Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au declanșat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea următoarelor acțiuni de protest față de nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017. „Menționăm că astăzi, 22 decembrie 2021, între orele 13.00 și 15.00 a fost ultima pichetare a Guvernului din acest an, urmând ca unele sindicate județene să continue și mâine, 23 decembrie, pichetarea Prefecturilor”, transmit reprezentanții celor trei sindicate.
În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vor avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), sindicatele vor decide formele de protest de la începutul anului viitor.
„Reamintim, pe această cale, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea dea doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 și până în prezent, inflația a ajuns la aproximativ 11%! Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor!”, menționează aceștia.
La chestionarul sindicatelor au răspuns peste 32 de mii de angajați din învățământ, majoritatea cadre didactice (92.2%). Aproape 80% dintre respondenți s-au declarat de acord cu prorogarea încheierii situației școlare pe semestrul I, iar 67.5% au spus că sunt de acord cu declanșarea grevei generale, începând cu data de 10 ianuarie, pe o perioadă nedeterminată. Asta cu toate că pe perioada grevei, protestatarii nu primesc salariu.
40.8% dintre respondenți au declarat că se gândesc să își schimbe locul de muncă și domeniul de activitate, iar 59.7% au spus că, dacă ar fi terminat acum liceul pedagogic sau facultatea, nu ar mai fi ales să intre în sistemul de învățământ.
Trimite articolul
XDar si ce multi dintre noi ducem copii la centrele de ajutorare unde tot acesti sa zicem pseudo institutori chemati ca profesori isi fac treaba cum si poateee de ce ca sa devina totul e educatie de civilizatie si prosperitate..
-
Whaaaaa?
ma gandesc ca dupa ce au prins post luand examenul cu 6 le e foarte greu ca de 2 ani sa stea acasa si sa incaseze salariile…..+4 luni vacanta/an…+orar pana la 12….+pana nu de mult tichete de vacanta….+meditatii….
eu ii cred ca le e greu cu orele online avand in vedere ca jumatate nu se stiu conecta la o camera web….se vede la bac cat de bine explica elevilor si cat de mult isi dau interesul sa isi faca orele placute ca elevii sa fie interesati…pe tot parcursul scolii am avut impresia ca profesorii sunt contra elevilor si nicidecum impreuna.
“40.8% dintre respondenți au declarat că se gândesc să își schimbe locul de muncă” ….hai ca ma faceti sa rad….in veci! se vede si la concursurile de titularizare cati se bat pe un loc…este criza de elevi nu de profesori…sau daca este, este de profesori buni..
-
esti prost, stai jos
-
ati ramas cu ticul asta de la scoala….cum spuneam: profesorii sunt contra elevilor.
-
ar trebui sa li se mareasca salarile dupa performanta ca in sectorul privat nu la toti, dar nu le convine ca performanta lor tinde spre 0.
-
-
cica vor majorari in functie de inflatie, dar sectorul privat ce spune? sectorul ala care asigura veniturile la stat, ca din cate stiu politia, invatamantul, parlamentul, sanatatea nu produc nimic ci doar consuma! sectorul public isi mareste tot mai mult veniturile arzandu-i mai tare pe fraierii din privat.
-
discrepanta prea mare intre medici, profesori, politisti si cei din privat, atat la salarii cat si la concedii.
-
Chris, ai o mentalitate de om cu doua clase, si alea facute la seral. Si, din pacate, nu esti singurul. Daca ne uitam cu atentie la cum scriu unii pe aradon, ne putem intreba daca au pus vreodata mana pe un manual de limba romana.
Fara educatie nu vei avea niciodata o tara dezvoltata. Fara sanatate de asemenea. Educatia si sanatatea intr-o tara civilizata produc exact ce trebuie sa produca.
Problema este cand profesorii de calitate nu sunt atrasi in invatamantul romanesc cu salarii rezonabile si cu birocratie mai putina, de prea multe ori ramanand aici oameni cu o pregatire mediocra, neinteresati in a educa cum trebuie generatiile urmatoare.
-
Si ti se pare ca profesorii merita mai mulți bani? Dacă primesc mai multe vor fi mai deștepți? Nu uita ca mulți ai de la 4000lei in sus pt 4 ore/zi, si nici interes nu își dau… ei vor mai mulți bani pt ce fac acum nu pt a face performanță
-
N-ai inteles nimic. Faptul ca unele persoane din Romania castiga salariul minim pe economie pentru ca au o pregatire de doi lei, cred ca ii face sa vada lumea doar din prisma banului pe care nu-l castiga ei insisi.
Profesorii nu au salarii atat de mari cum poate crezi, munca la catedra, pe langa grija pentru copii nostri (unii cu diverse probleme familiale cronice, cu parinti posesivi si aroganti sau cu parinti plecati peste hotare etc.) implica si o birocratie uluitoare. Una este sa pui faianta in bai si alta este sa discuti cu copiii, sa ii intelegi, sa ii ajuti, nu doar in privinta studiilor, ci si a vietii lor in general. Copiii mei au parte de asemenea profesori excelenti.
