Printre temele abordate de cei doi şefi de stat la întrevederea de la Palatul Sandor a fost şi extinderea Spaţiului Schengen, ambii preşedinţi arătând că nu există impedimente pentru ca acest lucru să se întâmple.
“Intrarea României în Spaţiul Schengen ar face Spaţiul Schengen mai sigur şi mai puternic, ar face graniţa exterioară a Uniunii mai solidă şi mai bine apărată şi ar fi un cert câştig în relaţia economică între Ungaria şi România. Ungaria a fost din capul locului un partener foarte corect şi ferm în această chestiune şi a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi mulţumim pentru această atitudine fermă. În continuare, evident pe căile diplomatice binecunoscute de Budapesta, poate să încerce să îi lămurească şi pe vecinii Ungariei mai din vest. Repet, nu există niciun argument contra aderării României”, a spus Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Ungariei după întrevederea bilaterală.
El a adăugat că, dacă s-ar respecta procedurile tehnice, “România trebuia să fie în Schengen de mulţi ani”.
“Nu suntem. Şi, în continuare, noi am înţeles că este nevoie să convingem partenerii noştri că suntem un câştig pentru Spaţiul Schengen. Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înţeles. Afirmaţia lor a fost că ei nu au nimic împotriva României şi a Bulgariei, dar Spaţiul Schengen nu funcţionează bine şi atunci ei sunt împotrivă”, a arătat Iohannis.
Preşedintele României consideră că aderarea ţării noastre şi a Bulgariei “nu ar face doar Spaţiul Schengen mai puternic, ci ar înlesni şi negocierile de îmbunătăţire a procedurilor din Schengen”.
“Oricum am privi-o, aderarea României ar fi un câştig pentru Uniunea Europeană, doar că încă nu toţi au înţeles foarte bine acest lucru”, a precizat Iohannis.
Katalin Novák a declarat că “Ungaria în mod hotărât sprijină aderarea României cât mai repede”.
“Toate argumentele sunt pentru intrarea în Schengen, nu sunt contraargumente”, a spus preşedintele Ungariei, care a adăugat că “soluţia nu este ca România să nu intre în zona Schengen, care îi revine de drept”.
Ea a precizat că, dacă tema extinderii va fi de actualitate şi în a doua jumătate a anului viitor, când Ungaria va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Ungaria se va angaja să facă totul “să rezolve această problemă”.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri, o vizită oficială la Budapesta, unde a fost primit de omologul ungar, Katalin Novák.
Klaus Iohannis va mai participa la ceremonii de depunere de coroane la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Piaţa Eroilor şi la mormintele soldaţilor români din Cimitirul central Rakoskeresztur.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XTăntălău mai este acest Hanzifranzi.
Acum câteva săptămâni Orbán a spus la Tusvanyos : ÎN anul 2024 timp de ṣase luni Ungaria va prelua Preṣedenția ….(?) la UE.
Obiectivul lul principal va fi finalizarea aderării României la spațiul Schengen
-
Ai venit la meci,sefu?batem Belarus?in Arad DE CE nu intervii la UTA??
-
Sigur, tu usor vorbesti. Tu mergi la munca si acasa, nu ai nici un alt gand. Dar EL, marele EL are atatea pe cap. De exemplu unde sa mai mearga in concediu, tu ai idee cat de multe sunt de vizitat pe planeta asta? Nu mai vorbi daca nu stii…
ieri Zelenski, azi Novak, cred ca urmeaza un an de concediu ca a muncit prea mult :))
Ce asteptari poate avea presedintele de la ungaria ??? el nu stie ca nici ungaria nu e privita cu ochi buni de aroganta austria ??? de ce trenurile ungare nu mai au voie sa intre in Austria , de ce au instaurat austriecii taxa de drum exact in sectorul de granita unde trec ungurii dimineata la lucru in austria si taxa dispare doar dupa ora cand ungurii s au intors de mult de la lucru ??? e o iluzie daca credfe cineva ca ungaria e privita altfel decat romania sau bulgaria