Președintele României, Klaus Iohannis, aflat joi, 24 martie 2022, la Bruxelles, Regatul Belgiei, a făcut mai multe declarații înaintea participării la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO.
„Este deja al doilea Summit NATO într-o lună de zile, de când Rusia a atacat, complet neprovocată, Ucraina. Ne întâlnim, evident, pentru a discuta împreună situația din Ucraina, pentru a discuta măsurile pe care vrem să le luăm și planurile pe care le avem.
Câteva lucruri pot să vă spun de pe acum. În cadrul acestui summit dorim în primul rând să dovedim că suntem uniți, că suntem uniți și în NATO, dar suntem uniți și în relația transatlantică. De asemenea, în cadrul acestui summit vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina. Evident, în primul rând este vorba de ajutor umanitar în Ucraina și pentru cei care trebuie să părăsească Ucraina, cei care fug din fața războiului”, a spus președintele, conform Administrației Prezidențiale.
Dincolo de consolidarea Flancului Estic NATO, președintele a spus că va sublinia importanța unității și a sprijinului pentru Ucraina, pentru refugiați, dar va prezenta și îngrijorările legate de vulnerabilitatea Republicii Moldova, cu referire la problemele de securitate, situația energetică și economică.
Întrebat cum anume va lucra România la securitatea proprie, în plus față de ceea ce face deja NATO, președintele Iohannis a spus că la nivel național au fost luate deja mai multe măsuri.
„Așa cum am mai spus o dată, securitatea începe de acasă. Noi, de aceea, am decis, la ultima ședință a CSAT-ului, să creștem alocarea pentru apărare de la 2% din PIB, cât este acum, la 2,5% din PIB. Deja la Ministerul Apărării și la armată se lucrează la un plan îmbunătățit de dotare. Este foarte clar că noi ne dorim să avem aliații alături de noi, dar în același timp, evident că ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă. Și dacă vorbim de apărare, aș mai face, totuși, o remarcă, cred, importantă, fiindcă românii sunt îngrijorați de această situație și trebuie să vă spun foarte clar și vreau să vă spun, niciun român nu trebuie să se teamă, suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianță de apărare care a existat vreodată. Militarii noștri sunt bine pregătiți. Deci, pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol. Românii sunt în siguranță, prin forțele noastre armate și prin NATO”, a transmis președintele României.
Trimite articolul
XDin pacate, cu pornirile sale belicoase, Presedintele a devenit un real pericol pentru Romania. Noroc cu tari ca Germania, Franta, Olanda Ungaria etc. care stau cu picioarele (mai) pe pamant. “Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece”, si inca urgent.
-
Ce maur si ce pozitie belicoasa ai auzit tu acolo? In afara de faptul ca se exprima foarte lent in limba romana, nu poti zice altceva…
-
si eu pt Sellep
de multe ori a atacat Rusia ori trebuia ori nu si asta nu e chiar benefic pt Romania la o adica O pozitie echilibrata ar fi fost mai buna……….asa ca….
-
-
De pacea,neimplicarea in conflicte internationale si de siguranta economica a romanilor, dorita de romanii din Romania, cand se va preocupa ? Nu mai poate de grija celor din republica Moldova,ce de fapt s-au cam carat de acolo, ajutati de turnatorul Basescu,ce le-a dat cetatenie romana si drepturi fara numar contra voturi, si pe care ii doare in cot de Romania.
Da, a luat masuri de mărire a salariilor și pensiilor speciale la cei 3000 de generali cu doctorat fake. Ce masuri poate lua acest om care doarme non stop. Ii reamintesc ca Republica Moldova este a tara suverana la ora actuala nicidecum un teritoriu romanesc. În plus în Transnistria sunt și trupe rusești? Un om inconștient ca și actorasul Zelenski.
-
cam asa sta treaba….cum zici
Dulapule, dute du găleată, ce treaba ai tu cu MOLDOVA? Când tu nu faci nimic pt țară ta,😡😡😡😡
As prefera sa il vad participand la o sedinta cu sindicalistii si cu reprezentantii pensionarilor din Romania ! DA!