Fechet și experți de la Apele Române și din Departamentul pentru Situații de Urgență au survolat luni zona de la Porțile de Fier, până la Galați. Acesta a anunțat pe Facebook că vor verifica 1.200 de kilometri de diguri, iar acolo unde sunt puncte „vulnerabile” vor ateriza și vor face verificări în teren.
„Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica, și acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm și se vor face verificările în teren, la fața locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier. Am discutat cu specialiștii de aici care este situația digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susțină.
Monitorizăm în permanență tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiștii de la fiecare #SGA sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a precizat Mircea Fechet.
Conform Ministerului Mediului, autoritățile sunt în alertă și au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situației. Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii.
„Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii, iar măsurile proactive sunt esențiale. Aceste inundații sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri și acoperirea orașelor cu noroi. România se pregătește să facă față acestei crize cu o coordonare eficientă între instituții. Specialiștii sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a transmis Mircea Fechet.
Debitul Dunării, dublu față de media multianuală
Duminică, debitul Dunării la intrarea în țară a crescut până la 7.900 m3/s, mai mult decât dublu fața de media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 m3/s, conform Institutului Național de Hidrologie.
Săptămâna trecută, Fechet a susținut că „nu există niciun risc în legătură cu Dunărea”.
„Vom avea, cel mai probabil, un maxim de 10.000 mc pe secundă, dar aceasta nu este o situație de negestionat. În 2006, am avut la Baziaș 15.000 mc pe secundă și autoritățile s-au descurcat foarte bine”, a declarat miercuri, la Guvern, ministrul, întrebat de măsurile care vor fi luate în cazul creșterii debitului pe Dunăre.
Vă reamintim, vineri, Budapesta a fost inundată, iar Dunărea a ajuns până la scările clădirii Parlamentului, după o creștere de aproape un metru în 24 de ore. Duminică, nivelul apei a scăzut cu aproximativ 20 de centimetri, dar apa nu s-a retras suficient, așa cum sperau autoritățile.
Aceste inundații sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri și acoperirea orașelor cu noroi. România se pregătește să facă față acestei crize cu o coordonare eficientă între instituții, potrivit HotNews.ro.
Sursa: TION.RO
Trimite articolul
XSa vezi ce mirati o sa fim…