“Am convenit astăzi, în cadrul şedinţei cu liderii coaliţiei de guvernământ, cu prim-ministrul şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care urmează să fie supus aprobării Executivului şi, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere. Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o şansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar şi societăţii româneşti o rezistenţă sporită în cazul unor viitoare crize. Totodată, este important să înţelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, reforme care vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea şi modernizarea activităţii în sănătate, în economie, în educaţie şi în administraţie”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a făcut apel la autorităţile publice şi partenerii economici şi sociali implicaţi în fundamentarea şi implementarea acestui plan să susţină acest efort integrat, la nivel administrativ, instituţional sau privat.
Preşedintele Iohannis a subliniat că se va pune accent pe îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea reţelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile şi dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici.
“Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro”, a arătat Iohannis.
Şeful statului a indicat şi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va permite finanţarea în continuare a dezvoltării reţelei de autostrăzi, în paralel cu promovarea unui transport cât mai puţin poluant.
“Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro”, a afirmat Iohannis.
Preşedintele Iohannis a punctat că PNRR este o oportunitate extraordinară şi pentru sistemul de educaţie din România, arătând că programul “România Educată” va beneficia de o finanţare substanţială, de circa 4 miliarde de euro.
“Vom avea astfel şcoli sigure, curate, cu dotări moderne şi laboratoare, dar vom investi şi într-o reţea de şcoli verzi, eficiente energetic şi adaptate provocărilor climatice. Totodată, vom investi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie, dar şi în pregătirea specialiştilor în meseriile viitorului prin investiţii în învăţământul dual. Şcolile din comunităţile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin şi servicii suplimentare, pentru că educaţia din România nu îşi mai permite să piardă niciun copil”, a explicat şeful statului.
El a arătat şi că digitalizarea va fi o parte importantă în Educaţie, iar accentul se va pune pe două componente, respectiv formarea competenţelor digitale şi asigurarea resurselor educaţionale digitale.
“Elevii, studenţii şi cadrele didactice trebuie să fie pregătiţi şi sprijiniţi să acceseze aceste instrumente digitale. Ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a precizat că România va investi substanţial în ceea ce înseamnă “viitorul sustenabil”.
“În asigurarea tranziţiei verzi, vreau să menţionez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanţa prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea şi multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei şi irigaţii, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a indicat el.
Preşedintele Iohannis a arătat că se va investi şi în servicii digitale destinate cetăţenilor.
“Digitalizarea pe care ne-o dorim înseamnă de fapt mult mai puţină birocraţie pentru cetăţeni şi un acces mult mai facil la serviciile publice”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a mai arătat că vor fi făcute investiţii în îmbunătăţirea mediului urban, susţinând că acestea vor permite locuitorilor să se bucure de aer mai curat, spaţii verzi şi spaţii regenerate.
“În acelaşi timp, se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor şi consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătăţire a condiţiilor de trai. În plus, vor fi făcute investiţii care vor permite accesul la apă potabilă şi canalizare”, a explicat Iohannis.
El a mai susţinut că investiţiile propuse prin PNRR vor duce la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru cei afectaţi de pandemie, la noi oportunităţi de afaceri, consolidarea antreprenoriatului şi creşterea competitivităţii în economie.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
Xoare ce ne faceam fara acest ”vizionar ” ?
HanziFranzi lasă matale pe românii și România în pace. Ai grijă de cei cu pensii speciale și dute la ski !
În sfârșit, vom primi bani de la UE de nu vom mai ști ce face cu ei. 🤣 De anul trecut ne tot anunță d-ul Iohanis că a obținut miliarde de euro pentru România și că numai să investim că UE are ațâția bani să ne dea doar să îi cerem. Acum ne informează că abia de acum o să îi cerem. Nu vă grăbiți d-ule Iohanis că este timp și bani sunt oricum ai noștri ca și guvernarea pe următorii ani. Dacă îi luăm acum îi terminăm până la următoarele alegeri și români uită cu am luptat pentru ei.
Bai bulanel zine ce plan ai tu pentru Romania ,ai trimis acum doua zile in Moldova 600 de tone de motorină…vezi doamne ajutor pentru fermieri,la noi in tara fermieri sunt la pământ,motorină la pompa e aproape 6 lei tu faci cadouri,vrei sa le dai cetățenie română Moldovenilor că sa aibe drept de vot că îți țâțâie curul că pierzi tronul,Demisia…du-te la Merkel că de o săptămână e arestată pentru afacerea masca…ști tu de ce e vorba
30000000000 de euro/ 16000000 de români=30000000000/16000000=pe cap de român cash ca la americani
-
Pare logic
Să-mi arate și mie aceste 30 de miliarde de euro puse la seif și îl cred pe cuvânt. Până una alta, Guvernul a ajuns să dea câte 5-6 milioane de euro Bucureștiului, Timișoarei și Clujului pentru modernizarea câtorva străzi și a scris despre asta în toate ziarele. Cine își închipuie dezvoltare a infrastructurii în anii de criză ce urmează e maxim de naiv. În caz că nu observați, investițiile sunt tot și tot mai puține, dar în schimb taxele tot mai mari și mai multe, anii trec și efectiv rămâi în mână cu din ce în ce mai puțin. La un salariu brut de 4.500 de lei ajungi în final efectiv cu 27 de milioane în mână, îți rupi șalele câte 50-60 de ani ca să primești pensie de 200 lei. Morții mamii voastre de șarlatani.
-
si nu iti ajung 2700 lei? mai ia si sotia 2500… mai niste bonuri si ajungi la 6000. E suficient, in condintiile in care avem preturile la mancare aprox cu cele din straintate dar serviciile sunt mult mai ieftine la noi.
-
Nu mă boule, eu nu sublinaim cele 27 de milioane din mână, ci cele 18 care chipurile le impozitează pentru căi ferate, autostrăzi, aeroporturi. Întrebarea e care pla mea sunt acestea? Între timp marii politicieni refuză vehement să-și posteze declarațiile de avere și își deschid conturi off-shore prin străinătate că FISC-ul să nu se poată atinge de ei. În timp ce se moare pe capete, Iohannis schiază, parlamentarii își iau vacanțe prin Bahamas, și conturile se umflă. Somn ușor penibilule.
-
Dispari vis urat, provoci tot mai multa disgratie!
Nu vă luați de D.l Președinte. Are cont deschis la D.na Diana Șoșoaca. Iar dacă Dna Senatoare se ia de voi, ați pi..dito
Ati zis mai demult ca in aprilie la inceput putem intra pe stadion si sali,nesimtitilor!!Acum,de ce inventati iar?acum spuneti ca abia la mijlocul lui mai.Va mai bateti mult joc de noi?ne mai duceti mult cu zaharelul?pana cand,dar PANA CAND???cand va fi gata campionatul atunci mergem si noi la un meci,doar?pacalicilor!!!!
Totuși cine-i creatura asta, că o cam văd des pe la aradon ?!?!?!? Am remarcat această malformație genetică pentru că numai dobitocenii debitează, cine-i ființa asta, că-s tare curios ??????