Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că „grila de salarizare stabilită cu Ministerul Educației trebuie să fie aplicată în integralitate din această lună”.
Și Simion Hăncescu de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a reafirmat că oamenii au semnat pentru grevă generală și nu cedează.
Tot astăzi, prin ordonanță de urgență, Guvernul a majorat cu 1.000 lei brut salariile profesorilor și cu 400 lei brut pe cele ale personalului nedidactic. Liderii sindicali anunțaseră încă de miercuri că oamenii vor o majorare mai consistentă decât cea oferită.
Liderii județeni au respins oferta, au spus că este un pas important înainte, nu sunt de acord cu eșalonarea pe 3 ani a măririi salariului.
„Continuăm greva. Nu suntem mulțumiți nici de suma primită prin OUG, de 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru angajații din nedidactic. La fel, ne nemulțumește eșalonarea pe următorii trei ani a viitoarei legi a salarizării”, a declarat Flaviu Zancu, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor.
„Așa cum la Sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea, așa vor și sindicatele din învățământ. Oamenii au spus: «Vrem integral să se aplice, deci nu 40% cât a promis Guvernul», dar au cerut și asta i- am spus premierului, să consulte membrii de sindicat, vor vedea proiectul de ordonanță și decizia le aparține membrilor de sindicat. Sunt 5 zile libere, mai este până marți, așa că să avem răbdare! Nu au acceptat nici varianta cu 1.000 lei, au cerut să fie suma mai mare, dublarea acelei sume”, a spus preşedintele FSLI Simion Hăncescu la radioul național.
Transparență decizională
Deşi oferta a fost respinsă de sindicalişti, Guvernul nu a renunţat la decizia de a aproba, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă cu măsurile anunţate. Documentul, în care se calculează un impact bugetar de peste 2 miliarde de lei până la finalul anului, a fost postat în secţiunea „transparenţă decizională”, de pe site-urile Ministerelor Educaţiei şi Muncii.
„Am convenit să adoptăm într-o ședință de Guvern o ordonanță de urgență prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic și didactic auxiliar cu 1.000 lei brut pe lună, iar pentru personalul nedidactic cu 400 de lei brut pe lună. Totodată, am convenit că în acest document vom asuma încadrarea salariului personalului didactic debutant din învățământul preuniversitar și universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie. Această creștere de 1.000 lei va reprezenta practic un avans din creșterea cuvenită pe noua lege a salarizării, iar începând de la 01/01/2024 această creștere să se realizeze etapizat, în maxim 3 ani de zile, cu o creștere anul viitor de aproximativ 40% din suma rămasă ca diferență între grila actuală și grila viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă la Radio România Actualități.
La această variantă s-a ajuns după discuţii prelungite atât în coaliţia de guvernare, cât şi între liderii acesteia, cu preşedintele Klaus Iohannis. Este pentru prima dată când oferta executivului conţine majorări salariale imediate şi un angajament oficial privind evoluţia viitoare a salariilor din educaţie.
Sursa: BIHON.RO
Trimite articolul
XȘi pentru ei au bani de pensii speciale + deplasări + alte mariri+ + +, și lista e foarte lunga. Ei de sus de ce nu si-au eșalonat maririle de salar ” banii in plus” pe mai mulți ani și i-au bagat pe toți odată!?!?!. Foarte bine sa facă greva pana o fi bine, ca de dus cu zăhărelul ne tot duc din 89 incoa.
-
Bine zici maestre!
nesimtirea este crasa la acesti dascalioti! Adica, pe langa ce ca le mari Guvernul salariile, pe langa ca nu muncesc decat cam jumatate de an,desi sunt platiti integral si in rest, desi multi dintre ei sunt de nota 3, iata cum nesimtirea nu-i lasa si-i indeamna sa faca haos in anul scolar! PLECATI si lucrati in privat, sa vina altii care vor sa munceasca si nu au atatea pretentii!
-
🤣🤣🤣🤣aceeași placa uzată a frustratilor
-
Dacă dumneata ești nemulțumit de munca in privat, nu te oprește nimeni să vii să lucrezi în învățământ pe banii și cu condițiile de acolo.
-
va invit si pe voi, dascaliotii sa veniti sa lucrati in privat , sa scapati de “banii si conditiile de acolo” ,din invatamant…Dar sa stii, cocalare, ca la privat trebuie sa muncesti mult si greu,nu sa chiulesti jumatate de an in vacante prelungite si multe zile libere si fara sa obtineti rezultate bune …te mai invit, dascaliotule sa-ti fiscalizezi banii obtinuti din meditatiile oferite si sa nu mai faceti evaziune fiscala..fiindca ,procedand asa,ii invatati pe elevii vostri sa devina infractori! La privat,cocalare, du-te si munceste impreuna cu ceilalti chiulai de breasla!
-
Ce sa mearga la privat, munceste 3 ore pe zi si alea pe aradon. Uita-te ca este vesnic prezent, ce ore face asta?Nu vreau sa stiu cat de activ este pe FB, cred ca acolo ar trebui sa ceara salariul marit.
-
Cap ai, minte ce îți mai trebuie? La ce frustrari ai și tu ești unul ce te-ai târât prin scoala, iar acum a sosit momentul să te răzbuni prin comentarii cretine.🤣
Dă-i înainte, cu tupeu!
-
-
-
La elevi care au examene nu se gândesc acești dascali? Cati bani vor pentru câteva ore pe zi, medidatii scumpe pt care nu plătesc impozit plus o gramada de vacante? La cât lucrează ar trebui sa fie mulțumiți! Plus ca intarzie la ore 10 min.
-
🤣🤣🤣