Ministerul Finanțelor, alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care și personalul din instituțiile publice care desfășoară astfel de activități beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, scrie Bihon.ro.
„Am reușit să reparăm și să uniformizăm aplicarea unei facilități fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adăugată mare în economia unei societăți. Discutăm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate și sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-iștilor buni din administrație și, totodată, să devenim un angajator competitiv”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
„Această inițiativă face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private. Este o chestiune care trena de multă vreme și le mulțumesc tuturor celor care au susținut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experți din sectorul IT&C în administrația publică. România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetățeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ține de transformarea digitală a administrației”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Scutire de impozit
Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.
Trimite articolul
XDa’ e ceva categorie speciala IT-istu’. E ceva supra om. Cu ce e mai important ca ala care ridica gunoiu’. Ca dacă nu vine gunoieru’ murim înecați în gunoi. Sa îl scutească și pe gunoier. Ca prestează o munca de utilitate sociala ma ridicata.
-
de la cum nu iti trebuie nici o scoala sa ridici gunoiul, si de la cum pana acum 10 ani gunoierii castigau mai bine ca informaticienii (in medie), adunand sporurile, orele lucrate, rigoarea, si responsabilitatea individuala (nu neaparat in ordinea asta)
-
Nu confunda informaticianul cu IT-istul.
-
e vorba de utilitatea muncii,nu de școală făcută,fara îți trăiești,dar fara ridicarea gunoiului,nu! app de școală,avocații,magistrații,medicii,polițiștii,au mult mai multă școală decât it-stii și totuși,nu au scutiri de impozite! a venit caciu și i-a făcut speciali..de parcă nu câștigă sume colosale,..egalitate,ce mai..
-
Nu mi se pare normal sa fie scutiti de impozit
cu ce sunt mai ”speciali ” decat alti functionari bugetari ( sau privati)?
sa fie scutiti cei ce muncesc in conditii grele de munca ( siderurgie minerit , salvamontistii etc etc ) dar nu IT-istii) care fie vorba intre noi muncesc in conditii f bune fie la domiciliu fie la birou nici vorba de poluare sau conditii meteo grele etc.
Impozitati pensiile peste 2000 de lei si nu impozitati salariile de peste 20.000 de lei pe luna…afacere romaneasca!Si astia au statut…constitutional?
Eu zic sa ne scuteasca pe toti de impozite cu exceptia celor care ne conduc. Esti primar, consilier, senator, deputat, ministru, presedinte, ales al neamului? Nicio problema, platesti tu taxe la stat pentru noi ceilalti care te-am ales. Ca in extrem de multe cazuri acesti alesi ai neamului nu fac mai nimic si mai si fura pe deasupra.