„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 21 noiembrie 2022, următoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a protocolului său de modificare şi completare (PL-x 369/20.06.2022);
Decret privind promulgarea Legii pentru denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a protocoalelor sale de modificare şi completare (PL-x 368/15.06.2022)”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Guvernul a aprobat pe 25 mai 2022 două acte normative în baza cărora va face demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii, instituţii înfiinţate în anii ’60-’70 la Moscova, având Rusia printre ţările acţionare.
Primul proiect de lege de pe ordinea de zi a Guvernului este o Lege pentru denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.
Statele membre BICE sunt Bulgaria, Cehia, Mongolia, POlonia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Vietnam.Capitalul subscris al Băncii este de 400 milioane euro, din care capitalul subscris vărsat este de 200 milioane euro. România are o participare de 14,2 milioane euro, iar alte 14,2 milioane euro reprezintă capital subscris nevărsat.
„Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arăta în nota de fundamentare.
Al doilea proiect este Legea pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.
Capitalul subscris este de 2 miliarde euro, din care vărsat 426 milioane euro. Capitalul subscris vărsat de România este de 26 milioane euro, iar cel nevărsat de 50 milioane euro.
Statele membre ale BII sunt Bulgaria, Republica Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Republica Socialistă Vietnam. Sediul central al băncii se află la Budapesta, Ungaria. Guvernul român a anunţat că se va urmări coordonarea cu Cehia, Slovacia şi BUlgaria, pentru o retragere simultană.
În ambele cazuri, cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul celor două bănci, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.
Adrian Câciu, ministrul de Finanţe, a anunţat la începutul lunii martie intenţia României de a se retrage din cele două bănci.
Anterior, pe 25 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţase retragerea din BII.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XLucrurile făcute bine, bine
-
wow!
daca asa sunt ”indicățiili” asa se face , nu?
Lasa nu-i bai ca doar ne dau americanii gaze si petrol si iesim din criză…………!
asa au fost indicatiile .pentru Werner este o prioritate distrugerea tarii.
România a invadat Rusia în 1940 alături de Germania nazistă deși în primul război mondial Rusia a luptat alături de România împotriva Germaniei și și-a sacrificat peste 1 milion de soldați pentru stabilizarea frontului.
De ce nu ar fi posibil ca noi să ne înțelegem bine cu vecinii? Ce avem de câștigat din implicarea într-un conflict care nu ne privește? În cele din urmă să nu uităm că Ucraina deține teritoriile românești furate de URSS și fostul imperiu țarist și nu Rusia.
Iohannis promulgă doar legi anti românești – e prea scârbovnic ca să vorbesc despre el…
-
Cunosti doar istorie sovietica, tovarase. La cele doua clase pe care le ai, ma mir ca stii si atat
Claudiu Ionopotchivanoc Ionescu a dat lovitura de gratie Rusiei. Asta e, unde e vitejie………
Tardiva initiativa, dar vorba aia, “better late than never”.