Potrivit celor de la DRDP este „forfotă mare, zi de zi”, pe șantierul bucății de nici 10 kilometri care va face parte din A1 Lugoj – Deva. Atât firma din portofoliul Umbrărescu, cât și partenerii bosniaci, cei de altfel specializați în tuneluri, muncesc non-stop.
„Sunt 700 de muncitori și circa 300 de utilaje, iar lucrările se execută atât la tuneluri, cât și la terasamente și structuri (poduri și pasaje). La tunelul T1, pe partea stângă, au fost forați 66 de metri, iar pe partea dreaptă – 18 metri. Echipele UMB GRUP și Euro-Asfalt lucrează 24 din 24 ore”, transmit reprezentanții DRDP Timișoara.
foto: DRDP Timișoara
Despre contract
Vă reamintim, contractul cu asocierea care realizează lucrările – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT – a fost semnat în octombrie 2022. Sunt incluse secțiunea E, cea cu tuneluri, dar și finalizarea secțiunii D, de aproximativ patru kilometri. Lungimea celor două tuneluri va fi de aproximativ 2,13 kilometri. Antreprenorul va mai trebui să realizeze în cadrul contractului și opt lucrări de artă, printre care un viaduct în lungime de 1.076 metri, de o complexitate tehnică ridicată.
Valoarea contractului este 1,8 miliarde de lei, adică puțin peste 370 de milioane de euro, fără TVA (2,2 miliarde de lei sau 436 de milioane de euro, cu TVA), finanțarea fiind prin PNRR. Contractul are o durată de 165 de luni: 11 pentru proiectare, 34 pentru execuție și 120 de garanție a lucrărilor.
Cum ordinul de începere a fost dat în decembrie 2022, lucrările ar trebui să fie gata în a doua parte a anului 2026. Proiectarea a fost gata înainte de termen, iar în iulie 2023, reprezentanții DRDP Timișoara transmiteau că deja au apărut utilajele pe șantier. Au existat și câteva dubii legate de finalizarea în termen – până la finalul lui 2026 – și eventuala pierdere a banilor din PNRR.
Trimite articolul
XPe cât e de mică, pe atât e de enervantă bucata asta lipsă de auostradă. Cu ea terminată, ai avea vreo 350 de kilometri neîntrerupți de drum rapid, pe Nădlac-Sibiu. Fără ea, ai ocazia să îți amintești în ce hal se circula la noi acum 20-30 de ani.
Într-adevăr este o performanta 66m pe o parte și 18 pe cealaltă parte!!!!poate în 2030 se termina lucrarea dacă nu mai apar ceva lilieci sau alte animale protejate. Suntem de rasul europei