Ministerul Finanţelor a împrumutat cumulat suma record de 11,6 mld. euro, echivalent, de pe pieţele externe în 2020, respectiv 8,8 mld. euro şi 3,3 mld. dolari, aproape dublu faţă de nivelul programat la începutul anului, iar de pe piaţa internă Trezoreria Statului a mai împrumutat în euro de la bănci aproape 2,3 mld. euro, potrivit celor de la Ziarul Financiar Cel mai recent, Ministerul Finanţelor a împrumutat în 24 noiembrie prin euroobligaţiuni de pe pieţele externe 2,5 mld. euro, atât cât a programat, la a patra ieşire pe pieţele externe din 2020, din care 1,5 mld. euro pe maturitatea de 20 de ani şi 1 mld. euro pe maturitatea de 9 ani.
Randamentul de 1,468% aferent tranşei de 9 ani este cel mai scăzut randament oferit vreodată de România pentru o emisiune denominată în euro, iar rata de dobândă a fost de 1,375% pe an. Pentru tranşa de 1,5 mld. euro pe 20 ani, randamentul a fost de 2,650%, iar rata de dobândă de 2,625% pe an. La începutul lui 2020, când nu se anticipau efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), Ministerul Finanţelor anunţa că vrea să împrumute prin euroobligaţiuni circa 6 mld. euro în acest an. România este dependentă de capitalurile străine atât pentru rostogolirea datoriei externe, cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent.
Nivelul deficitului bugetar pentru acest an ar urma să depăşească 9% din PIB. La prima emisiune de eurobonduri din 2020, realizată chiar în ianuarie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 mld. euro. Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,4 mld. euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% şi o dobândă de 2% pe an şi 1,6 mld. euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% şi o dobândă de 3,375% pe an.
Investitorii din Marea Britanie, SUA şi Germania/Austria au fost în top cu cele mai mari achiziţii de titluri româneşti. În luna mai 2020, Trezoreria Statului a împrumutat de pe pieţele externe mai mult, respectiv 3,3 mld. euro. Şi de această dată emisiunea a fost realizată tot în două tranşe, din care 1,3 mld. euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an şi 2 mld. euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% şi o rată de dobândă de 3,624% pe an. În luna iulie, statul a decis să se împrumute şi în dolari pe pieţele externe, luând 3,3 mld. dolari. Aceasta a fost prima tranzacţie de euroobligaţiuni denominată în dolari realizată de România în 2020, cu o tranşă dublă, respectiv pe 10 ani în sumă de 1,3 mld. dolari şi pe 30 ani în sumă de 2 mld. dolari, după cele două tranzacţii realizate în prima jumătate a anului care au fost denominate în euro.
Totodată, a fost prima tranzacţie în dolari realizată de România după 2 ani de absenţă de pe această piaţă, fiind cel mai mare volum atras de pe pieţele externe de capital în dolari americani, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. De pe piaţa internă, Ministerul Finanţelor a împrumutat în 2020 aproape 2,3 mld. euro. La finalul lunii octombrie, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci suma record de aproape 1,65 mld. euro, cea mai mare valoare la o singură emisiune de titluri în euro pe intern, care depăşeşte şi valoarea cumulată a tuturor împrumuturilor în euro de pe piaţa internă din întregul an 2019, de 1,59 mld. euro. Suma împrumutată de stat este mai mult decât dublă faţă de valoarea programată pentru această emisiune, de 700 mil. euro.
Titlurile în euro sunt scadente în 2022. Randamentul mediu de adjudecare a fost de 0,39% pe an, în condiţiile în care rata cuponului era de 0,45%. La finalul lunii august, statul împrumutase de la bănci 495,1 mil. euro, după ce la începutul lunii martie a mai împrumutat 150 mil. euro. Titlurile în euro lansate în acest an pe piaţa internă se adaugă la eurobondurile plasate pe pieţele internaţionale. Prima licitaţie cu titluri de stat în euro a fost organizată de Ministerul Finanţelor în 2009. Vârful sumei împrumutate de Finanţe în urma licitaţiilor cu titluri de stat în euro lansate pe piaţa internă, de 2,6 mld. euro, a fost înregistrat tot în 2009. Anul 2015 a fost primul şi singurul an, până acum, fără emisiuni de obligaţiuni în euro pe piaţa locală de la începutul crizei.
