Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care, la rândul lor, au consultat membrii de sindicat.
„Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acţiunii de protest”, se precizează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.
Sindicaliştii au declanşat greva generală în data de 22 mai 2023.
Executivul a anunţat miercuri că va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în Legea 153/2017 cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creşterea pe grila din viitoarea Lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024.
Măsurile incluse în ordonanţa de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023, precizează sursa citată.
Totodată, pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
„În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor”, se arată într-un comunicat transmis de Executiv.
Proiectul de Ordonanță
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat a fost publicat miercuri seara în transparenţa decizională pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma de 400 de lei brut pe fiecare funcţie.
Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent este estimat la peste 2,168 miliarde de lei, iar media pe următorii 5 ani la 433,6 milioane de lei.
Majorările menţionate se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior, se menţionează în proiect.
„În contextul în care România are obligaţia să respecte jaloanele impuse prin PNRR şi având în vedere situaţia excepţională care a impus adoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă, în urma negocierilor desfăşurate între reprezentanţii Guvernului şi liderii federaţiilor sindicale care au declanşat greva generală la nivelul sistemului naţional de învăţământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învăţământ şi respectarea dreptului la educaţie pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federaţii sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ începând cu 1 ianuarie 2024”, potrivit notei de fundamentare.
De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an.
„Având în vedere situaţia excepţională cauzată de greva generală ce afectează sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, situaţie care în lipsa adoptării unui cadru legal adecvat ar conduce la imposibilitatea încheierii anului şcolar 2022 – 2023 şi susţinerii evaluării naţionale şi examenului naţional de bacalaureat, cu afectarea dreptului la educaţie pentru trei milioane de elevi, pentru asigurarea continuităţii procesului de învăţământ şi a dreptului la educaţie, este necesară adoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă”, se mai spune în proiect.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XIncompetenții care scot pe bandă rulantă numai rebuturi sociale și analfabeți funcționali,cer respect și salarii mai mari.Să vă fie rușine!
-
Ni-no, ni-no, du-te de te caută🤣
-
E semnalul sonor din capul tău?
-
Nu, e vorba de sunetele ce te liniștesc. Sirena Salvării! Și tu tot pe banda rulanta ai fost scos 🤣
-
-
-
Ești unul dintre cei care ,,se pricep la toate” ,TU știi, dai verdicte, clasifici și ,cel mai grav, generalizezi. Lucrurile sunt mult mai complicate decât, in îngustimea minții tale, le prezinți,,,desteptule”!
-
Taci….nu ai pic de respect fata de dascali!
-
Vrei respect inclusiv fata de acei dascali care seduc elevele sau le hartuiesc sexual?Sau fata de cei care sunt de nota 3 si 4? Ca sunt multi,tare multi,al naibii..
-
Stiam despre dascali ca multi dintre ei sunt fara caracter, dar acum o dovedesc din plin! Pe langa ca au atatea zile libere si vacante prelungite, pe langa ca nivelul muncii prestate de ei este unul deficitar, pe langa ca multi dintre ei sunt la limita corigentei dpdved profesional, mai cer si mariri de salarii! bai, cersetorilor, si cat primiti e prea mult!
Ia mergeti si lucrati in privat sa vedeti ce valoare aveti si cum e sa muncesti,nu sa chiulesti pentru bani! RUSINEE !!
-
Multi dintre ei, zici. Ai niste statistici sau scrii ca sa te afli in treabă, ,,desteptule”?
-
Poti face si tu ,”desteapto” , statisticile, urmarind toate cazurile de profesori care-si seduc elevele sau le hartuiesc sexual…
Apropo, stii ca acordarea de meditatii fara sa-ti fiscalizezi veniturile ,e INFRACTIUNE ,fapta prev de legea 241/2005 art 9 si se pedepseste cu inchisoare de la 2-8 ani si interz exerc. unor drepturi? Adica, toti ,voi dascalii care faceti fapta aceasta, sunteti niste INFRACTORI! Intelesesi ceva, “desteapto’ /”desteptule” din ce ti-am scris sau nivelul tau de corigenta profesionala nu-ti pemite ?
-
Nesatui de bani si intr-o perpetuum cersetorie de bani de la Guvern… Vacante prelungite, timp liber la greu,multi dintre ei la limita corigentei profesionale,rezultatul muncii lor lasa profund de dorit,in schimb,cer,cer,cer si nu se mai satura de bani..HALAL dascali…
Dați-le cît cer, dar doar pt perioada cît lucrează, adică pt 6 luni, restul oricum își fac bani din meditații ilegale, neimpozitate.
-
🤣🤣🤣frustrații și cei care au trecut prin școală precum gâsca prin apa se răzbună prin comentarii cretine.
cum de sunt admisi sa mai predea dascalii ce au luat note sub 5 la definitivat? ha? si astia cer lefuri mari acuma …da!
vai de noi
Dascăli… Își cer drepturile serios câți banii mai vreți? Nu va ajunge că stați degeaba nu lucrați la norma că alți și iau banii de nimic tot banii va trebuie sa va fie rușine. Oamenii ce merg pe 3 schimburi și trag pentru banii de nimic ar trebui să facă greva nu voi că stați la catreda pe scaun și în birou la cafea.
-
Dacă învățai și tu când trebuia, nu lucrai azi la normă
TREBUIE SA LUATI MALAIUL DUPA PERFORMANTA .SUNTE-TI UNI CA TULUCI – EXAMINARI PENTRU GRADE EVALUARI CA DIRECTORI LUATI NOTE DE 2,3 4 SI CUM MAI AVETI MORALITATEA SA VA PREZENTATI IN FATA COPIILOR.PENTRU UNI CINSTE SI RESPECT . USCATURILE SA DISPARA.
-
PERFECT punctat! doar ca la acesti nesimtiti ,tupeul este incomensurabil! calitatea profesionala a multora dintre ei este la nivelul de nota 3 si 4! DATI AFARA cei care nu vor sa munceasca pe acesti bani si angajati altii care vor,punct!
-
Cine vrea să lucreze în învățământ pe banii ăștia, dumneata? Dacă da, te poftesc să îi dai drumul
-