Luni, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților va dezbate subiectul legalizării canabisului în scopuri medicale. Medicii îi încurajează pe politicieni să dea aviz pozitiv acestui tratament folosit în întreaga lume, asigurând că stupefiantele prescrise în scopuri medicale nu pot da dependență.
„În general, stupefiantele prescrise în scopuri medicale nu dau dependență. Nici canabisul, dar nici morfina nu au astfel de efecte adverse dacă sunt prescrise de medic. Oricum, canabisul este slab adictiv din start”, spune dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru şi psihoterapeut cu experienţă în adicţii și directorul ştiinţific al Alianței pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT).
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), spune că, în principiu, canabisul poate ajuta în terapia durerii.
„Este folosit din cele mai vechi timpuri în terapii, poate crește mult calitatea vieții pacientului și, evident, nu sunt împotriva unui astfel de tratament mai ales dacă este prescris de medicul oncolog”, afirmă Cezar Irimia.
Proiectul de lege „Legea Victoria” a fost inițiat de Alexandra Cârstea, care a depus eforturi pentru aprobarea acestuia după pierderea mamei sale din cauza cancerului. În 2019, Cristina Dumitrache, deputat în Parlamentul României, a strâns semnături din partea colegilor parlamentari și a depus inițiativa legislativă.
Aceasta prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Fumatul de canabis nu este permis, iar tratamentul se va prescrie utilizând un formular special ca și în cazul morfinei, pentru un control mai strict al substanțelor active.
După ce a trecut de Senat, proiectul nu a mai ajuns la vot în Camera Deputaţilor, primind un punct de vedere nefavorabil din partea Ministerului Sănătăţii, în anul 2021. Ulterior, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat poziția instituției pe care o reprezintă.
„Apropo de canabis sau de derivații din canabis. Aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății. E vorba despre respectarea legislației europene în materie, noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți – așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice – bineînțeles că și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a explicat recent Alexandru Rafila.
În prezent, zeci de țări din întreaga lume permit utilizarea canabisului în scopuri medicale. Numărul acestor țări crește în fiecare an, iar Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat deja planta în scopuri medicale. Aceasta este legalizată și în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislație în această privință.
Trimite articolul
XOriunde este impusa prohibitie … cinevaaa …. castiga averi imense! Mai detaliat si pe intelesul tuturor: daca s-ar legaliza si organiza drogurile usoare si prostitutia, alesii nostri, care sunt ticalosiri pana la mate si sunt direct sau indirect implicati si sustinuti de mafia care controleaza aceste afaceri, nu ar mai avea principala lor sursa de venit, deoarece banii din salarii sunt pentru acesti distinsi mizerabili doar bani de suc! …. Asa se explica faptul ca in niciun stat corupt NU se doreste reglementarea legala a acestor activitati. Apropos, de ce credeti voi ca tace Dinca?
Care medici ? Mass media a facut atata nedreptate cat nu au facut toate razboaiele….Deci DACA tratezi cu naturale este problema…Insa daca prescrii droguri nici o problema…Este stiinta ?
Unde a ajuns omenirea ? Si cat va mai rezista ?
O prostie toate aceste restrictii ! restrictii aiurea, care vrea sa se intoxice ,tot va gasi o formula, dar nu e corect sa-i privezi de toti de utilizarea unei plante care la un moment dat le-ar face bine! si de ce doar cu reteta de la medic, sa mai plateasca omul,inca o consultatie? Nici pe vremea comunistilor nu existau asemenea retsrictii absurde, canepa se cultiva de fiecare in gradina ,pentru fibra de tesut ,fireste, dar acum ,nici aia nu mai e voie! Eu zic sa se renunte la aceste exagerari de stat totalitar si obtuz!