Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, procesul de selecţie a participanţilor la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis este în curs de finalizare, urmând a fi anunţate şi organizaţiile, precum şi persoanele care vor participa la aceste consultări.
Cele 5.520 de mesaje conţin, fiecare, una sau mai multe propuneri de persoane care solicită să participe la consultări, precizează Preşedinţia.
Potrivit unor surse oficiale, procesul de selecţie este dificil şi nu a fost încă stabilit numărul exact de participanţi. Varianta de lucru este ca din această delegaţie să facă parte aproximativ 20 de persoane, încercându-se o reprezentare cât mai largă, dar care să nu îngreuneze discuţiile.
Joi, Klaus Iohannis a anunţat în cadrul unei declaraţii de presă că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentativi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în stradă în ultimele două zile. Ulterior acestui anunţ public, Administraţia Prezidenţială a precizat şi modalitatea în care doritorii se pot înscrie pentru a ajunge la întâlnirea cu preşedintele. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20.
Astfel, Preşedinţia a anunţat ca au fost invitate „coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior”. Mai mult, Klaus Iohannis „invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile”.
Potrivit unor surse oficiale, în primele ore de după anunţul oficial au fost transmise câteva sute de mailuri, atât de la ONG-uri, cât, în cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi „protestatari” în care se cerea prezenţa la consultările de vineri. Administraţia Prezidenţială nu a prezentat, public, criteriile pe baza cărora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limită este joi, ora 24.00. Ulterior, va fi făcută o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finală a celor care ar putea fi invitaţi vor fi verificate de către Administraţia Prezidenţială. De acest proces se va ocupa Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, condus de consilierul prezidenţial Andrei Muraru.
După acest anunţ oficial al Preşedinţiei, societatea civilă, reprezentată de mai multe ONG-uri, s-a mobilizat şi a transmis, public, o serie de propuneri şi revendicări preşedintelui. De exemplu, cinci ONG-uri semnează o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis în care îi propun „un set de măsuri fezabile şi neutre politic”, în timp ce alte liste cu revendicări circulă de Facebook, unde au fost create pagini intitulate “Partidul Colectiv”.
Astfel, reprezentanţii societăţii civile îi cer preşedintelui „desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015”. Scrisoarea deschisă este semnată de ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro Infrastructură.
Alte revendicări legate de manifestaţiile care au loc zilele acestea în Capitală şi alte oraşe din ţară circulă pe Facebook.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!