“Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cp, (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, prevăzută de art. 48 Cod penal rap la art.24 alin.1 lit.b din Legea 50/1991 şi luare de mită prevăzută de art. 289 din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului General transmis AGERPRES.
Medicul a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
“În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.
Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.
Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.
Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.
“În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite”, precizează Parchetul.
SURSA: AGERPRES
Citește și:
Trimite articolul
XToata stima si respectul pt majoritatea medicilor dar am cateva observatii de facut pe care sper sa nu mi le stearga redactia
Medicilor li s-au marit lefurile la stat mult ba mai au si cabinete private unde fac bani gârlă o consultatie e in medie inte 3-400 de lei
Ia vedeti cati pacienti vede el intr-o dupa masa dupa ce iese de la spital…………….si ce sume incaseaza lunar ba nici chitanta nu prea mai dau unii! Nu sunt impotriva castigurilor acestora sa fie clar dar nu se gandesc ca majoritatea romanilor o duc greu cu un venit sub nivelul de trai, basca daca se mai imbolnavesc si au nevoie de medicamenteTrimiterea de la medicul de familie nu ajuta mare lucru la pret si e nesemnificativa fata de pretul total de 3-400 lei consultatia sa fie clar. Ori cu ea ori fara ea ca e cam tot aia din pacate
Normal ar fi daca omul e asigurat sa nu mai plateasca nimic odata ce prezinta trimiterea de la medicul de familie iar CNAS sa îi deconteze medicului consultatia toata. Asa e si in vest ai trimitere cu aia te ”rezolva” specialistul fara sa mai dai un ban! Noi insa traim in Romania!
Ministerul sanatatii nu poate schimba ”regulile ” cu aceasta „trimitere” aproape degeaba ca sa nu zic altfel , sa faca ceva si in folosul romanilor?
Asta asa ca fapt divers daca tot vorbim de medici.Hai pa!
alt escroc in halat , “discipol” de-al lui Hipocrate! Ar merita detentia pe viata ..
Puscarie pe viata, retragerea dreptului de profesare ca medic si fara eliberare conditionata!
De cand s-au ,,imputinat,, -cu plecarea masiva din tara – au ajuns la concluzia ca le ,,pica,, pe mana dublu ,,clienti,, la supt sangele din ei !! Oricum nu va fi pana la urma nimic pentru ca avem mare nevoie de cardiologi !!
-
Dar sa plece,invartindu-se, aceste halalere in halat ,care fac asa ceva,nu avem nevoie de asemenea monstri! E necesara o primenire a sistemului medical facauta cu ajutorul statului,dar in mod intelept! Ne-am saturat de acesti nesatui fara caracter!