Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca al Crimeii.
Hristos Se ferise întotdeauna de cinstiri, poruncindu-le diavolilor pe care îi scotea să nu dea de știre că El este Fiul lui Dumnezeu, iar celor vindecați să nu povestească despre minunea vindecării lor. Acum însă venise vremea să descopere oamenilor vrednicia Sa de Mesia, iar intrarea în Ierusalim avea drept scop tocmai lucrul acesta: să vestească tuturor că a venit Mesia. (‘Predici la Triod – La porțile Postului Mare’, Sfântul Luca al Crimeii)
Cetatea era plină în acele zile cu oameni veniți de pretutindeni la marea sărbătoare a Paștilor. Ea răsuna de zvonurile privitoare la Marele Proroc și Făcător de minuni din Nazaret, Ce tocmai săvârșise cea mai mare dintre nenumăratele Sale minuni – învierea lui Lazăr, care zăcuse patru zile în mormânt, și aștepta sosirea Lui, și se pregătea să Il întâmpine sărbătorește.
Așadar, poporul sălta ținând în mâini ramuri de finic, strigând: ‘Osana întru cei de sus! Bine este cuvântat Cel Ce vine întru numele Domnului!’, așternându-și hainele sub copitele asinului. Copiii strigau, înălțând laudă lui Dumnezeu.
Și totuși, cărturarii, fariseii și arhiereii sufereau și cârteau, iar în cele din urmă, nemaiputând răbda, I-au zis Domnului: ‘Ceartă-i, Tu nu auzi ce zic?’. Iisus le-a răspuns: ‘Oare niciodată n-ați citit că ‘din gura pruncilor și a celor ce sug Ți-ai pregătit laudă’? Dacă vor tăcea aceștia, pietrele vor striga’ (Matei 21, 16; Luca 19, 39-40).
Erau plini de zavistie și de ură împotriva Mântuitorului și auzind despre minunea cu învierea lui Lazăr, nu numai că nu au crezut, ci s-au grăbit să hotărască condamnarea Sa la moarte. Căci adunând sinedriul, ziceau: ‘Ce facem, pentru că Omul acesta face multe minuni? Dacă-L lăsăm așa toți vor crede în El și vor veni romanii și ne vor lua și țara și neamul’ (Ioan 11, 47-48).
‘Auzi nebunie, auzi orbire din zavistie și ură! Despre această orbire și împietrire a fariseilor, a arhiereilor și cărturarilor a prorocit marele prooroc Isaia, zicând: ‘Că s-a învârtoșat inima poporului acestuia și cu urechile sale greu a auzit și ochii săi i-a închis, ca nu cumva să vadă cu ochii și cu urechile să audă, și cu inima să înțeleagă și să se întoarcă și să-l vindec’ ‘ (Isaia 6, 10). (‘Predica la Duminica Floriilor’, Părintele Cleopa Ilie)
Aceasta era firea Dumnezeiască a Domnului Hristos, ca, oriunde Se arată El – Dumnezeu în trup omenesc – oamenii se despărțeau de-a dreapta și de-a stânga Lui, așa cum se vor despărți când va veni în ziua cea de pe urma a istoriei lumii acesteia. Până în ziua de astăzi, când vorbirea dintre oamenii din lume se îndreaptă către Domnul nostru Iisus, aceștia se despart la stânga și la dreapta.
‘Cât de bine deslușită trebuie să fi fost această despărțire în zilele vieții Sale întrupate pe pământ!’ (Sfântul Nicolae Velimirovici, Predica la Duminica a V-a din Post – a Floriilor)
De acum, din seara Duminicii Floriilor încep deniile.
La prima denie, cea din Duminica Floriilor, se va citi Evanghelia cu smochinul blestemat, pentru că nu avea roade întru el.
Despre smochinul neroditor, Sfântul Evanghelist Marcu spun că s-a uscat, pentru că Iisus, pe când venea din Betania spre Ierusalim, a zis: ‘De acum înainte, rod din tine nimeni în veac să nu mănânce’. (Marcu, 11, 14)
S-a spus că Hristos Domnul a făcut această minune asupra smochinului ca să ne cheme la umilință și pocăință, la părăsirea păcatelor, simbolizate de frunzele frumoase, dar neroditoare, și la cultivarea virtuților, întrucât fiecare suflet lipsit de roadă duhovnicească este un smochin neroditor. (‘Predici la Triod – La porțile Postului Mare’, Sfântul Luca al Crimeii, București, 2004; Sfântul Nicolae Velimirovici, Predica la Duminica a V-a din Post – a Floriilor – https://www.crestinortodox.ro; ‘Predica la Duminica Floriilor’, Părintele Ilie Cleopa, Editura Mănăstirii Sihăstria, 1996 – doxologia.ro; Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ‘Sfânta și Marea Luni’, în ‘Foame și sete după Dumnezeu’, Ed. Basilica, București, 2010 – https://basilica.ro/)
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!