Aceasta variază de la patru la șase săptămâni, în funcție de rit și de loc. În Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică, Postul Crăciunului începe în 15 noiembrie și se va încheia în 24 decembrie. În schimb, Conciliul Tridentin a reglementat pentru Biserica Romano-Catolică timpul Adventului ca perioadă de patru săptămâni în vederea pregătirii pentru Crăciun, scrie Bohon.ro.
Una din cele mai importante sărbători din perioada Postului Crăciunului este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posture rânduite de Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică, este de asprime mijlocie, fiind considerat un post al bucuriei. Astfel, dincolo de abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale. În cele 40 de zile, creștinii sunt chemați să renunțe la carne, brânză și ouă, iar în zilele de miercuri și vineri sunt îndemnați să consume mâncăruri fără ulei și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică sărbătorește vreun sfânt mare, credincioșii pot consuma vin și ulei, iar dacă există o sărbătoare marcată cu roșu, atunci, este dezlegare la pește.
În zilele de marți și joi, preoții dau dezlegare la untdelemn și la vin, iar în zilele de sâmbătă și duminică, până în 20 decembrie, este dezlegare la ulei, pește și vin. În Ajunul Crăciunului, credincioșii sunt chemați să țină post negru. Cum însă postul nu este doar despre ceea ce mâncăm, ci și despre ceea ce spunem, despre bunătate, iubire, iertare și curățare.
Preoții îi îndeamnă pe credincioși să vadă partea pozitivă a acestei lupte spirituale, nu pe cea restrictivă.
„În perioada Postului noi trebuie să facem foarte multe abținerei – o abținere de la alimente și de la alte bucurii. Dacă considerăm postul ca pe un act liturgic, ca pe o jertfă, ca pe un răspuns pe care noi îl dăm lui Dumnezeu, dacă-l adresăm Mântuitorului Cristos care ne-a învățat să postim, căci el a postit 40 de zile și 40 de nopți în pustie, înainte de pătimirile sale, vom înțelege că e atât de mică restricția sau jerfta pe care o facem noi, după ce simțim gustul postului și deplinătatea lui (când postul de bucate este unit cu postul de păcate și este încununat cu faptele bune, faptele de milostenie. Această perioadă este rânduită de Biserică pentru o pregătire a noastră deosebită, așa cum se pregăteau catecumenii, cei care primeau botezul. Ei trebuiau să postească și ei și să se obișnuiască cu viața spirituală a Bisericii, nu doar cu învățătura ei, pentru că erau instruiți, dar erau și educați, întreaga comunitate postind împreună cu ei. Iată de ce a fost stabilită o perioadă de 40 de zile înainte de întruparea Domnului, căci ea ne pregătește pentru bucuria Întrupării. Prin fapte, să încercăm în fiecare zi să ne apropiem de Marele Praznic”, a spus ÎPSS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, despre Postul Crăciunului.
Sărbători cu dezlegare la peşte, vin şi untdelemn
21 noiembrie – sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică
– 30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Andrei
– 6 decembrie – sărbătoarea Sfântului Nicolae
– 13 decembrie – sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei
– 18 decembrie – sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul
Trimite articolul
XDin cauza asta de dimineață pe la 8 au început să bată clopotele ca nebunii ?
Dacă cineva deranjează vecinii imediat e amendat, specimene astea deranjează zone întregi din nimeni nu le face nimic!
Deci, să înțeleg, în rest, pot fi jigodii…? 🤔
-
PS: Mă refeream la titlul (neinspirat) al articolului…
-
oricum , omul e jigodie de cand se naste pana moare, unii sunt mai jigodii si decat satana
Ce titlu ….cică,, între 15 noiembrie și 24 decembrie creștini sunt chemați ( pe lingă bani dați la popi) la bunătate, iubire , iertare și curățare…..ceea ce nu e rău., dar nu am auzit ca un preot sa- l pună sub disciplina pe curvar , bețiv, adulter , mincinos, femeia care face avortul…..etc și apoi din 25 încolo start la alcool, destrăbălare, curvie s a m d
De când biserica ( de orice denominatiune) rânduie când omul s postească????? …când însăși Dumnezeu care e stăpânul și creatorul lumii nu o face , ci spune ; CÂND POSTITI….CE SA FACEM ….NU Luni , Miercuri, ori vinerea.
Auziți; In zilele de marți și joi preoții dau dezlegare la untdelemn și vin……bravo lor și marelui alb
De aceea spune biblia în 1Petru cap 4/ 17 ; judecata sta sa înceapă de la casa Domnului, adică biserica
S@x ii voie?
acum sa vezi ce curatenie face romanul in ogreada!!!!!! o sa vezi pe toate drumurile, santurile, prin paduri, pe camp , pe unde il duce mintea, numai saci cu catei sau caini aruncati pt ca nu le trebuie….asa face bunul crestin roman tot anul nu numai in post, dar in post e mai frumos sa faci astfel de lucruri……ne meritam soarta .