Da, exista si profesori slabi, neinteresati de munca (cum exista si muncitori, politisti, soferi, doctori, instalatori etc. slabi), iar acestia trebuie sa-si ia talpasita din invatamant imediat. Dar sa crezi ca abosolut toti profesorii sunt la fel si ca toti ar trebui sa fie multumiti cu salariul primit, inseamna neintelegerea valorii dascalului intr-o societate civilizata.
-
-
-
Ai “șkoala vieți” și îți ajunge, Chris? Atât poți atunci
-
-
+4 luni vacanta? Poate ai vrut sa zici 9 spre 10 .
Ore până la 12? Poate ai vrut sa zici până la 8.15.
🤣🤣🤣
au vazut stirea cu: “Cei șase bogați ai Aradului” si acum vor si ei
maine se trezesc politistii prin vocea purtatorului de cuvant videochatist si dupa craciun medicii ca nu le ajunge 5000$/luna ca vor noul Q7 sau septar.
+4 luni vacanta? Poate ai vrut sa zici 9 spre 10 .
Ore până la 12? Poate ai vrut sa zici până la 8.15.
🤣🤣🤣
Daca ar primi salarii dupa performante unii nu ar lua nici minimul pe economie.
Este asa de simplu acuma sa se verifice activitatea profersorilor pe platformele online… Mariti-le salariile la cei care isi fac treaba, poate merita. Dar, in anul de gratie 2021 sunt profesori care nu stiu sa trimita un mail si mai rau, nici nu vor sa invete… intrebati-va copii sa vedeti cum se fac ultimele ore, aproape in fiecare zi. Verificati activitatea secretareleor, ai impresia ca sunt prim ministrii…. Este cancer in sistem, ca dealtfel in tot ce administreaza statul. Cer findca pot cei mai multi, nu findca merita…
Protesteaza leneșii…
Pina la greva acesti ,, profesori ,, ar face bine sa isi dea interesul sa rezulte si altceva in urma muncii lor decit analfabeti functionali , sa fie desfiintate scolile cu procent de promovare sub 25 la suta la bacalaureat iar norma didactica de 18 ore sa fie marita la cel putin 30 , in vacante sa fie obligati sa se prezinte la serviciu,sa aiba ca si restul ,, oamenilor muncii ,, 28 de zile de concediu anual,sa se termine cu huzurul acesta pe banii statului,treaba cum ca acesti bravi ,, dascali ,, inafara de cele 18 ore de norma didactica mai trebuie sa se pregateasca pentru ore este un folclor urban doar.
Sint cu mici exceptii doar o alta categorie de profitori bugetari tinuti in spate de ceilalti angajati din domeniul privat.
-
În țările normale, exact ce ceri tu se întâmplă, profesorul este la dispoziția școli zilnic 8 ore, sunt obligați să mediteze la școală elevii mai slabi, aceiasi profesori sunt evaluati anual! Da, nu vă mirați, sunt evaluati in functie de rezultatele elevilor(note).Si totuși evaluarea nu le asigură postul pana la pensie, anual trebuie sa dea teste, cine nu le trece, rămâne șomer. Sistemul e din Anglia.
Imi pare rau, copilul dumneavostra este corigent la 4 materii… Si la purtare? Aaaa, la purtare are 10. Aha, purtare il invatam noi, acasa…
Niciun comentariu pe subiect. Nu stiti cat are salariu un profesor debutant. Oare chiar vreti sa fie un profesor capabil? Eu cred ca vreti doar profesori care dau nota 10 la elevi. Un profesor care vrea sa inteleaga si sa invete elevul nu e bun pt majoritatea parintilor. Daca elevul ia nota mica inseamna profesorul are ceva cu elev. Serios ??? Ia verifica telefonul copilului tau si vezi ce convorbiri are si cu cine. Oare ce face toata dupamasa??? Chiar invata? E usor sa spui ca nu intelegi la o materie daca nici nu citesti nici nu inveti…
-
Este capitalism aka democrație, deci, daca nu-ți convine salariul pt. cele 2-4 ore lucrate zilnic, poti merge in privat sau in zona industrială vest.
Nu este treaba ta ce face elevul in timpul lui liber. Nu vă ma ascundeti incompetenta și indolenta voastră aruncand vina pe elevi si părinții acestora.
Sunteti niste puturosi cu aere elitiste.
„Te confrunți cu generații de elevi care sînt poate greu de educat. Sînt copiii părinților de mai sus, aroganți și obraznici, disprețuitori și ei, dezinteresați de școală. Trebuie să îi educi, să îi înveți, să le formezi competențe, caractere, să-i modelezi pozitiv, lucrînd cu un material care pare că se împotrivește. Asta-ți consumă energia, timpul, te demoralizează poate. N-ai timp destul pentru tine, pentru cei dragi, ești mereu, după-amiezile și serile, sîmbetele și duminicile, încărcat de sarcini profesionale de rezolvat, fie de corectat, fie de planificat și de construit strategii, fie de participat la cursuri de formare etc.”
