Măsura privind voucherele de vacanță pentru personalul din Sănătate și Asistență Socială ar urma să fie adoptată prin ordonanță de urgență. Momentan, există doar un proiect de ordonanță, publicat de Ministerul Sănătății vineri, 9 iunie.
„(1) Prin derogare de la dispozițiile art. 1 alin. (5) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările și completările ulterioare, contravaloarea voucherelor de vacanță pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, precum şi în cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(2) În anul 2023, dispozițiile alin. (1) se aplică pentru personalul care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, nu a beneficiat de vouchere de vacanță, acordate în condițiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Plata contravalorii voucherelor de vacanță pentru personalul prevăzut la alin. (1) se face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare, al cărui model este stabilit prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în articolul unic al proiectului de ordonanță de urgență.
Marșuri, grevă japoneză și amenințări cu greva de avertisment, în ultimele luni
Membrii Federației Sanitas sunt în grevă japoneză încă din 7 iunie. Asta deși negocierile privind salarizarea personalului din Sănătate și Asistență Socială au început încă din februarie. Între zilele de 6 și 8 a lunii respective, în Piața Victoriei din București a avut loc și marșuri, fiecare având peste 2.000 de membri de sindicat participanți. Ulterior, spre finalul lunii, a avut loc și prima întâlnire a grupului de lucru pe proiectul de lege a salarizării, pe componenta Sănătate. Pe 21 martie se încheie negocierile, însă cum proiectul a fost tergiversat, în luna mai sunt reluate presiunile, alăturându-se acestora și personalul din domeniul Asistență Socială. Între 23 mai și 9 iunie au loc noi acțiuni de pichetare a ministerului, de declanșare a grevei japoneze și de amenințări cu greva de avertisment, concluzionate cu noi discuții și promisiuni.
„În ultimele zile, ca urmare a presiunilor și demersurilor repetate ale Federației SANITAS au început să se materializeze rezultatele eforturilor de luni de zile ale acestei organizații. Vorbim despre efortul conjugat al membrilor noștri care au înțeles să răspundă apelurilor liderilor SANITAS județeni și a celor din organizațiile de bază; vorbim, de asemenea, despre negocierile și dialogul desfășurate de echipa de conducere a federației cu toate instituțiile și autoritățile statului”, au transmis pe 9 iunie reprezentanții Federației Sanitas, într-o postare pe rețelele de socializare.
Într-un rezumat al acțiunilor din ultimele luni, aceștia aminteau că programul de proteste a adus mai multe compromisuri din partea executivului:
-
Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației pregătesc un memorandum prin care Guvernul aprobă deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul sanitar, în perioada imediat următoare;
-
În 8 iunie 2023, guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care se realizează aducerea la nivelul maxim (nivelul anului 2022) a tuturor salariilor de bază pentru toți angajații care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, din Sănătate şi Asistență socială;
-
Începând cu 29 mai, s-au reluat negocierile pe proiectul noii legi a salarizării bugetare la Ministerul Muncii. Ministrul Marius Budăi a fost de acord cu respectarea principiilor enunțate de SANITAS. Totodată, autoritățile s-au angajat să refacă ierarhiile de personal pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;
-
Autoritățile au găsit resurse financiare care vor fi alocate pentru a completa plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistemul sanitar, așa cum beneficiază toți ceilalți angajați bugetari. Astfel, în data de 9 iunie, Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare sumele necesare acordării voucherelor de vacanță tuturor salariaților din Sănătate;
-
Ministerul Sănătății s-a angajat să finalizeze negocierile pentru noul CCM la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate în perioada imediat următoare;
-
Ministerul Muncii a solicitat deja componența echipei de negociere a CCM la nivel de sector de negociere colectivă Asistență Socială (în ultimii 15 ani nu a mai existat un CCM la acest nivel).
Așa cum rezultă și din listă, pe 8 iunie, guvernul a dat un OUG privind aducerea salariilor personalului din sănătate și asistență socială – împreună cu cel din apărare, ordine publică și securitate națională – la nivelul maxim prevăzut pentru anul 2022. Ulterior, a fost anunțat și OUG-ul cu privire la voucherele de vacanță, iar sindicaliștii au răspuns din nou.
„În urma negocierilor cu Federația SANITAS, după emiterea OUG care aduce toți salariații din Anexa II la salariul maxim prevăzut pentru anul 2022, Guvernul face al doilea pas: pregătește pentru aprobare OUG care legiferează acordarea necondiționată tuturor salariaților din Sănătate a voucherelor de vacanță! Continuăm negocierile, susținute de greva japoneză a membrilor noștri!”, au transmis sâmbătă, 10 iunie, reprezentanții Federației Sanitas.
Ar fi de menționat că acțiunile de protest Sanitas s-au desfășurat în paralel cu cele ale federațiilor sindicale din Educație. De altfel, inclusiv la Timișoara, sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială – dar nu numai – au luat parte la mai multe acțiuni din stradă ale profesorilor.
Trimite articolul
XDeci avem optiunea sa ne angajam ca profesori, ori in unitati de sanatate sau asistenti social. Dar putem alege si cariera de politisti sau alte domenii unde stam cu scaunul lipit de fundulet. Sa nu faceti greseala sa mergeti la munca in fabrici, ateliere, santiere dimineata la 5 sau stiu eu in ce alte locuri unde puteti suferi de efort fizic, transpiratii, oboseala, chiar puteti sa va si accidentati, sau puteti suferi traume psihice in urma mustrarilor de catre sefi ca nu munciti destul de tare. Si mai ales sa nu faceti greseala sa stati la 12 ore, ca uite… bagati banii in buzunarul altora.
Bravo cetatenilor care sustin in continuare protestele si marsurile si ce mai vine. In viitor o sa mai lucre tractorul.. asa, fara sofer! Vai da prost am fost ca n-am tradat tara cand am putut. Vai de pensia mea ce vine!
-
Muncesti ce te duce capul. La tine este destul de clar
-
Dar tie daca se strica un intrerupator in casa de ce mai chemi electrician? Daca am fi toti ca tine, am sta toti cu gura cascata toata ziua. Ca atata va poate capul.
-