Discuții importante au avut loc marți la Timișoara, când orașul nostru a găzduit conferința pe tema „Punerea în aplicare a propunerilor Conferinței privind viitorul Europei: consolidarea cetățeniei europene prin promovarea identității europene și a valorilor democratice” a comisiei CIVEX a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles.
Întrebat când ar putea România să intre în Spațiul Schengen Patrick Molinoz, președintele Comisiei CIVEX, a declarat, marți, la Timișoara: „Am venit cu mașina în România, din Budapesta și a trebuit să trec granița. Anul trecut, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, am fost nevoit să stau la coadă la frontieră, la o frontieră fizică, din România în Bulgaria. Chiar nu e acceptabil, aceasta este opinia mea. Cred că probabil în viitor va trebui să construim Uniunea Europeană cu alte sisteme. Dar libertatea de mișcare ar trebui să se aplice în mod egal tuturor cetățenilor din toate țările membre. Nu știm ce va vota fiecare stat în parte, dar dorința mea este ca România și Bulgaria să intre cât mai repede în Schengen, astfel încât să nu mai avem cetățeni de două categorii, unii cu mai multe drepturi, alții cu mai puține drepturi”.
Alin Nica, prim-vicepreședinte al Comisiei CIVEX, a declarat că se face în continuare lobby pentru ca țara noastră să fie acceptată în Schengen.
„Discuțiile pe care le-am avut și cu colegii, am avut întâlniri bilaterale cu delegația olandeză și am rămas surprins anul trecut, cu o lună înainte de decizia din 8 decembrie, am rămas surprins să observ că olandezii nu știau că Olanda este principalul investitor străin în România și că, printr-o opoziție a Olandei la intrarea României în Schengen, ei își sabotează propriile afaceri. De ce au fost așa de importante aceste întâlniri bilaterale? Că am avut și cu austriecii o întâlnire comună, pentru că în Comitetul European al Regiunilor sunt membri, președinți de landuri, primari ai unor orașe importante, oameni cu poziții importante în partidele politice care formează guvernele în acele țări. Și atunci e important să facem și acest lobby, inclusiv la nivel local. E un lobby care poate nu s-a văzut în presă, n-a fost foarte mediatizat, însă el există și vom continua să facem acest lucru”, a declarat Alin Nica, prim-vicepreședinte al Comisiei CIVEX.
Politicianul a precizat că e dificil de spus dacă anul acesta România va fi primită în Schengen.
„Austria subminează însăși conceptul de Uniune Europeană prin atitudinea total injustă față de România și Bulgaria și pornind de la anumite argumente egoiste ce țin de politică internă și chiar dacă încearcă să spună că sistemul nu funcționează și de aceea se opun, și că n-au, să zicem, opoziții față de România și Bulgaria, ei sunt contraziși de realitate. Păi dacă sistemul nu funcționează, de ce ai acceptat Croația anul trecut? Pentru că atunci nu-ți justifici decizia pe care ai făcut-o anul trecut față de Croația. România și Bulgaria puteau bloca Croația să intre în Uniune Europeană, dar n-a făcut-o tocmai din acest sentiment de solidaritate și de conștientizarea faptului că, dacă îndeplinești criteriile, meriți să fi în acest spațiu Schengen. Dar, pentru că croații i-au amenințat pe austrieci că nu-i mai lasă să ajungă la plajele și insulele croate pe austrieci, sau că acel port de GPL ar putea să fie inaccesibil companiilor austriece, atunci, sigur că s-a ajuns la această decizie favorabilă. Dar eu nu cred că șantajul și acest troc ieftin, meschin trebuie să-și aibă locul în Uniunea Europeană ca mecanism de luare a deciziilor. Eu cred că trebuie să revenim la fundamentul construcției europene care se bazează pe valori și pe niște principii clare și relevante pentru întregul continent”, a declarat Alin Nica, în calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei CIVEX a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles.
Întrebat de Tion dacă celelalte țări europene nu ne pot sprijini, Nica a răspuns: „Sigur, Germania face un efort de lobby pentru România și Bulgaria pe lângă Austria, recent am avut vizita Cancelarului Olaf Scholz în Austria și unul dintre punctele pe agenda discuțiilor a fost chiar înduplecarea, oarecum, convingerea Austriei să își retragă veto-ul pentru România și Bulgaria. Cu ce efect vom vedea luna viitoare, eventual, dar mai probabil în decembrie, pentru că președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene a spus că în mod cert, admiterea României și Bulgariei în Schengen va fi pe ordinea de zi, fie la întâlnirea JAI (n.r. – Formațiunea Justiție și Afaceri Interne a Consiliului Uniunii Europene) din octombrie, fie cel mai târziu, în 4 sau 5 decembrie, când se va reuni Consiliul JAI”.
