“În şedinţa Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, (…) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ”, a spus Despescu la Digi24.
El a explicat că, după ce conducătorul auto este oprit în stradă şi supus testului de consum de droguri, iar rezultatul a ieşit pozitiv, acesta este condus la o unitate medicală, autorizată, pentru prelevarea de probe. Dacă refuză, este condus, de asemenea, de echipajul de poliţie la aceleaşi unităţi medicale unde se recoltează probe biologice.
“Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorităţi. În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului – fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influenţa produselor interzise”, a afirmat Despescu.
Aparatul Drugtest, potrivit acestuia, detectează doar prezenţa substanţei, însă numai după ce vin rezultatele de la laborator, acestea pot fi considerate ca probe într-un dosar penal.
Poliţia Română menţionează că nu toţi şoferii care vor fi opriţi în trafic vor fi testaţi pentru consum de droguri, ci numai cei care se încadrează în anumite circumstanţe, precum antecedentele la consumul de substanţe interzise, sau prezenţa în autovehicul a unor recipiente susceptibile de a fi folosite la consumul de droguri.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XFacem pariu ca cei cu bani nu o sa primeasca rezultatele?
Si 1 minut e prea mult sa imi retii tu carnetul de sofer, mai ales ca ma stiu nevinovat.
Asa ati facut si in pandemie. Ati tinut toata Timisoara inchisa 3 zile fara niciun motiv.
Abuz ilegal, teste fals pozitive ca si acum = stat satanist politienesc.
E minunat să primești salarii babane și privilegii cu sacul deși habar n-ai ce ai de făcut. Stați la umbra,ca și până acum, că e mai bine pentru toți. De fapt știrea este despre cum ar fi daca și poate și atunci și mai vedem noi.
3 zile un osofer profesionist e privat de dreptul de a muncii si poate ramane si fara loc de munca
felicitari dle Ciolacu
-
e ca si cum un om e arestat 72 de ore fara mandat……………………..!
Din declarația dl-ui secretar de stat, am înțeles că marja de eroare a aparatelor este foarte mare, din moment ce, acesta, nu a vrut să o declare pe postul de televiziune. In aceste condiții, o întrebare ar fi de ce trebuie reținut permisul, chiar și pentru 72 ore? Dacă rezultatul este fals pozitiv, cine plătește drumul pentru recuperarea permisului dacă evenimentul s-a petrecut la (sa zicem) 300 km de localitatea de domiciliu? Iar dacă, permisul, ar fi pus pe poștă ar ajunge in mult mai mult timp decât cele 72 ore. Asta cum poate fi interpretat?
De ce după 72 ore sa fie reținut după rezultatul examinării!!!!!