Se discută ca pentru viitorul an școlar elevii să beneficieze de mai multe zile de vacanță. Va reapărea vacanța inter-semestrială, care în acest an nu a existat din cauza vacanței forțate de două săptămâni în contextul pandemiei, în luna octombrie, potrivit Tion.ro. În plus, reprezentanții din turism au propus Ministerului Educației zile libere în iarnă pentru ca elevii și părinții să poată petrece timp la munte, lucru care, susțin ei, ar crește economia. De partea lor sunt și profesorii, care susțin că e nevoie de o pauză între semestre.
Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și Alianța pentru Turism (APT) au lansat o petiție online prin care cer reintroducerea vacanței din luna februarie în noua structură a anului școlar 2022-2023.
„Eliminarea vacanței de iarnă afectează sute de business-uri care administrează domeniul schiabil și descurajează organizarea de tabere și cantonamente de schi. În ziua în care în mod normal copiii ar fi început școala după săptămâna de vacanță petrecută și în stațiunile de schi din România, își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile luate de către Ministerul Educației cu privire la eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie din structura anului școlar 2021-2022 și solicită, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea acesteia în noua structură a anului scolar 2022-2023”, precizează cele două asociații într-un comunicat de presă.
Conform lor, numărul de turiști pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie din 2022 a scăzut cu circa 70% față de anul trecut. Aceștia au prezentat și câteva exemple:
- Transalpina (Jud. Vâlcea) – o scădere cu 70 % în 2022 față de 2021 când au fost 8.106 de turiști
- Arena Platoș (Jud. Sibiu) – o scădere cu 78 % în 2022 față de 2021 când au fost 8.694 turiști
- Buscat Resort (Jud. Cluj) – o scădere cu 62 % în 2022 față de 2021 când au fost 3.762 turiști. Dacă în 2021 peste 500 de copii au fost în tabere organizate, în 2022 au fost sub 90 de copii.
- Straja ( Jud. Hunedoara ) – cele 2.500 de locuri de cazare au fost ocupate în totalitate în prima săptămână din ianuarie 2021, în principal cu tabere. Anul acesta, în aceeași perioadă, gradul de ocupare este cu 80% mai mic. De asemenea turiștii de pe pârtie au fost cu 64% mai puțini
ATCR susține că „a sesizat acesta problemă Guvernului României și Ministerului Educației și Cercetării printr-o adresă oficială, înaintată în luna august 2021, însă, din păcate, deși au trecut șase luni, autoritățile nu au trimis niciun răspuns”.
Următoarea vacanță din actualul an școlar este stabilită pentru perioada 15 aprilie – 1 mai, odată cu sărbătorile de Paști. Semestrul al doilea din acest an școlar a început pe 17 ianuarie, fără ca elevii să aibă vreo vacanță inter-semestrială. Vacanța de vară va începe în 11 iunie.
Trimite articolul
XPe bune ca procesul de invatamant tine cont de ce doresc aia cu cabanele la munte? Educatia copilului are o miza imensa si anume viitorul individului si nu ar trebui sa tina seama de calculele unor afaceristi. In curand renuntam de tot la scoala sa fim siguri ca nu suparam nici o pensiune de la munte sau de la mare cu timpul “pierdut” prin scoli.
Nu neaparat vacantele sunt de vina pentru scaderea numarului de turisti, ci in principiu serviciile oferite. Nu comparati cu 2021 cand toti am mers in tara pentru ca in Austria, Italia etc era inchis. Din cei 80% de la Straja, 70% au mers in strainatate.