Trimite articolul
XAdica scroafa asta a luat spaga peste 40 000 de lei, doar ce sa dovedit , ca realitatea doar ea o cunoaste , deci ! peste 40 000 bani si alte foloase , si primeste o amenda de doar 20 000 ??? si pedeapsa cu suspendare ? dupa ce a prejudiciat statul de o multime de bani prin actele comise de scroafa ? bravo justitie de cacao !
Eh , cine cunoaste primeste cu suspendare…Da na, justitia cica-i oarba…
Suntem o țară de slugi! Medicul e privit ca un dumnezeu, când el e oricum plătit de Stat. Când vor înceta proștii să dea șpagă, sistemul medical românesc se va normaliza. Cât timp posturile de medic specialist se cumpără tocmai pentru că reprezintă o sursă inepuizabilă de venit (cuvenit dar și necuvenit), vorbim despre o lume coruptă, plină de incompetență la toate nivelurile, în care numai banul și natura 😉 decid cine câștigă și cine nu.
Peștele de la cap se împute… Exemplul e doar unul singur, dar în tot sistemul e la fel, iar “privatul” e supus Statului, deci cotizează la rândului lui… Am scris pentru cine cunoaște. “Respect” distinșilor domni și doamne doctor care din Paleolitic încoace predau același lucru studenților și rezidenților, fără niciun update profesional.
-
Exact, și pana nu I se ia dreptul de a profesa pt încălcarea jurământului tot așa are sa fie din păcate
Si mai vreti sa devina o tara fara coruptii cand voi practic nu le faceti nimica….
-
Unde ai auzit tu ca si-ar
dori cineva din aparatul de stat asa ceva?! Povesti bre…
Si cat a Primit Sasu de la santana de la tigani Belgieni ca sa poata construi casa cum vor ei
Statul prin judecător ar trebui să-i ceară scuze scrise și să-i acorde o pensie egală cu a judecătorului. Cu banii primiți mită să o recompenseze cu o primă.