La 35 de ani de la căderea regimului comunist și după numeroase amânări, Ligia Deca, ministra Educației, a aprobat programa pentru disciplina „Istoria comunismului din România”.
„O cunoaștere inadecvată sau chiar lipsa cunoașterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influența inclusiv comportamentul social și, am văzut, electoral”, a declarat Ligia Deca.
Aprobarea a avut loc pe 16 decembrie, chiar data la care, acum 35 de ani, la Timișoara s-a strigat pentru prima dată „Libertate!”. Pentru a comemora cele întâmplate în 1989, la Timișoara și în toată țara, se organizează numeroase evenimente. Dar, când vine vorba de educarea generației tinere cu privire la acest subiect, sistemul educațional din România nu a făcut multe eforturi până acum.
Prima inițiativă a fost introducerea, începând cu acest an școlar, în programa pentru clasa a XII-a, a disciplinei „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”. Doar că această disciplină este opțională, nu obligatorie.
„Avem un set de ritualuri pe care le facem ca să ne aducem aminte de eroi, de jertfa celor care ne-au dat libertatea, dar menținem Revoluția o aniversare de început de decembrie. Vreau să cred că în România, atunci când fiul meu va avea 35 de ani, Revoluția nu va fi doar o jumătate de pagină de carte de istorie, dosarul Revoluției nu va fi tot o traumă, iar cine a tras, cine a dat ordinele și cine sunt criminalii nu vor fi doar întrebări retorice”, a spus Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, în cadrul inaugurării Portalului Libertății la Timișoara.
Se pare că Ministerul Educației a decis să ofere un răspuns la aceste întrebări, prin introducerea în programa școlară a unei discipline obligatorii, care îi va ajuta pe tinerii care se află în pragul vârstei de votare să înțeleagă mai multe despre acea perioadă din istoria țării.
Ministerul a transmis că disciplina „Istoria comunismului din România” va fi structurată pe 13 domenii. Elevii din clasa a XII-a vor învăța despre regimurile comuniste, noțiuni referitoare la sistemul politic din România (instituții de stat și de partid, politici represive, forme de opoziție și contestare), relații internaționale, aspecte cu privire la economie, structuri sociale și politici din domeniul educației, sănătății și culturii, dar și despre Revoluția din decembrie 1989 și memoria regimului comunist.
Disciplina va fi predată în școli începând cu anul școlar 2025-2026.
Sursa: TION.RO
Trimite articolul
XMult prea tarziu avand in vedere mentalitatea multora, adepti si sustinatori de dictatori.
Sa invete ce a facut comunismul bun si ce a daramat democratia.
Singura tara cu datorie 0 asta spune tot.cu ceausescu eram mult mai departe decat cu psd pnl deci cine a fost mai rau comunismul sau democratia.