Luna trecută, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE s-au înregistrat în Irlanda (0,5%%), Lituania şi Luxemburg (ambele cu 1,1%), iar cele mai ridicate au fost în România (5,4%), Belgia (4,8%) şi Croaţia (4%).
Comparativ cu octombrie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în patru state membre UE, a rămas stabilă în trei şi a crescut în 20 de ţări membre UE, inclusiv în România, de la 5%, până la 5,4%.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în noiembrie până la 2,2%, de la 2% luna precedentă. Inflaţia în zona euro depăşeşte uşor nivelul ţintă de 2% avut în vedere de Banca Centrală Europeană.
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas neschimbată la 2,7%, nivel la care se situează începând din luna septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România rata anuală a inflaţiei a urcat, în noiembrie 2024, la 5,11%, de la 4,67% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 7,56%.
„Indicele preţurilor de consum în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2024 a fost 100,41%. Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 4,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2023 – noiembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2022 – noiembrie 2023) a fost 5,7%”, se arată în comunicatul INS.
Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2024 a fost 100,32%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2023 – noiembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2022 – noiembrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în luna noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XNu-i nimic ,numai de ciuda ii mai votam odata ca sa ne ,,ingroape ,, de tot !! Poate ne cumpara cineva cu tara cu tot ! Numai sa nu fie chinezii sau rusii !! Meritam sa suferim ca santem lasi si …. naivi !
-
Daca va veni Georgescu sau cei ca el, rusii nici macar nu vor trebui sa cumpere Romania, o vor primi pe gratis
-
Asta și doresc mulți dintre votanții lui Călin Georgescu
-
Spuse îmbuibatul de onlain ologu si imbuibatul de onlain ale luiu. Nu va mai saturati sa băgați zâzanie, se vede ca v-a spalat capul vestul demo cratic ci voi vedeți doar cati bani ne dau din banii noștri de contribuabili la ue pentru vrajeala pnnr ca apoi sa dam înapoi acești bani ” gratis ” + dobândă, dar asta nu ni s-a spus ca nu cumva sa iasă oamenii în strada.
Nu zic ca unu e mai bun ca altul, dar totuși, las-o mai moale și informează-te din mai multe surse înainte sa o tot dai cu contrele.-
Da, partidele traditionale sunt pline de indivizi la fel de analfabeti ca votantii extremistilor si de asemenea sunt cloace de coruptie, dar asta nu inseamna ca schimbi bulevardul european civilizat pe poteca shamanica si pravoslavnica ruseasca. Exista alte cai in a pastra democratia si creste bunastarea, in loc de a da foc tarii cu un chibrit rusesc
-
tuluzăre, ai vazut cum arata ”bulevardul european civilizat” ? De obicei o strada cat de cat civilizata si in restul oraselor esti ca in Siria. De ce sa nu avem noi, un ”bulevard” al nostru, civilizat? De ce trebuie sa fii tu maimuta sa copiezi tot timpul? Ti-e frica de schimbare? Poti lasa psd ul si sa treci in alt partid, cu adevarat European. Te-ai intepenit in furaciuni si jafuri si nu vrei schimbare? Suntem cu un picior in groapa si o tot dai cu rusia si mai stiu eu ce prostii iti amintesti tu din copilarie cand dormeai cu caprele. Nu ai invatat nimic din democratie, de cand te-am adoptat?
-
Bre fonfleur ciolovec, sunt satul de PSD, PNL, USR, UDMR si altii ca ei, DAR nu sunt imbecil si orb ca voi sa votez un fost pesedist, care acum se da mare Mesia, care are legaturi stranse cu rusii si cu extraterestrii prin cipurile din cola. Pricepi? Ca nu am creioane colorate sa-ti desenez mai pe intelesul tau.
-
Dumneata ar trebui să-ți urmezi propriul sfat și să te informezi din mai multe surse, nu doar din cele proruse și suveraniste
-
-
-
Diaspora a adus milioane de euro in tara, dar ain tara sunt multe lacuste, bani cheltuiti pe alegeri, bani dati la personalul din sectiile de votare , aici sunt bani adusi in tara se diasporeni. Prea multe putori si trantori prin camerele senatului si parlament care doar consuma si nu produc nimic
-
oare .. ce s-ar întâmpla dacă toate economiile românilor vor fii investite in aur fizic indiferent de prețul lui de astăzi .. adică cel 100% neimpozitat . gândiți-vă