Ministrul Educației a anunțat că Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura după calendarul anunțat deja, însă examenul de Bacalaureat va suferi mici modificări. „Examenele naționale se vor susține în conformitate cu noua programă pe care ministerul a dispus-o, respectând calendarele comunicate deja. Practic, Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei ce obțin examene de certificat pentru învățământ profesional, profesional dual și postliceal, vor fi organizate aceste examene doar pe bază de proiect, iar nota practică va fi echivalată”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației, luni.
Elevii din anii terminali, adică cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, vor putea reveni la școală pe 2 iunie „doar pentru două săptămâni”. „Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. În această situație, însă, pregătirea elevilor se va face în sistem online”, a declarat ministrul Monica Anisie.
În cazul studenților, fiecare universitate va stabili când și cum se vor susține, online, examenele pentru obținerea notelor. Cursurile în universități vor continua doar online.
În ceea ce privește examenele profesorilor, cele de titularizare, definitivat sau gradele didactice, ministrul a declarat că „se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță, iar ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susținere, dar și calendarul. Vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranță în așa fel încât să evităm orice risc”.
Cât despre încheierea mediilor elevilor, Monica Anisie a declarat că acestea vor fi încheiate „cu minimum două note, însă nu se vor mai susține teste. Pentru situațiile excepționale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două note, Ministerul Educației și Cercetării va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare. Vă asigur că vom încheia cu bine anul școlar”. Totodată, aceasta a precizat că materia care nu a fost parcursă în această perioadă va fi recuperată anul viitor, după o programă specială ce urmează să fie elaborată de minister.
Tot Ministerul Educației și Cercetării, însă în parteneriat cu Ministerul Sănătății, va elabora și un ordin cu privire la măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ. „În sala de clasă igienizată vor fi maximum zece elevi. În plus, vă anunț că IȘJ-urile vor pune la dispoziție un telverde pentru orice nelămurire din partea părinților, elevilor sau cadrelor didactice pe această temă”, a declarat ministrul. Nu a precizat, însă, dacă limitarea numărului de elevi într-o sală de clasă se referă la perioada 2-13 iunie, când elevii din ani terminali vor putea merge la școală, sau la începerea anului viitor școlar.
Trimite articolul
XHalal ministru ! o proasta de pus in rama.
Materia ar putea fi in principiu recuperata anul viitor dar cu o conditie, sa nu avem parte de o noua perioada de criza asemanatoare cu cea actuala (nimeni nu poate sti dinainte daca virusul se va “linisti” complet sau ar putea reveni sub o forma sau alta determinand noi restrictii si intreruperi de activitate incl. in programa scolara).
Așa ministru de toata jena n-a mai avut învățământul niciodata