Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT.
‘Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mauritania și din Maroc, iar ultimii vor fi cei din nordul Siberiei’, a declarat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.
Ea va fi vizibilă și în Europa, iar faza sa de maxim va fi atinsă la ora 10:47 GMT deasupra nord-estului Canadei și Groenlandei, potrivit Laboratorului Timp-Spațiu din cadrul Observatorului din Paris.
O eclipsă solară se produce atunci când Soarele, Luna și Terra sunt aliniate. Când alinierea este aproape perfectă, conul de umbră al Lunii atinge suprafața Pământului și acoperă integral discul solar: în acest caz, eclipsa este totală.
Însă nu va fi cazul de această dată, iar cerul nu va deveni pe deplin întunecat. În faza de maxim a eclipsei de sâmbătă, Luna va acoperi 90% din suprafața aparentă a Soarelui, însă doar la latitudini nordice, ai căror locuitori vor fi singurii capabili să vadă ceea ce Florent Deleflie compară cu o ‘lumină rece’ emisă de Soare.
Atenție la ochi
Pentru a vedea Luna ‘acoperind’ astrul solar, oamenii vor trebui să își ia neapărat măsuri de precauție.
Fie că este vorba despre o eclipsă sau nu, privitul direct spre Soare poate provoca arsuri oculare și poate să ducă la pierderea iremediabilă a vederii.
‘Echiparea cu ochelari speciali pentru eclipsă este o soluție, dar cel mai mic defect de pe suprafața ochelarilor, dacă aceștia nu sunt noi, chiar și o gaură microscopică, poate duce la arsuri oculare’, a avertizat același astronom francez, care le recomandă oamenilor să contacteze asociațiile de astronomie sau centrele de observare astronomică.
‘Ele dispun de instrumente de mărire dotate cu filtre perfect adaptate. Putem verifica precizia mecanicii celeste și ne putem minuna de detaliile interesante de pe suprafața Soarelui, cum ar fi petele solare sau protuberanțele, în deplină siguranță’, a explicat el.
În schimb, nu are rost să încercați să fotografiați eclipsa cu un simplu smartphone fără un sistem de filtre adecvat.
‘Lumina este atât de intensă încât partea întunecată nu va apărea’, a explicat specialistul francez.
Eclipsa parțială de sâmbătă va fi cea de-a șaptesprezecea din secolul al XXI-lea și prima din acest an.
Potrivit Observatorului Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’, fenomenul va putea fi urmărit în partea de vest și de nord-vest a țării noastre. Eclipsa parțială începe în România în jurul orei 13:00, va avea maximul în jurul orei 13:20 și se va termina la cel mult 20 de minute după ce atinge maximul.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XDegeaba , la noi ploua