Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis că săptămâna viitoare va fi depusă la Parlament o inițiativă legislativă pentru modificarea Codului Muncii, iar până la sfârșitul sesiunii va trece de prima cameră sesizată.
Toată această grabă se datorează faptului că România trebuie să modifice Codul Muncii până în 1 august 2022, pentru că altfel riscă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.
„Sunt două directive europene, de fapt, pe care trebuie să le transpunem în Codul Muncii. În proporție de 40%, prevederile acestor două directive se regăsesc deja în Codul Muncii din România. […] Una din ele, directiva 1152/2019, are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă și directiva 1158/2019, prevede echilibrul dintre breasla profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor”, a explicat ministrul Muncii la Digi24.
Conform acestuia, prima directivă asigură transparentizarea condițiilor de lucru, iar a doua asigură un echilibru între viața profesională și cea privată, contribuind la:
- o mai mare vizibilitate a muncii pentru cei care lucrează în program variabil,
- posibilitatea de a se trece la o formă de muncă mai stabilă a lucrătorilor
- posibilitatea de a primi răspunsuri în scris de la angajatori
- drepturi la formare profesională obligatorie, prin deducere din salariu a cheltuielilor.
- introducerea dreptului la concediu de îngrijitor și acordarea unui concediu paternal cu o durată de minim 10 zile.
Marius Budăi a mai transmis că în momentul de față se lucrează la găsirea unor măsuri de sprijin pentru mediul privat, astfel încât salariile angajaților din acest sector să poată fi mărite.
Sursa: TION.RO
Trimite articolul
XCum adica sa deduci din salariu cheltuielile cu formarea profesionala? Adica sa plateasca tot angajatul?? ce prostie,ce ticalosii mai fac si astia!!!
-
normal este sa plateasca angajatorul formarea ta profesionala.
si dupa o luna, cand ai invatat sa lucrezi sa poti pleca in germania.