Zona Munţilor Apuseni a intrat vineri sub avertizare cod roşu de vreme severă iminentă, inundaţii, ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localităţi din zonă fiind deja grav afectate de viituri. Avertizarea a rămas valabilă şi pentru ziua de sâmbătă.
În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’, au cerut Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiţii de siguranţă pentru participanţi, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă şi duminică pe Muntele Găina”, precizează comunicatul.
Hotărârea a fost luată deoarece manifestarea ar fi adunat mii de participanţi din cel puţin cinci judeţe – Alba, Hunedoara, Bihor, Arad şi Cluj – dar şi pentru că drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă siguranţă de trafic.
De asemenea, se mai arată în comunicat, numărul forţelor implicate în organizare nu mai poate fi asigurat din cauză că multe instituţii şi-au mobilizat oamenii în zonele afectate de inundaţii. Nu în ultimul rând, logistica de organizare a evenimentului a fost grav afectată în timpul Festivalului Naţional de Folclor “Sus, sus, sus, la moţi, la munte” desfăşurat la Câmpeni”.
Organizatorii amintesc că aproape în fiecare an, pe Muntele Găina, vremea a fost imprevizibilă. “După cum ştiţi, asupra Munţilor Apuseni s-a revărsat o adevărată urgie, iar zona se află sub cod roşu de inundaţii. Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecinţe extrem de grave”, a declarat managerul Centrului de Cultură “Augustin Bena”, Alexandru Pal.
Ediţia din acest an a sărbătorii era programată sâmbătă şi duminică pe platoul de pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1.400 de metri. În program erau incluse concerte de muzică populară, uşoară şi folk, expoziţii de fotografie, proiecţii de film, recitaluri cu muzică de fanfară, dar şi un târg al meşterilor populari din zonă.
Atestat documentar la 1816, Târgul s-a desfăşurat fără întrerupere până recent. În urmă cu cinci ani, tot din cauza inundaţiilor, evenimentul a avut loc doar la poalele Muntelui Găina, în comuna Avram Iancu. Anul trecut, Târgul de Fete nu a mai avut loc din cauza pandemiei de coronavirus.
La Târg a fost prezent, în 1852, şi împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XBag picioru..pe cand sa ma insor si io…frass..
-
Da mai si io pa cand am vrut sa-mi schimb muierea cu una nou nouta cu zestre mare astia anuleaza targul.Poate la anu daca da domnul.
-
Gaseai una proaspat lasata de altul.
-