Jaful a avut loc la Muzeul din Drents, unde era expusă expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României. O explozie s-a auzit atunci când hoții au pătruns prin efracție.
Conform Ministerului român de Externe, explozia a fost folosită pentru a pătrunde în clădirea muzeului, unde erau expuse piese din tezaurul dacic al României.
Ulterior, autoritățile olandeze au anunțat că mai multe exponate din expoziție au fost furate de hoți încă neidentificați. Investigația și inventarierea pieselor sunt în curs de desfășurare. MAE a solicitat deja ajutorul țărilor vecine Olandei pentru recuperarea tezaurului furat.
„Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, mai anunță MAE.
Printre cele mai importante piese din expoziție se numără tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, și tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj, conform Historia.ro.
Coiful de la Coțofenești, printre obiectele furate
Harry Tupan, directorul general al muzeului, a menționat că printre obiectele furate din expoziția „Dacia – Imperiul Aurului și Argintului” se află capodopera Coiful de aur de la Coțofenești, care datează din aproximativ 450 î.Hr. Coiful a fost descoperit acum aproape 100 de ani în satul Coțofenești din județul Prahova, cântărește 770 de grame și îi lipsește doar partea superioară a calotei. Aceasta era decorată cu rozete conice dispuse pe orizontală, potrivit Historia.ro.
„Un astfel de incident major nu a avut loc niciodată în cei 170 de ani de existență ai muzeului”, au transmis reprezentanții muzeului.
Atât Muzeul Drents, cât și Muzeul Național de Istorie a României din București trăiesc o zi tragică. Din cauza furtului, muzeul va rămâne închis pe durata weekendului. Autoritățile locale sunt la fața locului și efectuează investigații pentru a aduna mai multe informații.
Muzeul Drents se află în centrul istoric al orașului Assen, din nordul Olandei, la aproximativ 30 km sud de Groningen și 180 km nord-est de Amsterdam.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, a declarat pentru Digi24 că, potrivit informațiilor primite, hoții au distrus singurul zid exterior al unei clădiri de beton armat și au pătruns direct în zona cu vitrinele ce găzduiau piesele dacice.
Târnoveanu a precizat că tezaurul furat cuprindea 673 de obiecte din aur și argint, provenind din Epoca Bronzului și din Prima și A Doua Epocă a Fierului. Printre acestea se află brățările de la Sarmizegetuza, datând din secolul I î.Hr., și Coiful de la Coțofenești, despre care directorul muzeului a explicat că reprezintă nu doar un simbol al elitelor geților, ci și o dovadă a practicilor religioase ale acestora. Referitor la brățările de la Sarmizegetuza, Târnoveanu a subliniat legătura acestora cu regalitatea și religia.
Directorul a mai adăugat că, duminică, expoziția urma să se închidă, iar angajații muzeului erau programati să plece în Olanda pentru a împacheta și aduce colecția înapoi în România.
Ministerul Culturii a confirmat că toate piesele expuse erau asigurate conform legislației românești și standardelor internaționale.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XDin 1994 au fost furate zeci de mii din muzeele Romaniei.din Bibliotecile judetene DNA cerceteaza.
A fost furata de olandezi, despre care se stie ca sunt niste hoti ordinari.
Sau… si-au luat tezaurul inapoi: the daci people, right?