Motivul respingerii contestaţiei lui Simion este că instanţele judecătoreşti nu au competenţa să anuleze o decizie a Curţii Constituţionale.
„Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, invocată din oficiu. Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatorul Simion George Nicolae împotriva Hotărârii nr. 32 din data de 6 decembrie 2024 pronunţate de Curtea Constituţională, privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea preşedintelui României din anul 2024, ca inadmisibilă. Definitivă”, se arată în hotărârea instanţei.
În sesizarea depusă la Înalta Curte, preşedintele AUR, George Simion, arată că decizia luată de judecătorii constituţionali în data de 6 decembrie este „un precedent extrem de periculos, întrucât încalcă articolul 2 din Constituţie, care prevede că suveranitatea naţională aparţine poporului român şi se exercită prin reprezentanţii săi aleşi, repetabilă ori de câte ori puterea se vrea stabilă la putere, deci ne-înlocuibilă prin alegeri, iar pe de altă parte, este o motivaţie foarte serioasă pentru ca poporul să îşi piardă încrederea în democraţie, alegeri şi statul de drept”.
De asemenea, liderul AUR menţionează că aceiaşi judecători de la CCR au decis, pe 2 decembrie, validarea primului tur al alegerilor prezidenţiale.
„Decizia CCR a anulat în totalitate procesul electoral. Nu doar turul I de scrutin a fost anulat, ci întregul proces electoral. Trebuie acum ca totul să fie luat de la capăt – minus, foarte probabil, candidaţii care vor fi invalidaţi pe parcurs pe motiv de note informative de la serviciile secrete. Se observă din motivarea deciziei CCR de vineri că singurele ‘probe’ pe care s-a bazat decizia de anulare a întregului proces electoral sunt notele informative de la SRI, SIE şi Ministerul de Interne, aşa-zis desecretizate de CSAT. Nu există niciun motiv în acest moment, raţional sau emoţional, să credem că acest precedent nu va fi devenit un tipar de acţiune statală în viitoarele alegeri. (…) A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula, ci a nu permite ca evenimente sau fapte administrative ori electorale să îl împiedice sau să îl deturneze de la parcursul normal. Această atribuţie de a veghea se exercită în timpul, iar nu după alegeri”, se mai arată în contestaţia depusă la ICCJ.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XSentinta era previzibila,deciziile CCR nu pot fi atacate.Cred ca era mai indicat a fi atacata in justitie decizia BEC,unde mai existau sanse,chiar putine.Nu imi explic usurinta cu care dl.av.Piperea a tratat problema.Oricum,hotarrea CCR marcheaza inceputul sfarsitului democratiei.
-
Democrația sa dus odată cu intrarea in UE.
-
“Democrația” de rit rus, da. Aia în care tovarășul de la Kremlin își asasinează adversarii politici, vezi Boris Nemțov și Alexei Navalnîi. Acum e timpul să pleci definitiv la Moscova, în patria de suflet.
-
dar cum ramane cu noi, romani, care ne-am ucis conducatorul(in zi de sarbatoare), cum ramane??? care e diferenta intre Putin si cei care l-au ucis pe Ceausescu???
-
Stimabile, vorbim de prezent, nu de acum 35 de ani. Nu știu de care noi vorbești. Cuplul Ceaușescu a fost executat de cei care se aflau atunci la conducerea țării, nu de noi, românii. Dacă ai vreo problemă cu decizia juridică privind sentința cuplului, fă o investigație de specialitate, nu arunca slogane pe aici. Nu e mare diferență între cei de atunci și Putin, tocmai de aceea e bine că România, spre deosebire de Rusia, nu a rămas acolo.
-
Care e diferenta dintre Putin si Ceausescu te intreb eu pe tine?
-
-
-
… si gramatica limbii romane odata cu aparitia ta
-
-
Nici vorbă, s-a dat doar cu tifla partidelor suveraniste
-
Păi ei practică “democrația de rit rus”, în care e democratic să fraudezi legislația electorală cu sprijinul oamenilor lui taika Putin.
-
-
Iară vin zevzecii să cânte sfârșitul democrației. Că deh, ei le știu pe toate. Ia vedeți anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Austria. Și acolo a murit democrația, este?
-
si Coreea de Nord se numeste tot Republica “Democrata”…
Cam la fel si cu notiunea asta a “suveranistilor” despre democratie…:)))))