În plus, li se va interzice să predea pe o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.
Prevederile sunt cuprinse într-o nouă lege – 430/2023 – publicată miercuri în Monitorul Oficial și care incriminează în mod expres fapta profesorilor care iau mită sub formă de favoruri sexuale.
Legea modifică articolul 299 din Codul Penal și arată că sancțiunile pentru folosirea abuzivă a funcției de către profesori în scop sexual sunt majorate cu o treime față de pedepsele aplicate celorlalte categorii care comit astfel de fapte. Sunt vizate cadrele didactice care cer favoruri sexuale elevilor ori studenților pentru a le da note mai mari sau a-i promova examenele, pentru a le trece cu vederea absențele ori a nu-i sancționa dacă încalcă regulamentele școlare.
Potrivit textului legal, noua prevedere se aplică începând cu 7 ianuarie 2024.
Hărțuirea sexuală a unui elev, grad foarte mare de periculozitate
„O astfel de condamnare va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. La angajare, orice profesor trebuie să prezinte un certificatul de integritate comportamentală (Legea nr. 118/2019)”, a precizat judecătorul Cristi Danileț, membru fondator al Asociației VedemJust, într-o postare pe Facebook.
Potrivit inițiatorilor proiectului de lege – mai mulți parlamentari PSD, PNL, USR și neafiliați -, în ultimii opt ani în România au fost date doar 19 condamnări pentru hărțuire sexuală, în timp ce pentru alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale a persoane (viol, act sexual cu un minor, proxenetism sau pornografie infantilă), numărul condamnărilor a depășit 9.000, în aceeași perioadă.
„Fapta de hărțuire sexuală împotriva unui student sau elev, de către un cadru didactic, auxiliar și administrativ din învățământul universitar sau preuniversitar, comportă un grad foarte ridicate de periculozitate socială, dată fiind vârsta mai fragedă a victimei, raportul de putere dintre victimă și agresor, precum și situația victimei de a se afla în desfășurarea studiilor. Pe lângă efectele psihologice puternice, care îi afectează performanța școlară sau academică, cu consecințe importante pe termen lung, victima se află în dificultate de a evita agresorul”, au arătat inițiatorii legii, în expunerea de motive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!