„În marja consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat la Praga am (…) solicitat sprjin pentru urgentarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen. Vreau să spun că suntem în etapa în care aşteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni la nivel tehnic. În luna septembrie ne propunem să realizăm cu experţii din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022 prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate detaliile solicitate şi să îndeplinim condiţiile tehnice, astfel încât decizia să fie una favorabilă României”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode.
Potrivit lui Bode, evaluarea României şi Bulgariei în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor tehncie de aderare a fost realizată în urmă cu 11 ani.
Astăzi, România îndeplineşte condiţiile tehnice de aderare la Spaţiul Schengen şi solicită Comisiei şi statelor membre să existe un echilibru între obligaţiile pe care România şi le asumă ca gestionar a celor mai întinse frontiere a UE – 2.070 de kilometri de frontieră a UE o gestionează România – şi drepturile de care trebuie să se bucure ţara noastră în ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a serviciilor, potrivit ministrului.
„Am încredere că România se află pe drumul cel bun şi că beneficiază – şi în urma realizării obligaţiilor asumate şi în contextul securitar din regiune, arătând că securitatea frontierelor naţionale şi securitatea frontierelor UE este asigurată, este în măsură să îşi propună ca, sub preşedinţia cehă, să avem acest dosar, dosarul de extindere a Spaţiului Schengen aprobat. Aici mă refer la cele trei ţări: Bulgaria, Croaţia şi România, în ordine alfabetică”, a mai spus Bode.
Preşedinţia rotativă a Consiliului UE a fost preluată în luna iulie de Cehia, pentru o perioadă de 6 luni.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XWow!
Si daca intram in Schengen cine o sa -i mai opreasca pe migrantii ce dau buluc la Nadlac sa ajunga in Ungaria si mai departe ? Tata Noe?
-
Cu vocabular de genul BULUC, DUIUM, HARACI, mai bine emigrati in Republic Turca, se potriveste mai bine educatiei si caracterului dvs.
-
Problema noastra sunt fix migrantii.
Bode asta minte precum respira.
cum ramane cu olanda?
Hurra! Nu degeaba suntem țară model! În sfârșit, un vis îndeplinit!
Nu inteleg de ce Bulgaria apare intotdeauna in tandem cu noi ? Ce treaba avem noi cu Bulgarii? Ar trebui luat individual, n-om fi noi cei mai cei, dar nici cu bulgarii nu mi-e rusine.
-
Fa o vizita in manualul de Istorie la pagina cu intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, fa o vizita si in manualul de Geografie si vezi vecinii Romaniei! Voi, sosocarii, nu aveti treaba decat cu belaRussia si Xina, doua dintre tarile vecine tarii voastre mult iubite, Russia, condusa de stapanul vostru, putler!
-
Pune tu mana pe manualul de geografie, nu cred ca Rusia e vecina cu noi. In alta ordine de idei, unde era vorba de rusi in comentariul meu anterior?
-
Lasa-l jojo,pe parlitul asta, e dus rau cu pluta: nu viseaza decat putler xina, ma-sa russia si alte aberatii,probabil ca o fi fost abuzat ,rau de tot, in copilarie!
-
-
Finalul carui an?
Ce gluma , acest ministru nu stie ca suntem in iulie , 1 Aprile a trecut de cateva luni
Ăsta bea spirt…
Sigur Ungaria se va opune, si pe buna dreptate. Romania nu are granite pazite, suntem in fata unui val masiv de imigranti ilegali din Orientul Apropiat si din Africa. Daca se inchid granitele, ca acesti imigranti sa nu poata ajunge la noi, iar cei care au intrat deja in Romania vor fi trimisi acasa, atunci, poate, poate. Cu coruptia de la noi, nu prea vad sa se poata elimina acest flagel.
Ce-i asta “Schengen”, o marca de ciocolata?
-
O ciocolata pe care o dorim cu ardoare, dar din cauza facutelor si nefacutelor unora nu ne-o permitem.
-
In special ai unora de-ai noștri, bag sama.
-
Ai nostri isi au cea mai mare parte de vina cu siguranta, dar nu e vorba doar de romani
-
-