Israel. Potrivit Bihon, Hannah Avram are 20 de ani și este militar în termen.
„Aici și fetele fac armată. Stagiul militar este de doi ani și opt luni, eu însă am un an și șapte luni de când m-am încorporat. Eu sunt combatantă la granița cu Egiptul, nu departe de Fâșia Gaza – cam 40 de kilometri sud. Din fericire, am fost în permisie la sfârșit de săptămână. Însă doi colegi de-ai mei au murit și o fată a fost răpită sâmbătă, imediat după ce a izbucnit conflictul în Israel”, a dezvăluit ea.
Hannah s-a întors sâmbătă seara în armată, unde spune că luptă cu groază, pentru că nu se știe ce se poate întâmpla dintr-un moment în altul. Tatăl fetei, fost jurnalist, spune că atacatorii au deschis focul la întâmplare pe străzi, au luat ostatici şi au ucis oameni aflați în case şi maşini.
„Nu vreau să mai aud de armată. Dacă ar fi fost posibil, aseară, am fi mers eu sau soția mea în locul Hannei. Românca sau românul pe care o/îl știu ca fiind cel mai aproape de Gaza este fiica noastră, restul suntem puțin mai departe, în zona Tel Aviv. Nu doresc nimănui să aibă astfel de trăiri”, a declarat Alin Avram.
Hannah s-a întors sâmbătă seara în armată, unde spune că luptă cu groază, pentru că nu se știe ce se poate întâmpla dintr-un moment în altul.
„Îmi este frică. Sunt conștientă de dimensiunea pericolului. Nu sunt primii mei colegi care au fost uciși?!. Le-am spus părinților mei să aibă grijă de ei și să nu deschidă ușa oricui. Situația e ca atunci când eu eram mică, când ei îmi dădeau aceste sfaturi. The show must go on. Ce putem face?!”, se întreabă ea.
Alin Avram a fost jurnalist la cotidianul Realitatea bihoreană, dar de 10 ani s-a stabilit cu familia în Israel. Soția sa, Eli, lucrează în alimentație publică, iar el lucreză pentru SKM Aeronautica.
„Lucrăm pentru Ministerul Apărării israelian în general sau pentru fabrici de tehnică militară, cum ar fi Elbit. Cea din urmă are și în România, una sau două fabrici”, a spus Alin Avram.
Teroarea războiului se vede cel mai bine prin ochii săi și a familiei sale. Ei nu doar că sunt speriați de atacurile din țara în care trăiesc, ci și se faptul că una dintre fiicele lor luptă în armata israeliană, la câțiva kilometri de Fâșia Gaza.
La 50 de km de Petah Tikva – un satelit al Tel Avivului (cam cum ar fi Corbeanca de București – explică Alin, se aud bubuituri, iar în sudul țării, pe stradă curg râuri de sânge. Imaginile masacrului sunt terifiante în localități, precum: Așdod, Așkelon, Netivot, Șderot.
Sunt drame surprinse la tot pasul, în stații de autobuz, în mașini, magazine, pe stradă. Acesta este filmul atacului coordonat al Hamas, la fix 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur.
Militanţi înarmaţi au rupt gardurile de sârmă ghimpată, s-au paraşutat şi au invadat Israelul. Au deschis focul la întâmplare pe străzi, au luat ostatici şi au ucis oameni aflați în case şi maşini, a relatat fostul jurnalist orădean.
„Nu vreau să mai aud de armată. Dacă ar fi fost posibil, aseară, am fi mers eu sau soția mea în locul Hannei. Românca sau românul pe care o/îl știu ca fiind cel mai aproape de Gaza este fiica noastră, restul suntem puțin mai departe, în zona Tel Aviv. Nu doresc nimănui să aibă astfel de trăiri”, a declarat Alin Avram.
„Să nu ieșim din casă”
O invazie a Israelului, aşa cum nu a mai fost de jumătate de secol, a mai precizat el, când Israelul a fost atacat de Egipt şi Siria. Atunci, conflictul a durat două săptămâni şi s-a soldat cu peste 11.000 de morţi.
