Tânăra a fost dusă de un prieten la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara pentru a i se da „leacul”. De acolo a fost trimisă însă la Urgenţele Spitalului Judeţean şi apoi la Casa Austria, unde i s-a făcut până la urmă vaccinul. A… şi i s-a pus un plasture.
Timişoreanca a fost muşcată de deget. Medicii de la „Victor Babeş” i-ar fi făcut acest vaccin, dar organizarea spitalelor este făcută în aşa fel încât unele unităţi spitaliceşti nu pot deconta acest vaccin decât în anumite situaţii. Aşa e legislaţia mai nou, dorindu-se astfel evitarea internării pacienţilor, pentru a economisi fonduri, şi tratarea lor în ambulator, la spitalele de urgenţă.
Prin urmare, acest vaccin, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, care nu este spital de urgenţă, nu este decontat decât dacă li se administrează celor internaţi. La „Babeş”, conform legislaţiei în vigoare, nu poţi face vaccinul şi apoi să pleci acasă. Aceste vaccinuri nu sunt decontate pentru cei care se adresează direct acestui spital atunci când au o urgenţă.
Spitale de urgenţă pentru adulţi în Timişoara sunt Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal. Aici se fac aceste injecţii, iar în situaţia în care cazul necesită internare, ori este mai grav, atunci se trimite la „Victor Babeş”.
Este adevărat, până nu demult, cei care erau muşcaţi de câini veneau pentru un simplu anitetanos şi la „Victor Babeş”, dar reprezentanţii unităţii spun că noile norme nu le mai permit să facă pacienţilor această injecţie. Nu de alta, dar nu le decontează nimeni costul injecţiei, decât dacă pacientul este internat. Şi nici nu aveţi de unde să cumpăraţi respectivul vaccin, nu-l găsiţi în farmaciii, de obicei se livrează direct spitalelor.
Practic, pacientul trebuie să treacă prin urgenţe, la unul dintre cele două spitale, iar la „Victor Babeş” se poate face antirabic şi chiar antitetanos. Se poate veni şi cu bilet de trimitere de la medicul de familie, conform noului contract.
„Nu avem posibilitatea să facem acest vaccin decât dacă pacienţii vin de la Urgenţe, pe muşcătură de câine, atunci când pacientul a fost văzut de Chirurgie şi noi trebuie să facem antirabicul. Atunci, la antirabic, putem să-i facem şi antitetanos. Acolo, la Urgenţe, la Judeţean sau la Municipal, ori dacă e copil la Pediatrie, la „Louis Ţurcanu”, acolo se face şi antitetanos şi toaleta plăgii. Noi nu suntem şi nici nu am fost spital de urgenţă, suntem spital unic specializat. Înainte veneau pacienţii şi puteai să-i internezi, acum nu mai poţi să internezi pacienţii care nu vin prin urgenţă, conform legislaţiei, cu direcţionare, ori cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Cei de la Salvare ştiu acest lucru şi nu-l aduc direct aici, pentru că eu nu am cum să-l internez. Cei de la Urgenţe îl evaluează şi îl trimit”, spune Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.
Înainte se făcea antitetanos la „Victor Babeş”, pentru pacienţii care veneau, chiar fără niciun fel de trimitere, pentru că spitalul era inclus într-un program de profilaxie. Acum nu mai există acest program şi nu se poate deconta.
Conform regulilor noi, pacientul nu poate veni direct la „Babeş” (sau orice spital unic specializat) decât printr-un serviciu de urgenţă. Orice medicament care se dă pacientului trebuie să figureze în documentele spitalului şi trebuie decontat. Pentru cei internaţi se decontează pe acea foaie de internare. Pentru antitetanos, nu s-a acceptat, conform noilor norme, să se facă spitalizare de o zi. Se consideră că nu au ce căuta plăgile la „Victor Babeş”, trebuie să se meargă la Chirurgie, la spitalele de urgenţă, unde se curăţă plaga, se face antitetanos, iar dacă este necesar cazul merge mai departe spre spitalul unic specializat.
Antirabicul nu se face întotdeauna. Protocolul este următorul – dacă este câinele tău sau un câine al unui prieten, rudă, pe care-l cunoşti, nu se face antirabic, pentru turbare, pentru că se consideră că dacă este vaccinat, câinele nu are cum să facă turbare, iar dacă e cânele tău îl poţi urmări. Asta pentru că şi vaccinul antirabic mai are efecte adeverse.
Timişoreanca noastră muşcată de deget şi-a făcut într-un final antitetanosul, dar a avut serios de umblat până să primească injecţia…
Citiți principiile noastre de moderare aici!