SURSA: TION.RO
Trimite articolul
XNu asa nene Ciolacule
cand se va supune la vot intrarea Suediei in NATO Romania sa voteze NU si sa vezi cum la dispozitia SUA a doua zi intram in Schengen in schimbul acestui vot. Da!
-
Te-ai trezit vorbind si tu! Parlamentul Romaniei a ratificat aderarea Suediei si Finlandei la NATO inca din luna iulie 2022!A fost printre primele tari care au facut acest lucru.Deci, ce sa mai voteze NU?
-
În primul rând noi nu avem coloană vertebrală, în al doilea rând, nenea Ciolacu nu are consilieri, care știe ce să vorbească în interesul României, nu bârfe ca pe marginea șanțului, care dăunează…
Lasa sa stea la coada cum toți stau la coada. Doar nu o vrea culoar special. Are doar o funcție, sa faci ceva pe ea. În rest și el se kk și pișă. Doară no fi având sânje ” albastru “.
NU vrem Schengen !! Nu ne avantajeaza cu nimic pe noi oamenii de rand, numai pe cei care vor sa faca evaziuni fiscale, sa mute marfa fara a fi controlati, sau sa ne polueze tara si mai rau ! Ma-i bine sa-i opreasca cineva pe afaceristii astia murdari si la intrare si la iesire !!
-
Bolovan esti, controlul mărfii la frontiera nu se mai face decât prin sondaj din 2007, numai exista punct vamal la frontiera României cu Ungaria si Bulgaria!
-
corect. suntem o tara nu prea bine vazuta in afara din cauza conationalilor cu ceafa lata si acelor eliberati din puscarii care isi fac veacul prin alte tari dar cu naravul de acasa. La cate emisiuni ale politiei sunt pe canalele franceze, germane,austriece, numai despre romani vorbesc
-
Asa crezi tu ca nu te avantajeaza. Daca ai baut o cafea azi dimineata, sa stii ca o parte din pretul ei o reprezinta salariul soferului de TIR care a stat la Nadlac o zi, motorina pe care a arso aiurea si parte din pretul camionului care a stat o zi degeaba. Si invers, in fiecare TIR care sta la coada pe iesire e o parte din banii pe care trebuia sa ii incasezi tu, eu si ceilalti romani care produc ceva. Si ca tot ai adus vorba de poluare, stii cate noxe emit cateva mii de camioane care stau 24 de ore la coada?
-
Și până acum ai băut o cafea, ai încasat bani ș.a.m.d. așa că nu ne trebuie această asociere nesănătoasă. De ce crezi ca s-a creat această EU?. Să o ducă bine unele țări din vest prin atragerea muncitorilor din est pe salarii mai rele sau mai bune depopulând astfel acele țări. E limpede ca apa mării. Pa.
-
Austria a anunțat ieri că înăsprește controalele la graniță după ce ministrul (ministra?) de interne german a declarat că Germania primește și mai mulți migranți!
Vai si iarasi vai !! Cand am stat la coada ore intregi pt 2 portocale ca sa-i spun fiicei mele ce bine e in tara mea !
Chiar dacă Germania spune ca face lobby pentru noi și Bulgaria ,cred că se face că cu adevărat face lobby .În mod categoric susțin ca ROMANIA să nu accepte Suedia în NATO ,pînă cînd nu întrăm împreună cu PRIETENII BULGARI ÎN UE ! Dar să nu ne amăgim că nici
IOVANIS,7CASE și nici COVRIGARU ANALFABET ,CIULACU ,VA FACE acest lucru .EI PATRONEAZĂ O COLONIE SUB OCUPAȚIE!
Oricum nu avem experiență, costumele și relatiile lor , dar este suficient să-i scoateți din NATO inclusiv din formele preliminare , doar pt următorii 10 ani că forma compensatorie pt pierderile noastre comerciale. Este un succes!
Basme si propaganda ieftina. Un inalt oficial european la coada la vama ??? Toti au pasapoarte diplomatice si nu stau la nici-o coada, niciunde. pe planeta asta Chiar de multe ori cer politiei antemergatori sa ajunga si mai repede la frecat menta ….