Din august 2009 şi până acum costul la care Trezoreria statului s-a împrumutat în euro de pe piaţa locală s-a poziţionat pe o pantă descendentă, de la 5,25% până sub 0,25% pe an. În 2019, România se împrumutase pentru prima dată în euro pe o maturitate de 30 de ani, după ce în 2014 lansa în premieră bonduri în dolari pe 30 de ani. În 2019, Ministerul Finanţelor a împrumutat o sumă de 5 mld. euro de pe pieţele externe, iar de pe piaţa internă Trezoreria Statului a mai împrumutat în euro de la bănci peste 1,59 mld. euro. Ministerul Finanţelor a decis în 2020 suplimentarea valorii programului de împrumuturi externe prin programul MTN de la 31 mld. euro până la un plafon maxim de 41 mld. euro.
Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, „Medium Term Notes“ (Programul MTN) este o facilitate neangajantă încheiată între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate. În cadrul Programului MTN pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, în baza unei documentaţii contractuale standard, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale. Totodată, se asigură şi flexibilitate în structurarea parametrilor emisiunilor, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, potrivit Ministerului Finanţelor.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
Xoare unde s-au dus banii astia si cu ce dobanda…..????
-
Unde s-au dus: gel anti-bacterian (cind covid-ul e virus), tunele de dezinfectie pe care nimeni nu stie sa le foloseasca, caricaturile alea de masti, si multe alte cheltuieli cu virusul.
Peste asta este reducerea veniturilor la buget prin inchiderea HoReCa si a altora (teatre, filarmonici…). -
au fost votari in 2020 , sa nu uitam…….aici sunt banii dumneavoastra!!!!!!
-
@ maria : au fost totusi aleger libere
-
Ce analiza! Cu toate acestea, România este înglodată in datorii! Nu vom mai ieși din aceste datorii!
România nu mai produce aproape nimic. Industria, agricultura este este la pragul subzistentei ( bine ca ne mai aducem aminte ca au existat și in România).
Romanii nu sunt puturoși. Sistemul este de vina de ceea ce se întâmpla. Trebuia sa înlocuiască toate fabricile, întreprinderile cu altele competitive, nu sa le desființeze iar muncitorii și specialiștii sa nu fie nevoiți, pentru o bucata de pâine, sa plece din țara unde s-au născut.
-
Hai ca nu-i chiar asa, avem industrie ca nu avem oameni suficienti. Toate industriile vechi ale Aradului s-au inchis din cauza managementului dezastruos de la acea vreme (angajati prea multi, profit – ).
Avem industrie si nu doar in Arad si agricultura este, nu te poti raporta la cateva hectare desertice pe care le vezi de pe geamul blocului 😉-
Esti cam depasit baiatule. Cine ti-a spalat creierul? Pe ce lume traiesti??? Romania e la pamant. Daca le sugi ciorapii celor de la guvernare atunci te inteleg dar daca o arzi aiurea atunci esti depasit.
-
👍
-
@ geo : guvernul a rezultat in urma alegerilor libere
-
Deci tovarase geo si tovarase calin tot comunisti “pe langa fenomen” ati ramas! Asa cum este de “amarata” economia Romaniei acuma, in 2019 a avut exporturi de circa 70 miliarde de euroi, cat nu exporta romania socialista in 10 ani! Da , printre aceste exporturi sunt si cele din domeniul agricol (dublu fata de anii socialisti), in industria lemnului si mobilei, in industria automotive, electronica si electrocasnice, autoturisme, in industria IT (numai din industria IT exportam aproape cat exporta romanica inainte de 1989), etc. Apoi dupa industria bunurilor de medie si lunga folosinta, industrie alimentara, vin si exporturile de servicii in care tronsporturile sunt in top cu un export de circa 3 miliarde de euroi!Este adevarat ca se si importa mult (si nu numai-din pacate-in industria alimentara si chimica-ci si in electronice unde romanii sunt primii in UE de la smartTV si smart-phone la tot felul de device-uri). Asa ca tovarasi nostalgici industrie nu inseamna doar carbune, cox, otel , produse cu valoare adaugate mica sau produse (cum facea ceasca cu tot felul de utilaje si echipamente) date cica la export pe nimic (ca oricum nu i le trebuia la nimeni din tarile mai occidentale), pe bani din viitor sau bani de nimic (ruble transferabile), ca ajutor la tarile africane, etc.!!! Si da tovarasi industria IT are o valoare adaugata de 100 de ori mai mare decat mineritul si de 10 ori decat siderurgia!! Si tovarase geo asa cum este Romania la pamant acuma (caci cu toata pandemia nu gasesti muncitori pentru noile zone industriale) la mioveni si la craiova (la fabricile de autoturisme) sunt linii de asamblare complet automatizate (coboti si roboti) asa cum voi comunistii nici nu ati visat! Si mai sunt multe fabrici in Romania (gen Continental si multe alte zeci) unde este adunata multa tehnologie si unde nici nu se compara conditiile de lucru cu conditiile de lagar-poluare din fabricile comuniste! Si da tovarase pentru ca voi nostalgicii ati urlat in 1990″nu ne vindem tara” au dat-o tovarasii tai (ori si-au insusit-o pe nimic) pe gratis! De aceea nu avem investitiile din Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria!!!! Si cu toate ca voi comunistii ati invins in 1990, romania a trecut foarte greoi la o alta economie mult mai competitiva , care nu produce pe stoc sau traieste din comenzi de stat, indiferent daca produce produse foarte uzate moral (exemplu autoturismul dacia care era deja expirat moral cand ni l-au vandut francezii in 1969)si cu tehnologii la randul lor depasite complet moral!!! Voi intelegeti ceva comunistilor nostalgici din ce va tot scriu sau tot veti continua la infinit cu ulucubratiile????
