ARAD. Boboteaza este ultima din șirul celor 12 sărbători de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul, și reprezintă Botezul Lui Iisus Hristos, de către Ioan Botezătorul, în apa Iordanului şi semnifică sfințirea apelor din întreaga lume sau, altfel spus, a întregii creații.
Multe sunt tradiţiile de Bobotează, cea mai cunoscută fiind luarea apei sfinţite cu busuioc, vindecătoare de trup şi suflet. În plus, femeile nemăritate care vor să își afle ursitul trebuie să pună busuioc sfințit sub pernă înainte de culcare. O altă superstiție spune că dacă o femeie cade sau se împiedică pe gheaţă, ea se vă căsători în viitorul apropiat.
Alte tradiţii
Pe 6 ianuarie, credincioșii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu, alimente care au rolul de a curăța și îndepărta răul din preajma lor. Femeile nu au voie să spele rufe începând cu ziua de Bobotează și până la finalul altor 8 zile, pentru a nu spurca apele abia sfințite. De asemenea, nu e bine să dai bani cu împrumut, iar certurile în casă sunt interzise.
Superstiţii legate de vreme
Expresia „gerul Bobotezei“ vine de la ideea că anul în care tocmai am intrat va fi unul bun din toate punctele de vedere dacă ziua de 6 ianuarie este foarte friguroasă. Dacă e brumă de Bobotează, anul nou aduce roade multe, dacă picură din streașina casei, vara care urmează va fi ploioasă, iar dacă în această zi plouă, întreg anul va fi ploios.
Trimite articolul
XArticol alandala , facut pe genunchi…traditile enumerate tin de ” sfanta traditie ” sau de superstitii ( o ramura a paganismului si ocultismului ) ? …pe langa ca redactia ii pro lgbt, cu ocazia sarbatorilor se popularizeaza mult doar partea negativa care nu are nimic cu crestinismul…auzi ca trebuie sa bei vin rosu , ca parca daca nu bei nu esti crestin bun …
-
Corect, sunt traditii pagane imprumutate de care crestinism
-
Slab ganditi,slabi sunteti de minte amandoi!
-
Iesi acasa, ori esti habotnic ori nu cunosti nimic
-
Biblic și creștinește sărbătoarea este botezul Domnului, nicidecum Arătarea Domnului ci o sărbătoare creștină și nu o sărbătoare de tradiții, obiceiuri și superstiții ( Ălea sunt păgânisme în care Dumnezeu nu este acolo)
-
Ba e arătarea Domnului, după botez Iisus Hristos a început propovăduirea, pana atunci nu a ieșit în lume nu voia sa fie cunoscut!
La botez s-a arătat Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) și asta poți citi în Biblie.
Cât despre superstiții, nu au nicio legătură cu ortodoxia, au fost introduse treptat tocmai cu scopul de a sminti!… Si mai nou de a da oamenilor prilej sa comenteze pe diferite site-uri părerile lor pline de înțelepciune-
Isus nu a stat ascuns niciodată, El s-a lăsat văzut incepând de la staul, unde putea s-l vadă toată lumea.
-