Restricțiile precum cea de a nu hrăni porcii cu resturi alimentare sau de a amenaja un vestiar în exteriorul cotețului de porci au fost, de asemenea, eliminate.
Ce obligații au crescătorii de suine
Conform proiectului de lege aprobat de deputați, crescătorii de suine vor avea o serie de obligații de respectat. Printre acestea se numără: să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritoriale competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației, să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA, precum și toate mişcările și evenimentele care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.
De asemenea, o altă condiție este ca aceștia să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, aceștia trebuie să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute, să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite şi nu în ultimul rând, să notifice medicului veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților administrativ teritoriale, fără focare de pestă porcină africană.
Normalitate
Gospodarii privesc adoptarea noii legi ca fiind o normalitate. „De când lumea şi pământul noi am crescut porci în gospodărie. Este normal să le dăm de mâncare şi lături. Aşa au crescut porci strămoşii noștri şi aşa vom creşte şi noi. Nu înţeleg de ce acum, când toate alimentele sunt atât de scumpe, noi să le aruncăm, nu să le folosim ca hrană pentru porci. Mi se pare că ăştia de pe acolo care fac legile au uitat de unde au plecat, sau ăia de la UE nu au văzut în viaţa lor cum se creşte un porc, de vin cu astfel de prostii. Bine că ne tot spun să economisim. Noi aşa ecominisim: ce rămâne dăm la porci”, ne-a spus Nelu Vaşadi, un gospodar din zona Diosig.
Și Ioan Sorin Roman, directorul APIA Bihor, care cunoaște viața fermierilor în amănunt, având și o fermă și lucrând suprafețe mari de teren, spune că eliminarea limitării numărului de animale în gospodăriile țărănești este binevenită. „Este o decizie bună mai ales pentru zona noastră, unde în destul de multe gospodării se cresc porci”, ne-a spus directorul APIA Bihor.
Cu toate acestea, perspectivele pentru porcul crescut în gospodăria țărănească sunt sumbre. Micii fermieri care au mai rămas și care cresc porci în mod tradițional, pentru consum și pentru vânzare, spun că porcul crescut la curte va fi tot mai rar.
„Uitați, de exemplu, acum trebuie să ne cumpărăm porci. Pe lângă faptul că nu avem de unde, deoarece nu se mai țin scroafe cu condiționările astea, s-a ajuns ca acum un purcel de 10 săptămâni să coste între 600 și 700 de lei. La cât sunt de scumpe cerealele, și chiar lucratul terenurilor, o să ajungem să băgăm încă cam 1.500 de lei în el. Și atunci cu cât putem noi să vindem porcul?”, spune Aurel I., un bihorean din Tinca.
Anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, țăranii cereau între 12 şi15 lei pentru kilogramul de carne de porc în viu, respectiv 20 de lei pentru bazna şi mangaliţa.
Reguli nou pentru fondurile de vânătoare
Cum porcii sălbatici sunt un vector principal al răspândirii pestei porcine africane, noua lege instituie reguli noi pentru administratorii fondurilor de vânătoare. Câteva dintre acestea sunt: să împrejmuiască exploataţia pentru a împiedica mişcarea mistreților în afara acesteia; să amenajeze, la intrarea în exploatație, mijloace de dezinfecție pentru personal, vizitatori și pentru mijloacele de transport, pe toată durata confirmării oficiale a prezenței unei boli contagioase a porcinelor.
De asemenea, aceştia trebuie să notifice către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană toate animalele moarte sau bolnave, precum şi creşterea morbidităţii sau a mortalităţii la animalele din exploataţie. O altă obligaţie este să înștiințeze vânătorii care participă la campaniile de vânătoare că trebuie să semneze, la intrarea în exploataţie, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au participat, împreună cu câinii lor, în ultimele 48 de ore, la vânători sau alte activități desfășurate în fondul de vânătoare.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XSi cu cei 5 c porci era, dar de acuma sa vezi cum nu mai poti sa stai in sat sau in comuna/oras de putoarea porcilor si de pisalaiele facute de acestia! Deci ,cum ramane cu dreptul constitutional la un mediu sanatos si echilibrat ecologic??!!! Vai,capul vostru, deputatilor , va bateti joc de cetateni, faceti closete de porci in localitati!
-
MINTI! Nicaieri in Europa civilizata NU exista o asemenea lipsa de civilizatie;inseamna ca nu ai fost deloc prin Europa..Cum poate mitea ta slabanoaga sa accepta ca nemtii,austriecii, francezii, olandezii, italienii,ungurii etc ar accepta pisalaiele si fecalele porcilor ,mustele aferente, in satele si casele lor?? E o nebunie si o mare minciuna ceea ce sustii! UDMR chiar a vrut sa faca un act de civilizare a satelor romanesti, dar partial,deoarece trebuia interzis cu desavarsire ,in perimetrul localitatilor ,orice crestere de animale de renta.
Ba,da ,chiar o sa poti vedea crescand cate unul , 30, 50, 100, 200 de porci ,in localitate, o data ce nu exista interdictie..Te intreb, ti-ar conveni sa stai langa un asemenea crescator care isi deverseaza pisalaiele porcilor la tine pe proprietate?? Sau sa suporti in sezonul cald, puzderia de muste pe alimentele si camerele tale? Sau sa-ti distruga panza freatica de unde te alimentezi, fiindca sa stii ca dejectiile pline cu toxine si microbi se infiltreaza pana si acolo? Sau fumaraia de la deseurile pe care le va arde tot acolo(fiindca civilizatia la noi,lasa mult de dorit,la multi).
Campurile de odinioara acum sunt in proprietate particulara,in majoritate la straini, nu o sa mai tina sateanul porcii in camp, ci langa casa ta, carnea de proc fiind tot mai scumpa, cresterea lor devenind astfel rentabila.. Eu zic sa-ti dea Domnul un astfel de vecin ,sa vezi ce tragi!