„În timp ce alte state investesc masiv în turism şi dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie, ignorând consecinţele economice şi sociale ale deciziilor sale. Într-o economie de piaţă stabilă, voucherele de vacanţă ar fi considerate o investiţie strategică, care stimulează economia, menţine banii în ţară şi contribuie la crearea unui climat economic sănătos. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, anulând toate progresele făcute în aceşti ani”, se arată în comunicatul UNPR.
Conform sursei citate, eliminarea voucherelor ar îngheţa sau chiar anula investiţiile în infrastructura turistică. Proiectele de construire a unor hoteluri noi sau de modernizare a celor existente de 4 şi 5 stele ar fi afectate, iar succesul în combaterea turismului ilegal ar fi pierdut.
În plus, având în vedere că numărul unităţilor de cazare clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani, eliminarea voucherelor ar avea un impact negativ asupra balanţei valutare, cu milioane de euro care ar ajunge în alte destinaţii turistice, precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, în loc să rămână în România.
„Sindicatele anticipează revoltele angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii. Sănătatea angajaţilor, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru guvern”, se afirmă în comunicat.
Sursa subliniază că eliminarea voucherelor de vacanţă ar conduce la o scădere de 30-40% a veniturilor din turism, un sector esenţial pentru economia românească. De asemenea, aceasta ar pune în pericol accesul a mii de români, în special celor cu venituri reduse, la vacanţe, tratamente de recuperare sau perioade de odihnă, în timp ce investitorii privaţi ar pierde încrederea în piaţa românească şi ar fi obligaţi să îşi reducă activitatea sau chiar să îşi închidă afacerile, crescând astfel şomajul.
În plus, măsura ar afecta negativ şi alte industrii conexe, precum transporturile, alimentaţia publică, cultura şi agrementul, care depind în mare măsură de turism.
„Acest protest la care se alătură patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un semnal de alarmă către guvern. Lăsaţi voucherele de vacanţă!”, se încheie comunicatul UNPR.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
Xera bun pentru noi daca dispareau mai repede ca e prea tarziu, deja s-au triplat preturile la cazare
-
Total de acord! Nu am crezut că voi ajunge în situația să nu îmi mai doresc voucher-ul de vacanță. Cei din turism au profitat la maxim de acestea ca să tripleze prețurile. Plătești 300 lei taxe si te folosești de 1300 lei pentru cel mult 3 nopți.
Eliminarea pensiilor speciale ar trebui sa fie urmatorul pas
Ce vă miră…..?
Trăim în România…… O Țară fără Popor…..
Pe undeva corect. Pe de alta parte rau pentru turismul intern care beneficia de pe urma acestora…
Ii bun…de cind au apărut preturile sau triplat