Eurobarometrul a fost prezentat miercuri de PE, cu şase luni înainte de alegerile europene, care sunt programate să aibă loc între 6 şi 9 iunie 2024.
Principalele motive invocate de respondenţii din România în legătură cu aceste beneficii sunt noi oportunităţi de lucru aduse de UE (42%), îmbunătăţirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuţia UE la menţinerea păcii (25%) şi cooperarea cu alte state europene (25%), se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.
Pentru participanţii din întreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contribuţia UE la menţinerea păcii şi consolidarea securităţii (34%) şi îmbunătăţirea cooperării dintre ţările Uniunii (34%).
De asemenea, imaginea UE printre cetăţenii europeni a rămas stabilă din martie acest an. UE are imagine pozitivă în rândul a 45% dintre cetăţeni, o imagine neutră – 38%, o imagine negativă – 16%. În România, UE are o imagine pozitivă printre 49% dintre cetăţeni, o imagine neutră – 35% şi o imagine negativă – 14%.
În plus, 70% dintre cetăţenii UE (60% dintre cetăţenii români) consideră că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor de zi cu zi. Mai mult de o treime dintre cetăţenii UE consideră că lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (36%) şi sănătatea publică (34%) reprezintă principalele subiecte cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate.
Următoarele teme importante pentru cetăţenii UE sunt acţiunile de combatere a schimbărilor climatice (29%) şi sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (29%). Migraţia şi azilul (18%), în prezent pe poziţia a noua, reprezintă tema care a crescut cu şapte puncte procentuale faţă de toamna anului trecut.
În opinia cetăţenilor români participanţi la sondaj, priorităţile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) şi lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (34%).
Sondajul mai relevă că dificultăţile socio-economice afectează încă mulţi europeni, chiar dacă indicatorii s-au îmbunătăţit uşor în cursul ultimelor şase luni, se mai arată în comunicatul PE. 73% dintre respondenţi (cu 6 puncte procentuale mai puţin decât în primăvară) consideră că nivelul lor de trai va scădea în anul următor.
Peste o treime dintre europeni (37%) întâmpină dificultăţi în a plăti facturile uneori sau de cele mai multe ori, iar procentul de cetăţeni români care întâmpină dificultăţi la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.
Majoritatea europenilor (53%), inclusiv a cetăţenilor români (59%), doresc ca PE să joace un rol mai important, o opinie majoritară în 21 de state membre.
Majoritatea europenilor (57%) sunt interesaţi de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil în comparaţie cu primăvara anului 2023 (1 punct procentual mai mult), dar cu 6 puncte procentuale mai mare decât în toamna anului 2018, într-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene. 60% dintre români afirmă că sunt interesaţi de alegerile europene din 2024.
68% dintre europenii participanţi la sondaj spun că ar putea vota dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână – cu nouă puncte mai mult decât în toamna anului 2018.
Dintre cetăţenii români care au răspuns sondajului, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Este al cincilea procent din UE, după Danemarca (86%), Olanda (82%), Suedia (80%) şi Polonia (76%) şi la egalitate cu Grecia (75%).
Comparativ cu toamna lui 2018, când 55% dintre români spuneau că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, se înregistrează o creştere de 20 de puncte procentuale, a doua din UE (după Polonia, +23 de puncte procentuale) şi la egalitate cu Slovacia.
Prezenţa la alegerile europene din 2019 a fost de 51,2% în România.
Rezultatele Eurobarometrului „arată că atât interesul pentru alegerile europene, cât şi probabilitatea de a vota au crescut în mod măsurabil, în special în comparaţie cu acum cinci ani”, afirmă preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video transmis cu ocazia prezentării sondajului.
„Rezultatele sunt foarte încurajatoare şi ne sprijină în eforturile noastre de a creşte prezenţa la vot, ceea ce este important deoarece democraţia nu poate fi niciodată considerată ca fiind de la sine înţeleasă. În iunie 2024, haideţi să o protejăm şi să o păstrăm prin exprimarea votului”, a mai transmis ea.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XLasa ca se razgandesc imediat. Deja si-a aratat fata urata UE cu pandemia. Dupa ce va vor lua proprietatile ca nu sunt la standarde europene si masinile ca nu sunt EURO N sa vedeti ce va schimbati.
Ca UK si Olanda or fi idioate ca vor iesirea din UE.
Tare mi-e ca o sa vreti de frig in Uniune… aia fosta sovietica condusa tot de comisari politici si tot comunisti.
-
tot comunist ai ramas??
-
corect ar fi fost sa scrii: tot comunisti au ramas. UE = URSS – tot uniuni cu aceeasi structura politica si organigrama.
NU trebuie sa ma crezi. Cerceteaza.-
In UE statele au aderat de bunavoie, in URSS au fost fortate. Intelegi diferenta?
-
-
Judecând după comentariile unora, raportul ar trebui să fie invers
-
Daca crezi barometrele lor… e ca si cum ai crede ca armata ucraineana mai are un pic si cucereste Moscova.
-
Sau cum Rusia mai are un pic si cucerete Kievul
-
Articol de propagandă. Da, corupții au nevoie pentru a fugi de răspundere penală. Pentru un om corect, cu venituri muncite, apartenența la EU e dezastru, așa cum a ajuns și economia țării…
Prezenta romanilor la alegerile europarlamentare din ultimii ani contrazic acest EUROBAROMETRU.
E mai degraba e o forma de mobilizare a cetatenilor bazata pe faptul ca, cetatenii au instinct de turma.
E bine in UE ca macar avem cine sa ne spuna ce sa mancam cum sa mancam cum sa crestem porcii la sate, cum sa mentinem sau nu gospodariile rurale, , cum sa dam sume enorme Ucrainei , cum sa ii intretiem pe ucrainienii refugiati si copiii lor comparativ cu cetatenii romani si copiii lor, cum sa ne vaccinam , cum cum sa nu intram in Schengen si sa privim la cozile kilometrice de TIR-uri din vămi, cum si cati migranti sa primim etc etc Da!
Macar stim o treaba ca avem sefi .in frunte cu doamna URSULA Sa ne traiasca stapanii.!