Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoţiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte de soluţionarea contestaţiilor.
Ministerul Educaţiei a publicat luni rezultatele obţinute de absolvenţii studiilor liceale care au susţinut probele examenului naţional de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022.
Au promovat cu 2.928 de candidaţi mai mult decât anul trecut, deşi numărul celor înscrişi a fost mai mic cu 7.211 – comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestaţii) de 73,3%, superioară cu 5,5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%). În acelaşi timp, este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestaţii).
Pentru promoţia curentă, rata de promovare este 78,3%, iar pentru promoţiile anterioare, 32,1%.
162 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10.
Pe discipline de examen, situaţia candidaţilor cu note de 10 este următoarea: Limba şi literatura română: lucrările a 1.116 candidaţi au fost notate cu 10; Limba şi literatura maternă: lucrările a 170 de candidaţi au fost notate cu 10; Proba obligatorie a profilului (Matematică – 3.336 / Istorie – 2.852); Proba la alegere a profilului şi a specializării: 5.761 (cele mai multe note de 10 au fost obţinute la biologie: 1.701).
Rezultatele au fost afişate atât în mediul online, cât şi în centrele de examen, cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaţilor.
Contestaţiile pot fi depuse luni, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi anunţate în data de 1 iulie.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiţii: recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; media notelor obţinute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puţin).
SURSA: MEDIAFAX
Citește și:
S-au afișat rezultatele la Bacalaureat! O medie de 10 și opt medii de peste 9,90 în Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!