BUCUREŞTI. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că duminică a fost pusă în transparenţă o nouă ordonanţă de urgenţă cu măsuri pentru personalul din educaţie, acestea fiind agreate împreună cu reprezentanţii sindicatelor.
„La ora 9:00 am avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie. Am agreat împreună nişte măsuri. La această întâlnire am participat împreună cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu ministrul Educaţiei, cu ministrul Muncii şi cu secretarul general al Guvernului. (…) Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate faţă de sistemul educaţiei, faţă de copii, faţă de părinţi”, a declarat Ciucă la începutul şedinţei de guvern care a avut loc chiar duminică.
El a precizat că s-a agreat, între altele, creşterea valorii sumelor pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar la nivelul de 25%.
„În ordonanţa de urgenţă pe care o vom pune astăzi în transparenţă, împreună cu sindicatele am agreat creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi personalul didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat că începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanţă de urgenţă va creşte la 50% începând cu 1 ianuarie 2024 şi, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 de lei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a explicat premierul.
El a adăugat că aceste măsuri, care vor fi aprobate de Guvern, sunt unele realizabile şi „nu vor deregla sistemul”.
„Am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi de angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri populiste, care să ducă la dereglarea sistemului. Sunt măsuri care sunt realizabile şi am convingerea că, aşa cum au decurs discuţiile din această dimineaţă, am înţeles cu toţii că nu există alt parcurs decât acesta şi în tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că ceea ce am promis am făcut. Sunt convins că astfel toţi dascălii din sistemul de educaţie vor avea încredere că ne ţinem promisiunile, aşa cum am demonstrat şi până acum”, a susţinut duminică şeful Executivului.
Nicolae Ciucă a precizat că duminică va fi pusă în transparenţă decizională noua ordonanţă de urgenţă, iar până luni, la ora 10:00, sindicatele din educaţie trebuie să transmită decizia lor în legătură cu acest act normativ. Ordonanţa va fi aprobată într-o şedinţă ulterioară de Guvern.
Şi pentru Bac’
În altă ordine de idei, Guvernul a adoptat duminică o ordonanţă de urgenţă, în legătură cu calendarul activităţilor ce ţin de închiderea anului şcolar şi derularea examenelor de bacalaureat şi de evaluare naţională, una dintre măsuri fiind echivalarea unor probe orale de la bacalaureat cu notele din timpul liceului.
„În şedinţa de astăzi avem o ordonanţă de urgenţă prin care dorim să completăm calendarul activităţilor ce ţin de închidere anului şcolar şi derularea examenelor. De fapt, este vorba de examenul de bacalaureat şi de cele de evaluare naţională. Sunt trei puncte principale care aduc clarificări în ceea ce urmează, în modul în care se vor desfăşura activităţile în perioada imediat următoare, în ceea ce priveşte, încă o dată, atât încheierea anului şcolar, cât şi desfăşurarea examenelor de bacalaureat, fără a fi afectate etapele în care acestea se vor desfăşura”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern care a avut loc duminică.
Ministrul Educaţiei Ligia Deca a declarat că OUG conţine trei măsuri.
„O primă măsură se referă la echivalarea probelor de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea uşurează practic tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de bacalaureat şi reuşim astfel cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunţat, în aşa fel încât copiii să termine la data la care se aşteaptă şi să poată merge mai departe pe parcursul lor educaţional. A doua măsură se referă la susţinerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, adică nu se vor mai lua în considerare inspecţiile pentru titularizare, motivul fiind numărul mare de inspecţii care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest şi avem nevoie ca toţi candidaţii care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru pentru a avea resursa umană în toamnă necesară pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. A treia măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a VI-a cu rol de diagnostic pe care noi o efectuam anual în sistem în acest an şcolar nu se va mai susţine”, a explicat Deca.
Ministrul Educaţiei a subliniat că probele scrise, atât ale evaluării naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a, cât şi probele scrise ale examenului de bacalaureat rămân în acelaşi calendar, „permiţând tuturor elevilor să meargă mai departe aşa cum era programat şi aşa cum îşi doresc”.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!