Vă reamintim, în urmă cu o zi, autoritățile din România au declarat la nivel național stare de alertă privind gripa sezonieră, estimându-se că vârful sezonului gripal va fi atins fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.
„Este a treia săptămână epidemică. Ca să oficializăm situația, o să emit o instrucțiune în care voi declara o stare de alertă epidemică. Declararea de epidemie prin ordin de ministru ne-ar pune în situația în care ar fi generate anumite restricții. Abordarea noastră a fost în sprijinul menținerii vieții normale, nu să impunem izolare. Nu este o situație dramatică. În urmă cu cinci ani, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii, 170 de mii pe săptămână”, a explicat joi ministrul Alexandru Rafila.
Adesea, gripa este considerată o afecțiune banală, însă aceasta este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. Debutează agresiv, cu febră, dureri de cap, frisoane, și poate fi însoțită de secreții nazale, tuse, dureri în gât. Netratată la timp, poate duce la complicații ale căilor respiratorii.
Copiii mici, persoanele peste 65 de ani și cele care suferă de boli cronice riscă să dezvolte forme severe de gripă, care necesită spitalizare și supraveghere. Pentru a evita aceste situații, specialiștii recomandat vaccinarea antigripală anuală.
De asemenea, Ministerul Sănătății a prezentat vineri măsurile recomandate pentru limitarea răspândirii virusului gripal.
Pentru populația generală
- Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
- Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
- Respectarea etichetei tusei și strănutului; utilizarea de batiste de unică folosință
- Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
- Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
- Continuarea vaccinării antigripale, in special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, bolnavi cronici
În școli
- Realizarea triajului zilnic
- Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
- Utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către copii
- Aerisirea periodică a încăperilor
- Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii
- Respectarea etichetei tusei și strănutului; utilizarea de batiste de unică folosință
Pentru angajatori
- Evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil
- Utilizarea măștii de protecție, dacă aglomerația nu poate fi evitată
- Încurajarea vaccinării antigripale a personalului
- Realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie
În spitale
- Realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor cu simptome respiratorii
- Purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții
- Adaptarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP
- Continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar și auxiliar
- Refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante
- Asigurarea stocurilor de antivirale, in special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute
- Respectarea protocoalelor de management al 8. cazului de gripă, al contanților și al focarelor de îmbolnăvire
- Instituirea terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienții care prezintă simptome specifice gripei
Cum antiviralul Tamiflu se găsește cu greu în farmacii, Ministerul Sănătății a publicat inclusiv o listă cu medicamente potrivite pentru adulți și copii (antitermice, antiinflamatoare, antivirale) disponibile în România. Acestea sunt:
- Ibuprofen
- Paracetamol
- Oseltamivirum
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) transmite că în săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023 numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 74.567 de cazuri, cu mențiunea că au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă. Aceasta a fost a treia săptămână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice.
La nivel național, au fost raportate 4.961 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din cinci sezoane prepandemice (2015-2019). Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 de județe, cele mai multe fiind în București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).
Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu cinci săptămâni mai devreme.
INSP recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate , iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
Trimite articolul
XO simplă
Intrebare.
Cum a supraviețuit omenirea mii de ani înainte de industria farmaceutica?
Răspuns. I-mu-ni-ta-te na-tu-ra-lă.
Am ajuns la 7 decenii + fară industria farmaceutica. Nu Diabet, nu reumatism, nu tensiune, nu boala de inima nu boala de rinichi nu boală de plămâni nu vizite la doctor și nu antibiotice.
E nevoie de-un pic de încredere în conceptul
Celui ce ne a creat, după chipul și asemănarea Lui.
Doamne, ai milă de poporul Român și trezeștel la realitate.
Amin
-
mai du-te culca-te, nu cumva sa evoluezi!
-
Intrebare cheie. Care a fost speranta de viata in urma cu 200 de ani? Raspuns: ca. 36-38 de ani. Pricepi sau sa-ti desenez?
Sistemul imunitar al multora a fost compromis dupa infectarea cu covid şi înțeparea cu poşirca “sigură şi eficientă”.
Dar asta nu o să recunoască nici Rafila, nici Gheorghiță, nici Musta, nici Wiener sau alți “specialişti” care au revoluționat medicina dupa 2020.
Cautați pe google lista cu efectele adverse ale vaccinării, că acum e publică.
Ce gripa??? Acum nu-i mai spuneti COVID ? Gata cu prosteala ? A-ti facut destui bani cu covidutul ? Oare cum se simt cei care s-au vaccinat ?
-
Bine mersi.
-
Nu va faceti griji. Si nemtii au pulverizat milioane de euro pentru vaccin covid. Mai au in stoc cam 35 de milioane de doze, si prin contract cu firma Pfizer, sint obligati sa mai cumpere 375 de milioane de doze. Vaccinul expira intr-un an.Iar fostul ministru al sanatatii, cu “sotul” lui, si-au cumparat vila cu 6 milioane de euro!Oare de unde vin banutii!
“E nevoie de-un pic de încredere în conceptul
Celui ce ne a creat, după chipul și asemănarea Lui.” Si cine a facut “minunea” asta ??