„De Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, un abuz de neimaginat, vreau să vă prezint prin ce trece o victimă a violenţei domestice şi ce drame se ascund în spatele unor poveşti care, din fericire, pentru unele, se încheie cu bine. Avem aproape 48.000 de femei şi copii care au fost victime ale abuzurilor fizice şi sexuale doar anul trecut”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.
Ea susţine că acesta este motivul principal pentru care a fost lansat „Manifest pentru drepturile femeilor”: „Trebuie ca toată lumea să conştientizeze că bătaia nu este ruptă din Rai şi să punem umărul la o viaţă lipsită de abuzuri a femeilor şi copiilor din România”.
Gabriela Firea a prezentat cazul Anei, care, la 37 de ani, a ajuns împreună cu fiica sa în grija statului, după ce a trecut printr-un calvar în ultimii 17 ani. De două luni, casa Anei este o locuinţă protejată din programul Venus, derulat de Ministerul Familiei.
„Uneori nici nu îşi mai aminteşte unde a început povestea dură. A crezut că bărbatul pe care l-a cunoscut în adolescenţă îi va fi alături la bine şi la greu, ca-n poveştile de dragoste din cărţi. Însă, binele s-a transformat destul de repede în bătăi şi umilinţe. A crezut în a doua şansă şi i-a acordat partenerului ei atât de multe şanse că nici nu-şi mai aminteşte câte. De fiecare dată s-a reîntors în aceeaşi <colivie>, din nou izolată de prieteni şi familie, din nou la abuzuri. Până în ziua în care a spus Stop! A cerut ajutorul autorităţilor şi acum trăieşte în locuinţa protejată pentru a găsi lumina de la capătul tunelului. A văzut că nu este singură pe acest drum dificil şi că mai sunt femei cu poveşti asemănătoare. Cu ajutorul specialiştilor, a început să se redescopere şi, ce mai important, să creadă că poate merge mai departe. Ştie că nu-i va fi uşor să adune bucăţile rupte din suflet, dar este determinată să fie pe picioarele ei şi să-i asigure fetiţei sale o copilărie frumoasă şi un viitor mult mai bun. Ana spune mereu că tocmai fetiţa ei este motorul care o ţine la suprafaţă, care îi dă putere să lupte”, spune Gabriela Firea.
Conform acesteia, la fel ca Ana, aproape 5.400 de victime au fost incluse în proiectul Venus în ultimii doi ani. 650 de victime au fost găzduite în locuinţele protejate, peste 2.300 de victime au beneficiat de consiliere psihologică, iar aproape 2.400 au fost consiliate pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Prin Proiectul „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!” au fost create 42 de locuinţe protejate pentru victimele violenţei domestice, unde femeile au parte de tot suportul de care au nevoie.
„Încurajez, încă o dată, femeile care se confruntă cu abuzuri să aibă curaj şi să ceară ajutor! Pot fi salvate şi consiliate să treacă peste traume. Iar pentru asta au la dispoziţie Helpline 0800.500.333 de unde pot obţine ajutor 24 de ore din 24”, a aădugat ministrul Familiei.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!