-
-
ASTEPTAM de acum vestea ca vom deveni o ……. colonie !!!! Au fost turcii apoi austro-ungaria si apoi rusii ,ce va urma vom vedea !!! Oricum noi aducem ,,multumirii ,, guvernelor care ne-au vandut , cu tot cu tara !!!
P.S. ZICE ROMANUL mai rau sa nu fie !!
Autostrazi, spitale, scoli-0.
Bani tocati pe salariile bugetarilor, pensii, ajutoare sociale, buzunarelele mafie sustinuta politic.
Si sunt inca atat de multi care nu inteleg de ce un astfel de stat nu merita sa existe.
-
Eu zic să eliminăm bugetarii din România: fără medici, profesori, politie, jandarmerie, pompieri, armată, justiție, etc. Ce zici Virus-lache? sau să ii tinem pe salarii de nimic!
-
salarii, pensii, ajutoare,etc, toate stea impreuna fac cat banii alocati pt alegerile din 2020….tu ai idee cati bani au fost alocati pt alegeri???nici nu banuiesti !!!!!
-
Doamna draga, alegerile sunt cele mai importante evenimente politice intr-un stat unde conduce poporul.Cui i se pare scump, poate sa ceara azil politic in Cuba sau Corea de Nord sau in Arabia Saudita.
Indiferent pe ce se duc banii, o tara care traieste constant din datorii, puse pe umerii nepotilor nostri, nu merita sa existe. Banii luati acum pe datorie vor trebui platiti candva. Sau va trebui sa dam ceva in schimb…. O bucata de pamant de exemplu…asa vreo 50 100 de mii de km patrati…aici e problema…cei carte dau bani imprumut cu success stiu si cum sa i recupereze in caz de nevoie.
-
-
Stimabile VIRUSACHE s-au bagat anul acesta bani la greu in infrastructura mare! Uita-te si uitati-va pe forumul API-peundemerg.ro si vedeti miile de poze si filmari de pe zecile de santiere (unde s-a lucrat si noaptea in 2020)de :autostrazi (A0-inelul de centura la profil de autostrada din jurul Bucurestiului, A1- sibiu-Pitesti, A3-autostrada Transilvaniei, A10-autostrada Sebes-Turda,A7-centura Bacau, cai ferate de mare viteza-Simeria-Ghioroc, Simeria-Sighisoara si Brasov-Sighisoara, drumuri expres-Craiova-Pitesti, variante ocolitoare, podul suspendat peste dunare de la braila (al doile din europa), drumuri natioanale, etc.! V-am spus de mii de ori sa va uitati pe sit-ul “peundemerg.ro” de mii de ori si apoi sa veniti sa scrieti nostalgicilor pe aici si voi tot cu vadimisme imi apareti pe aici!!!
Tara merge într-o direcție greșită. V – om avea soarta Greciei. Suntem conduși de niște iresponsabili.
Înclusiv instituțiile internaționale cer reducerea aparatului bugetar cu cel puțin 30%.Nu îl mai poate susține economia.
-
vrei sa spui aparatul pnl isto bugetar de la apa canal aeroport arad toti mafie politica pnl!
Stati linistiti ca astia sunt banii pt plata pensiilor speciale ale guvernantilor. Voi de unde credeti ca sunt bani pt asa ceva, din salariile minime pe economie ale angajatilor de la Leoni, Takata, EKR, si ale soferilor de TIR?
-
Apropo de șoferii de tur,îi țin patronii cu minimul pe economie pt a nu plăti impozite în tara.Pe deasupra mai le dau 2mii 2500€ lunar.
-
hai nu mai exaagera.
daca ar fi sa capete 2000 de euro lunar, de ce nu se fac majoritatea soferi? nu-i o meserie grea, atestatul nu este scump, il amortizezi din prima luna….-
Sunt multi, stai linistit altu!Sunt pline cabinetele de medicina muncii cu ei! Sunt si soferite!
-
-