Ministerul Sănătății a publicat ghidul cu măsuri sanitare necesare a fi implementate odată cu începerea noului an școlar. Acesta este programat să înceapă pe data de 14 septembrie, adică peste mai puțin de o lună. Ghidul se află, momentan, în dezbatere. Acesta conține o serie de principii generale. Potrivit recomandărilor, distanța minimă dintre persoane va fi de un metru, iar în cazul școlilor care nu au la dispoziție spațiul necesar păstrării distanței, vor fi montate separatoare. Purtarea măștii, în schimb, este obligatorie pentru toți elevii, profesorii, dar și pentru personalul auxiliar. Documentul prevede că „în vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă”. Totodată, în cazul în care apar febra, tusea, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului, „la un elev sau la un alt membru al familiei”, elevul va fi izolat.
O altă regulă impusă de proiectul Ministerului Sănătății este aceea că elevii vor fi primiți în sălile de clasă, la cursuri, doar cu acordul părinților. În acest sens, părintele va semna o declarație pe proprie răspundere, ghidul Ministerului spunând că „declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în unitate”. Conform modelului de declarație, părintele va semna că cel mic nu a avut febră, tuse, dureri de cap, de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc. sau nu a fost diagnosticat cu Covid-19 ori nu a intrat în contact cu o persoană confirmată, în ultimele 14 zile. Același ghid al Ministerului mai prevede și că „Părinții vor fi încurajați să participe la educația pentru igienă și sănătate a copiilor, astfel încât revenirea în școală să fie în siguranță”, dar şi că „Părinții vor fi încurajați să monitorizeze starea de sănătate a copiilor și să acționeze responsabil”.
În ceea ce privește orele de curs și pauzele, ghidul aflat în dezbatere publică arată că toate cursurile vor începe la ore diferite pentru clase diferite, iar pauzele vor fi decalate. Documentul prevede că „organizarea procesului de învățământ va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite astfel încât să se evite aglomerările la intrare și la ieșire în pauze”. Același document menționează că „elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic”, respectiv că aceștia vor fi monitorizați și în pauze.
Dacă în cazul predării online, mulți elevi au putut să se eschiveze și să nu intre în întâlnirile online cu profesorii, în cazul revenirii la școală, acest lucru nu va mai fi posibil. „La nivelul fiecărei unități de învățământ se vor monitoriza absențele elevilor și ale personalului. Autoritățile sanitare locale vor fi anunțate în cazul înregistrării unei creșteri mari a numărului de absențe ale elevilor și/sau personalului, cauzate de boli respiratorii”, potrivit documentului.
Ghidul publicat de Ministerul Sănătății este, momentan, la nivel de schiță, fiind supus dezbaterii publice. Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa propuneri@ms.ro. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site-ul Ministerului a textului proiectului de act normativ, adică până pe 28 august. Proiectul poate fi consultat pe site-ul www.ms.ro, la secțiunea Transparență decizională – Acte normative în transparență.
Trimite articolul
Xsi? le va pune doamna ministru paravane din ”PEPSI GLAS” ,?
Jegurile astea o tin tot cu vrajeala covid?
-
Chris, mulțumesc lui Dumnezeu că nu ai o funcție de conducere!
-
Eu zic sa-i multumesti lui Dumnezeu ca nu ai minte si crezi balivernele covid…
-