Preluat din Horia Corches, Dilema
Aș adăuga în plus, pentru cititorii onești, o informație legată de salarizare: undeva la 2480 lei în mână primește un absolvent de facultate ajuns profesor în școală.
Noi românii ne urâm unii pe alții. Ne ducem copiii la meditații, ori că-s proști ori că nu învață, dar îi înjurăm pe profesori. La urma urmei, câti dascăli dintr-o școală dau meditații?
-
Mai anonim, atunci spune si ca un profesor cu gradele luate ia 6000 in mana. Sau chiar peste. Si nu zice nimeni ca nu-i merita unii. UNII!!! Am avut copil la scoala, facea online. Jumate din ore nu le-a facut pentru ca unii profesori nu se puteau/stiau loga la platforma. Si nu zice nimeni ca debutantii aia ai tau cu 2480 de ron sunt problema. Aia inca au chef de munca, nu toti au vocatia. probleme mari sunt la cei spre 60 de ani, sictiriti si depasiti de situatie. De aia ziceam mai sus ca se poate verifica activitatea profesorilor pe platforma, care merita, mareste-i salariul. Dar unii efectiv sunt mai slabi decat copii pe care-i educa. Si daca esti in sistem si esti sincer macar cu tine, ai sa-mi dai dreptate. Sa nu zicem de profesorii cu ceva pile, efectiv fac ce vreau ca na, se poate. Stiu si ca platformele nu sunt omologate, este greu sa-i sanctionezi in baza graficelor de prezenta dar, se poate totusi. Numai ca nu este nimeni interesat. La fel cum, nu sustin ca toti elevii sunt sfinti. Dar ce facem cu acei cativa din fiecare clasa care invata totusi? Stiu si ca unii profesori sunt uzati, nu au decat sa iasa in pensie, sa se multumeasca cu 4000 de ron si sa nu mai strice generatii. Sa nu zici ca nu ar avea cine sa le ia locul ca mai repede prinzi un bilet sa calatoresti in spatiu decat o titularizare… Hai prima data sa ne uitam cu ce avem de-a face si apoi sa venim cu citate aiurea.
-
D-le “Şomer” îmi pare rău să-ţi spun că eşti în afara subiectului şi ca un bonus, dovedeşti prin scrisul prezentat că ai făcut şcoala la fără frecvenţă deoarece ai multe lipsuri şi greşeli de orografie !
-
Am nimerit la Academia Romana cumva? Vino cu argumente, eu nu stau toata ziua cu valva in sus sa citesc toate modificarile pe care le fac distinsii membrii ca si tine la lexiconul lb romane. Iar daca am lipsuri la scris, probabil tot unuia ca si tine datorez asta. Pricepi acuma la ce ma refer? Sau tu vrei salarii mari pentru toata lumea, indiferent ca isi fac treaba sau nu? Eu cu asta nu sunt de acord. Si nici nu am sa fiu vreo data. Cat despre scrisul meu, facut la scoala fara frecventa, din pacate bat multi profesori…
-
-
Citate aiurea? Mai incearca si citeste candva, daca cei 4 ani de scoala iti permit, Dilema Veche. Poate mai prinzi ceva. Cum zicea cineva mai sus, unora se pare ca le ajunge “skoala vieti”…
-
Ba academicianule,cum ziceam mai sus, zero argumente. O tii ca orbul de bata ca ai dreptate. Jignesti gratuit, ceea ce spune multe despre tine. probabil esti vreun profesoras din categoria celor care cred ca toate li se cuvin si toti copii sunt needucati. Pierd vremea cu tine…
-
Nah, ai pierdut vremea degeaba, in loc sa mergi la scoala, somerule. La cum scrii ma si intreb daca ai fost vreodata intr-o sala de clasa.
“…si toti copii sunt needucati” (corect era copiii, cultule), dar mai stim unu’ needucat, pe aradon se numeste Someru. Stii vorba aia, parafrazez: inainte de internet, doar ma-ta stia ca esti needucat? 😉
-
-
-
Domnu Someru, citatul e ok și articolul din Dilema e f. recent. Am căutat un calculator de salarii pe internet și am aflat că un profesor cu toate gradele, cum spui tu, are 4243 lei net. Dacă rămâne simplu profesor, fără grade, după 45 de ani de muncă primește 3496 lei. Dacă ai ore suplimentare acestea se plătesc în plus ca în oricare alt loc de muncă. Nu există pădure fără uscături și nu neg că sunt și dascăli slab pregătiți. Ăia care nu-și țin orele online ar putea fi descoperiți ușor tocmai cu ajutorul părinților. Face-ți un pas înainte în privința asta. Succes!
-
Ziceam ca unii merita. UNII. Pune sporurile, pune plata cu ora ca acolo-i buna, primesc doar unii. Ca ma tot repet…Ghici care? Si de incercat, am incercat. A suferit copilul dupa aia pentru ca situatiile se stiu. Daca se accepta, se accepta pentru ca isi permit. Inca se merge pe pile si relatii, cred ca stii ca si informatori sunt in scoli. Paradoxul este ca aia fac mai multe belele… Nu stiu daca peste tot sunt dar stiu ca sunt. Zi buna.
-
-