Clienții BCR sunt vizați în ultima perioadă de tentative de fraudă în mediul online. Atacatorii copiază identitatea vizuală și elementele de design ale companiei și creează niște siteuri-clonă, care arată similar cu cel original, dar care sunt găzduite pe domenii cu denumiri total diferite de cel al băncii.
„DNSC și BCR atrag atenția utilizatorilor cu privire la propagarea unor astfel de atacuri de tip phising prin intermediul e-mail-ului și fac un apel la vigilență și răbdare, atunci când se activează în mediul online. În astfel de cazuri, este important ca utilizatorii să facă o serie de verificări simple, atunci când primesc un astfel de mesaj care pare a veni din partea băncii, pași prin care pot identifica astfel de capcane”, transmit reprezentanții DNSC.
Victime
„Eu am fost victima fraudei în data de 13.03.2023. Din păcate am pierdut 2.500 de euro, după ce am accesat acest e-mail, toți banii mei din cont s-au dus către un cont Revolut, fără orice notificare din E-token. Am primit și SMS cu numărul BCR. În câteva minute am mers la sucursala din oraș, unde am solicitat blocarea cardului de urgență. A fost făcut un aviz de refuz de plată, însă totuși după 12 ore de la blocarea acestuia tranzacția a fost efectuată. Am depus plângere la poliție. În cauză se va întocmi dosar penal sub aspectul săvârșirii infractiunilor de <<Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos>>, <<Accesul ilegal la un sistem informatic>> și <<Fals informatic>>.
Dar banca în momentul de față refuză să îmi returneze suma de bani, care efectiv nu ar fi trebuit să se proceseze și dă vina pe mine. Plus că am fost informată de angajatul băncii să nu mai țin sume mari de bani pe card în viitor. În concluzie, unde este siguranța baniilor din conturile proprii? Voi proceda legal din toate punctele de vedere chiar și în instanță pentru recuperarea sumei”, spune Pall Anita, una dintre păgubite.
Dosare penale
DNSC și Poliția Română avertizează și cu privire la propagarea unor tentative de fraudă, prin intermediul e-mail-ului, care vizează utilizatori din România și folosesc ca tehnică impersonarea unor autorități din România, ori unele la nivel european.
Rețineți că autoritățile nu transmit astfel de citații oficiale prin e-mail, ci în format fizic, prin Poștă, iar citațiile sunt lansate nominal. În plus, autorități ca Europol sau Interpol în realitate nu trimit citații și nu fac audieri. Autoritățile recomandă să verificați adresa de e-mail de pe care a fost trimis mesajul.
Domeniile de pe care s-au transmis astfel de mesaje cu conținut fraudulos nu au nicio legătură cu autoritățile în cauză. Atunci când aveți suspiciuni, este de recomandat să contactați expeditorul pe un canal de comunicare diferit. Citiți cu atenție textul mesajului, pentru că atacatorii pot face uneori greșeli gramaticale sau de exprimare în limba română, greșeli pe care autoritățile nu le fac în mod uzual Nu deschideți niciodată link-uri sau atașamente venite prin astfel de e-mail-uri care au ca scop principal panicarea destinatarului, fără a le verifica în prealabil cu o soluție de securitate.
Cum procedați dacă vi s-au furat datele de card sau de autentificare
În cazul compromiterii contului dumneavoastră bancar sau dacă observați o activitate neobișnuită în contul corespunzător cardului luați imediat legătura cu instituția financiară pentru a obține blocarea cărții de credit sau a cardului bancar.
Puteți să vă recuperați banii și să împiedicați noi furturi.
Schimbați parolele
Este posibil ca persoana care se află în spatele acestei practici de scam să dispună de parola dumneavoastră. Înlocuiți-o cu o parolă puternică, compusă din cel puțin 15 caractere, care trebuie să cuprindă majuscule și litere mici, numere și simboluri.
De asemenea, este indicat să modificați datele de conectare ale tuturor celorlalte conturi care utilizează un nume de utilizator și parole identice sau similare. Utilizați o parolă unică pentru fiecare cont. Actualizați software-ul antivirus pentru a fi apărat de orice nou virus informatic și pentru a proteja dispozitivul folosit. Semnalați frauda.
Informațiile pe care le transmiteți pot contribui la capturarea autorului fraudei și la preîntâmpinarea unor noi incidente.
Pentru a afla unde să obțineți consiliere și să semnalați infracțiunea în țara dumneavoastră, vizitați https://cybersecuritymonth.eu/ cyber-first-aid Asigurați-vă că păstrați orice posibilă dovadă a furtului, de exemplu e-mailuri, facturi, chitanțe, copii ale reclamei etc.
Sursa: Bihon.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!