Este decizia luată pe marți 14 mai de o curte federală din Statele Unite ale Americii, unde România a cerut punerea în aplicare a două hotărâri ale Curții Europene de Justiție, ce îi interzice să achite daunele, a relatat profit.ro.
Curtea federală americană a respins solicitarea statului român, decizia fiind definitivă.
Despăgubiri de 356 de milioane de dolari
În 2013, Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington a obligat Guvernul român să le plătească fraților Ioan și Viorel Micula despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, la care se adăugau dobânzi.
Decizia venea ca urmare a retragerii de către autoritățile de la București, în 2005, cu patru ani înainte de expirarea acesteia, a unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale de care beneficiaseră cei doi oameni de afaceri cu cetățenie suedeză.
În 2019, guvernul condus de Ludovic Orban a plătit a plătit o parte din această sumă, după ce oamenii de afaceri au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor.
Trei ani mai târziu, în 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat decizia Comisiei Europene care considera aceste despăgubiri drept ajutor de stat ilegal, conform legislației europene, și a interzis României să le achite.
Aceste decizii au stat la baza unor operațiuni de executare silită a proprietăților fraților Micula și a firmelor acestora începute în același an de ANAF pentru recuperarea sumelor deja plătite.
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat, oamenii de afaceri au contraatacat prin procese la Judecătoria Beiuș, prin care au contestat executarea silită sau au cerut suspendarea provizorie a măsurii.
Trei cereri de suspendare provizorie a executării silite au fost admise până la soluționarea fondului, iar procesele ce vizau contestațiile la executare au fost suspendate până la analiza de către o instanță europeană a deciziei Comisiei Europene.
Procese deschise în Statele Unite
În plus, Ioan și Viorel Micula au deschis mai multe procese, în diferite jurisdicții, inclusiv în SUA, pentru punerea completă în executare a deciziei din 2013 a Tribunalului Arbitral de la Washington din 2013.
Potrivit profit.ro, în fața instanțelor americane reprezentanții statului român au arătat că aceste tribunale nu sunt îndreptățite să judece cazul, întrucât tratatul bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislației Uniunii Europene.
Însă judecătorii americani nu au fost de acord cu acest argument, invocând faptul că disputa dintre autoritățile române și cei doi investitori suedezi a început în 2005, când România nu era membră UE; astfel, nu i se aplică normele europene.
Sursa: BIHON.RO
Trimite articolul
XSolutia este simpla. Majorati impozitele la prostime si gata, s-a rezolvat. Ca asa-i in democratie.
170.000.000.000 de euro este Datoria Romaniei.Mare Atentie 50.000.000.000 vine de la Basescu PDL si 75.000.000.000 de la Werner PNL. Jos PSD si Iliescu.Traiasca Ciuca si cu Muca.
Ce mai contează câteva sute de milioane de dolari/euro când deficitul bugetar a ajuns pe la 7%.
Urmărim încântați creșterea cheltuielilor de înarmare.
Multi citesc …. putini pricep ! Pe ceilalti nu-i intereseaza !! Platim pentru ,,activitatile,, alesilor nostrii !!! Parem un popor in mare parte cu un re.tard avansat !! Mare minune ca am scapat de ,,treaba,, de la Rosia Montana !