‘Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale și după care ar putea să fie într-adevăr valorificată această experiență în serviciul public. Nu e doar o problemă de faptul că nivelul unei pensii nu este justificat cu anii de muncă, e o problemă de calitate și de încredere în sistemul de justiție, pentru că, cu cât ai sentințe mai de calitate, mai predictibile, care respectă spețele – în spețe identice, la instanțe diferite să ai aceleași sentințe – asta înseamnă că ai predictibilitate. Și va scădea mult numărul de procese’, a afirmat miercuri Bolojan, la podcastul ‘Friendly Fire’.
Președintele interimar a subliniat că ‘una este să lucrezi la valoarea pensiei și alta este să lucrezi la vârsta de pensionare’.
‘Sunt aspecte diferite, sunt aspecte pur și simplu de normalitate’, a completat Bolojan.
Marți a fost depus la Parlament un proiect de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare.
Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani. Totodată, se prevede să se atingă eșalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistrați în 2045.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCorect, cei mai buni și ascultători ii trimitem la CCR
-
Bolojan e doar cu hau – hau.
Zicea ceva de restructurarea aparatului bugetar, dar pauză.
Mai se agita cu ceva desecretizare a CSATului ce a dus la anularea alegerilor. Din nou pauză.
Acum iar vine cu altă fâsâială electorală. Nu zice nimic de introducerea răspunderii magistraților pentru deciziile pe care le iau ?
Numai bine va avea și specialul Lacsi material pentru încă un articol laudativ la adresa președintelui interimar.-
Introducerea răspunderii magistraților, da da foarte bine punctat ! Unii fac abuz, dând niște pedepse foarte mari pentru nimic, iar dacă omul are bani, sau este cineva, nu mai face nici o zi de închisoare !
-
Partea cu răspunderea magistraților este o discuție imbecila culeasă din presa. Exista răspunderea magistraților și civilă și penală. Citește legea. 303 din 2004 de la art 93 in jos. Nu mai înghițiți ca niste pelicani tot ce scuipa presa.
-
Dă-ne te rog un exemplu concret de caz în care judecătorul a soluționat greșit și apoi a fost tras la răspundere !
-
-
D-le care sunt prerogativele președintelui?
Chiar și interimar presdintele poate interveni în problemele pe card sa le rezolve guvernul și președinții celor 2 camere .
-
-
dar cei din MI polițiști pompieri la 46 ani daca au vechime 15 ani cu pensie de 50.000 bani vechi și după merg să muncească în privat sau afara cu ăștia cum ramîne
Bla bla bla…
Aveți majorutate parlamentară, deci dacă vreți puteți modifica legea în regim dă urgență începând chiar de azi sau mâine dimineață la prima ora!
-
si cu pensiile celor pensionati pana azi cum ramane?
-
Alea nu pot fi revocate.
-
-
Da, dar trebuie să fie și constituțională
-
Actualmente sintagma din Coistitutie ,,nimeni nu e mai presus de lege”, e aplicată selectiv în funcție dă interesul celor dân ccr și a celor din magistratură.
-
-
povesti…….la fel ca si cu salariile uriase ale magistratilor
ce nu zice politrucul asta e ca legea va fi, nu pentru cei de acum, slugile lor politice, ci pentru tinerii magistrati ce vor intra in sistem; cei care sunt acum, sunt scutiti si cadorisiti cu beneficii si salarii babane, ca doar ei i-au pus acolo sa-i ajute la mizerile pe care le fac. ..deci, normalitatea incepe cu cei noi, cei vechi si actuali sunt de neatins!…Trist
Prin felul in care magistratii isi apara cu dintii privilegiile(intre care pensiile speciale si salariile enorme sunt doar o parte),poate duce la pierderea unor mari sume de bani din alocatiile europene; se poate oare spune ca procedand in aces fel,magistratii denota veritabila pozitie antinationala si de subminare a statului roman. Si atunci,mai este asta justitie,sau e altceva ???
În legătură cu vârsta de pensionare, efectul se va vedea la anul și la mulți ani. Românii sunt furioși pt privilegiile magistraților. Tăiați pensiile speciale. Nu există nu se poate! Nu se vrea. Magistraților nu le pasă de PNRR. Vor tine cu dinții, în frunte cu ENACHE, de orice virgulă, numai pentru a nu pierde din sacii cu bani. Va găsi CCR ul ceva să se opună. Doar se cred Dumnezei.
Bolojan este un tembel minte precum respiră șoroșiți de joasă speță nu te mai cred nici copiii de la grădiniță demisia
-
Tu știi ce spui sau scrii așa să te afli în treabă, precum toți experții, de mai sus,în Bolojan ?
Trumpist =retard.
pĂI, B0II SE PENSIONEAZĂ AZI, ȘI MÂINE SE REANGAJEAZĂ PE ACELAȘI POST. șI AȘA ÎMPUȘCĂ DOUĂ VENITURI.-Pensia babanăși salariu baban.,De șpăgi nu mai vorbim.
pt ca europa nu ma da bani din exact aceasta cauza
Aceași lege care a stabilit astfel de criterii, poate fi ABROGATĂ,nu modificată și cu termene imediate ,să ne reamintim de sfatul bătrânilor care emiteau verdicte . Persoanele desemnate aveau vârste înaintate , notorietate și experiența de viață,un judecător la 60 de ani are o altă experiență în comparație cu unul la 30 de ani la fel că un medic, mai multa încredere inspiră in comparație cu unul de 30 de ani,dați credit și magistraților in vârstă să lucreze și la 70 de ani in domeniu, nu faceți discriminare…
Bagă mare acolo.. mai greu este cu capul, gândiți greu al’ drequ și tardiv !
Dreptatea este pentru lei nu pentru lachei asa cum ne considera magistrații și politia
Domnule , mai trebuie si o reforma salariala nu se poate ca salarul minim sa fie de 250 si maxim de zeci de mi de euro salarul maxim ar trebui clasificat de la unu maxim douazeci . La fel si la pensii fiecare sa primeasca cat a contribuit nu pensii speciale .
Până acum cum s-a putut?
Vrajeli de campanie.
Mai punem botul încă o dată?
Domnia sa are dreptate intr-un fel. Sa nu uitam ca nu magistratii sunt cei mai multi cu pensii speciale, ei sunt cei mai putini ca numar. Cei mai multi sunt militarii, politistii, cei din sistemul de aparare. Acestia iau cei mai multi bani de la buget, de ce nu ii vedeti pe acestia? Magistratii, fostii parlamentari si cei asimilati lor sunt putini la numar, de ce se leaga doar de ei? Ori toti ori nici o categorie de felul asta. Sa nu se uite ca legea e pe mina magistratilor.
Normal că se pensionau atât de devreme. Considerau că e suficient cât au prestat, ori, munca unor astfel de oameni, ar trebui sa fie deasupra oricărei prestații…
Ce înseamnă aceasta? Știm deja. Pe cine poate impresiona această “propunere”? Nu înseamnă nimic pentru prezent. Auzi, 2045?….De ce ne cred atât de naivi?
De ce nu se da o lege clara care sa spună ca începând cu 01.01.2026 toți magistrații se vor pensiona la vârsta de 65 de ani.Fara niciun comentariu și punct!
-
Si asta dupa ce ajung la puscarie cativa care si-au batut joc de oameni si de lege. Macar cei ale caror hotarari au fost desfiintate de CEDO.
Sa vezi stres la aia de 46 acum…
Aiureli PNL-iste !! Tot de-al lui era si ala cu anularea pensiilor speciale la celelalte alegeri !