Potrivit noilor prevederi, perioada maximă pentru utilizarea voucherelor la comercianţi se reduce de la 14 zile la 7 zile, iar beneficiarilor care rezervă un voucher şi nu îl utilizează le va fi
restricţionată, pentru acel an, posibilitatea de a solicita un alt voucher pentru acelaşi tip de echipament
„Este al patrulea an de funcţionare a Programului Rabla pentru electrocasnice şi eu cred că toate programele multianuale de succes ale AFM trebuie, pe de-o parte, să evolueze odată cu inovaţiile tehnologice şi, pe de altă parte, să îşi păstreze scopul fundamental – acela de a proteja mediul. Am introdus reguli noi care sperăm să reducă semnificativ numărul voucherelor rezervate dar neutilizate, pe parcursul unui an”, a declarat ministrul Tánczos Barna.
O altă prioritate a ediţiei din 2022 este direcţionarea bugetului de 100 milioane lei către înlocuirea aparatelor electrocasnice cu consum ridicat de energie. De aceea, autorităţile au decis să scoată televizoarele din categoria echipamentelor eligibile.
„În ceea ce priveşte televizoarele, datele ne arată că, în ultimii ani, echipamentele vechi, cu consum ridicat de energie, au dispărut treptat din piaţă, în bună parte şi datorită includerii
televizoarelor în ediţiile mai vechi ale programului. Am decis, aşadar, ca anul acesta să le scoatem din lista echipamentelor eligibile, deoarece considerăm că programul şi-a atins obiectivele în ceea ce priveşte acest tip de echipament şi putem direcţiona bugetul către celelalte tipuri de echipamente, pentru care aceste obiective încă nu au fost atinse”, a precizat ministrul Barna Tánczos.
La ediţiile precedente ale programului, voucherele s-au epuizat în câteva minute.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XVorbiti doar de reducerea poluarii prin inlocuirea electrocasnicelor vechi care consuma mult curent, cu electrocasnice noi mai economice. Dar de ce nu vorbiti, dragi politicieni, si despre faptul ca electrocasnicele vechi tineau 10-15 ani, pe cand electrocasnicele noi tin doar 3-5 ani, in majoritatea cazurilor??? Prin faptul ca se arunca electrocasnice inca functionale si se cumpara altele noi care dupa 3-5 ani se vor arunca si ele fiindca se strica, asta nu reprezinta reducerea poluarii, ci doar marirea profiturilor firmelor care produc si comercializeaza electrocasnicele. De ce nu spuneti asa? PS: Lucrez in reparatii de electrocasnice, stiu despre ce vorbesc, la fel stiu bine si clientii mei care au patit-o cu electrocasnicele noi, care asa sunt proiectate sa se strice dupa un anumit numar de ore. Se poate dovedi si sustine stiintific acest lucru.