Unul dintre cei 15 medici și asistenți plecați în Italia să ajute cadrele medicale de acolo în lupta cu SARS-CoV-2, a relatat pentru JB&Bihon, primele impresii, încă în timp ce se afla pe drum de la București spre Oradea. La plecare din Italia, toți medicii români voluntari au fost testați pentru coronavirus iar rezultatele au fost negative, fiind declarați sănătoși.
Italienii s-au adaptat și „updatat” foarte repede
Încă bulversat de experiența din Italia, unde a lucrat mai bine de două săptămâni, alături de alți trei colegi din Oradea (un medic urgentist, un medic anestezist și o asistentă de anestezie), medicul urgentist Alin Suciu (de loc din Târgu Mureș) ne-a spus că italienii s-au adaptat și mai ales updatat la condițiile noi, impuse de pandemie.
„Din punct de vedere organizatoric, s-au updatat foarte bine și repede. Au transformat diverse secții intermediare de terapie intensivă (coronarieni, strock, chiar blocuri operatorii) în secții de Terapie Intensivă pentru Covid. Din punct de vedere profesional, cadrele medicale italiene au înțeles foarte bine că e vorba de o Medicină incomodă, ca de război, cu cazuri foarte multe și destule foarte grave și au lucrat în consecință. Nu în ultimul rând, am întâlnit acolo o solidaritate foarte mare a personalului medical și a comunității”.
Cei 15 români (4 din Oradea, un asistent din Târgu Mureș, 4 medici din Timișoara și alți medici din Cluj, din București și Brăila) au lucrat în două spitale diferite din Lombardia: Lecco și Ratte.
Spitalul Lecco, unde a lucrat dr. Suciu, seamănă cu Spitalul Județean din Oradea, cu cinci etaje, dar e de ceva vreme transformat în spital covid.
Din februarie n-au mers acasă
Medicul spune că italienii i-au primit cu brațele deschise pe români, au apreciat profesionalismul lor și și-au exprimat regretul că nu au fost trimiși la ei mai devreme cu circa două săptămâni, când au avut cazuri și mai multe și aveau mare nevoie de ajutor.
Mulți dintre italienii care muncesc în spital nu au mai fost la casele lor din luna februarie și o oboseala se vedea și se simțea pe fețele lor, spune medicul din Oradea. Însă toate cadrele medicale au înțeles gravitatea și riscul situației și au acceptat-o, respectând protocoalele impuse de pandemie.
SARS-CoV-2 afectează grotesc plămânii!
Românii noștri au efectuat practic procedurile medicale bolnavilor, iar cadrele medicale din Italia le validau, astfel că au format echipe care au funcționat foarte bine, în pofida barierelor lingvistice. Medicul a lucrat așadar pe Terapie Intensivă, în ture și a văzut cum evoluează virusul în organism. „Evaluam și tratam pacienții cu bronhoscopie infectați cu Covid. Am avut pacienți și de 30 de ani și de 80 de ani.
Virusul nu iartă pe nimeni, dar, într-adevăr, o pondere mai mare e printre persoanele peste 65 de ani. Pot să vă spun că afectarea pulmonară este absolut grotească. Leziunile pulmonare diferă, dar merg de la infecții respiratorii, la detresă respiratorie, unii fac complicații cu trombembolii pulmonare, cu mult emfizeme, obstrucții, sângerări pulmonare, la un moment dat toate acestea se cumulau la unii pacienți… Grotesc…”
Frapat de multe lucruri
Dr. Alin Suciu spune că a fost frapat de multe lucruri în cele peste două săptămâni de muncă cot la cot cu colegii din Italia și este prea devreme să aleagă, spre expunere, toate lucrurile care l-au marcat. Însă susține că a fost impresionat pozitiv de atitudinea normală a cadrelor medicale din Italia, de simțul utilizării raționale a echipamentelor, de circuitele foarte bine concepute pe perioada stării de urgență, de munca și sacrificiul cadrelor medicale și nemedicale din Italia și de raționamentul medical care, de fapt, primează în formarea și acordarea unui act de calitate pentru salvarea a cât mai multe vieți omenești.
Doctorul urgentist spune oamenii au înțeles importanța respectării regulilor de distanțare socială și le aplică cu sfințenie: „Mă întorceam de la spital și nu am văzut oameni pe stradă. Foarte puțini erau în zona magazinelor alimentare, dar și acolo se respecta distanțarea. Am văzut un domn care s-a plimbat 20 de minute traversând o șosea. Ieșise să ia aer și a tot traversat șoseaua, apoi a plecat acasă, fără să se apropie de nimeni”.
Ce a învățat și ce dorește bihorenilor?
Dr. Suciu spune că raționamentul medical e cel care primează și e decisiv, că în momentul relaxării situației de urgență, luarea cu asalt a spitalelor nu va duce la nimic bun și deci e important să se respecte regulile de distanțare socială. Relaxarea ce va urma în România, spune medicul, ar trebui însoțită așadar de o responsabilizare a oamenilor care trebuie să se comporte în consecință.
Reveniți sâmbătă în țară, urgentiștii români au fost felicitați de premierul Ludovic Orban, după care au luat parte la o sedință informală, iar apoi fiecare a pornit spre localitatea de domiciliu.
Cu Forțele aeriene
Misiune de transport aerian în Italia O aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbătă, 25 aprilie, la ora 9.00, de la Baza 90 Aeriană Otopeni, cu destinația Milano pentru transportul în Italia a 90 mii de măști de protecție tip FFP 2. Aceste materiale sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane € semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene– DGECHO.
La întoarcere, aeronava a adus în țară echipa de medici și asistenți care a participat în Italia, în perioada 07 – 24 aprilie, la misiunile destinate salvării persoanelor afectate de noul tip de coronavirus, alături de personalul medical italian. Echipa de medici și asistenți români a fost însoțită în această misiune de un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în calitate de ofițer de legătură, având misiunea de a facilita, împreună cu autoritățile din peninsulă, integrarea echipei românești în sistemul medical italian.
Medicul orădean ne-a declarat că în cursul zilei de duminică va ajunge înapoi acasă, la Oradea, scrie Bihon.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!