Teroriștii Hamas au lansat o ofensivă totală asupra Israelului. Peste două mii de rachete au căzut peste marile oraşe şi au copleşit scutul aerian Iron Dome. Luptători înarmaţi au descins de pe uscat, de pe mare şi din aer. Sirenele au răsunat dintr-odată în toată ţara.
„Sâmbătă a fost mai rău. De fapt, a fost mai rău decât aș fi crezut că poate fi. Dimineață, la 6:30 ne-a trezit Rex, câinele nostru. Credeam că vrea să iasă afară, dar apoi am auzit undeva, departe, o explozie. Era clar: iar trag ăștia. La noi în oraș nici nu a fost alarmă până pe la 8, dar ideea este că nu era ceea ce nu mai trăisem. Șocul a început când am început să primim de la cunoscuți filmări și poze. Am înțeles atunci că e altceva. Rachetele erau parte din recuzită, dar ce se petrecea în stradă era mult mai nasol. A fost zi grea, toata ziua am urmărit situația și nu era deloc roz.
La TV se făceau apeluri să nu ieșim pe străzi și să nu deschidem ușa la nimeni care are urmă de accent. Spre seară, au început să prindă din ei și să se mai liniștească. Mai erau rachete, dar parcă nici nu ne mai speriau. Ne îngrozea însă când se comunica numărul victimelor. 100 de morți cu 1.100 de răniți; după o oră 200 de morți și 1.500 de răniți. Astăzi aflăm că sunt peste 600 de morți, peste 2.000 de răniți și încă nu se știe numărul ostaticilor. Și tot așa. Azi mai sunt alarme însă până acum am auzit de un singur incident izolat cu un trăgător”, a mai spus bihoreanul, duminică.
Cu toate acestea, amândoi soții Avram au ieșit din casă și au mers la serviciu.
„Azi nu se face școală. Ar fi trebuit sa fie prima zi de școală după vacanța de Suchot (sărbătoarea corturilor – n.r.). De fapt, sunt multe fabrici unde nu se lucrează. Noi lucrăm pentru că suntem obiectiv strategic și Eli, soția mea, lucrează pentru că e în alimentație. Totuși, și așa, ni s-a spus că putem rămâne acasă dacă nu suntem ok fizic sau psihic. Aș fi rămas pentru că nu am prea dormit peste noapte, Hannah a plecat la 21:30 seara de acasă și a ajuns în bază dimineața la 5:06.
Am stat ca pe ace. La noi în fabrică, eu și un coleg mai vechi decât mine aici, suntem cei care deschidem fabrica. De ieri, de la 8, e în camera de izolare pentru că teroriștii au ocupat zona și nu poate ieși până va elibera armata zona. Astfel, a trebuit să deschid eu fabrica, așa că… ”, a mai spus Alin.
Întrebat dacă nu-și dorește să revină în țară, acesta a mărturisit: „Ba da, însă doar după ce termină fiica cea mică liceul. Are 14 ani și ar fi mult prea greu pentru ea să treacă la un alt sistem de învățământ, total diferit. Astfel, am spus că așteptăm să termine liceul și apoi ne vom întoarce. Fiica noastră cea mică vrea să devină arhitect, are talent și cred că schimbarea ar bulversa-o”.
De când s-a stabilit acolo, Alin a cunoscut mulți români. El susține că aceștia sunt oarecum obișnuiți cu o stare de tensiune. De această dată, toți spun că acum „a fost mai mult decât ce au trăit până acum”.
„În zona mea, sunt vreo șapte familii din Bihor, pe lângă noi. O doamnă din Beius (Zoia) trebuia să aterizeze ieri (sâmbătă – n.r.) însă avionul a fost întors”, a mai spus el.
„Ce-o vrea Dumnezeu”
O altă româncă oripilată de cruzimea scenelor din Israel este Alina Tomer, fosta proprietară a unei agenții de turism din Oradea. Este acum ghid turistic în Israel i trăiește cu frica-n spate un coșmar pe care nu și l-a imaginat. Sunt scene tulburătoare, spune ea.
„M-am asigurat că grupul meu de 19 persoane a trecut cu o zi mai devreme. Trebuiau să treacă spre Iordania abia astăzi (duminică – n.r.). Acum sunt în siguranță în Aman, au zbor spre România de acolo peste 3 zile. Să sperăm că va fi totul ok. Am ajuns acasă, soțul meu este în Spital la Ihilov cu mama mea. Mă doare capul îngrozitor. Au murit foarte mulți oameni, am vorbit cu vecina mea, soțul și copiii ei au fost rechemați în armată. Soțul ei este la granița cu Gaza, are 53 de ani și vorbește nativ araba. Băiatul ei este la Ramle, iar fetița, tot în armată… Am rămas cu cățeii acasă, am reușit să dorm puțin, dar m-a trezit pe la 00:15.
Nu mai pot să dorm… Familii întregi au fost luate ostatice, cadavre pe străzi și în mașini. Un rând imens de mașini al celor ce au fost concentrați la punctele de concentrare… Israelul e în război și se pregătește de război pe mai multe fronturi, zeci de mii de rezerviști de vârste diferite au fost rechemați la arme. Noi nu putem părăsi țara. Ce-o vrea Bunul Dumnezeu acum”, a mărturisit Alina.
Tensiune infernală
Israelienii nu au avut niciun indiciu despre ce urma să se întâmple.
„Vedeţi clădirea din spatele meu care a fost lovită în plin. Este un atac coordonat, fără precedent, al facţiunilor din interiorul Fâşiei Gaza”, a declarat Trey Yingst, jurnalist Fox News pentru observatornews.ro.
„Este o tensiune infernală în aceste oraşe. Un locuitor dintr-un kibutz a reuşit să ia legătura cu un post de televiziune israelian şi live efectiv a cerut ajutor, a spus: «Am fost uitaţi de guvern, trimiteţi trupe, salvaţi-ne! Sunt răniţi, sunt case pline de flăcări», este dimensiunea prezentată de jurnalistul român stabilit în Israel, Mario Nando Varga.
Militanţii Hamas spun acum că sunt pregătiţi de un război de lungă durată şi îşi vor extinde atacurile asupra Israelului.
„Avem un singur scop, libertatea noastră şi eliberarea locurilor sfinte. Vom lupta până vom ieşi învingători, până vom fi independenţi”, au declarat ei.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, citat de observatornews.ro, spune: „Suntem în război. Nu este o operațiune, nu e un conflict, ci un război. În această dimineață, Hamas a lansat un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel și a cetățenilor săi”. El promite că Hamas va plăti pentru aceasta.
„Benjamin Netanyahu spune că Hamas va plăti. Însă nu se hazardează nimeni în declarații, sunt – cel puțin conform datelor pe care le avem noi, peste 180 de ostatici. Gândește-te că, în urmă cu câțiva ani, Israelul a eliberat pentru un singur prizonier peste 1.000 de deținuți care au comis atentate. Când e vorba de cetățenii țării, treburile se complică și nu poți fi sigur ce va fi. Chiar dintre israelieni, cine ar fi prevăzut Operațiunea Moshe sau Operațiunea Entebbe? Eu sper să mai existe asemenea genii militare, să facă ceva ce nici nu ne-am imaginat și lucrurile să se termine cu bine”, a conchis Alin Avram.
Conform datelor oficiale, în Israel se aflau duminică în jur de 130.000 de turişti străini. Niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor arată datele oficiale. Dintre aceștia, sâmbătă aproximativ 900 de pelerini români se aflau în Israel, au anunțat autoritățile române, citate de hotnews.ro.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XUn popor eroic dar prea mic / numeric /pt un razboi asa mare.
Acum de ce oare nu intervine americana in ajutorul evreilor ? Bine ca s-au bagat in Iraq Afganistan Vietnam etc
-
Nu te inflama, americanii se vor baga atunci cand israelienii o vor cere. Vor trimite bani si tehnica oricum.
-
Iar demonstrezi cat de afon esti
Pana la urma si-a asumat, nu?! Nu cred ca a fost secret cand s-au stabil acolo…
-
Exact