Un peşte ale cărui prime semne de existenţă pe Pământ datează de acum 65 de milioane de ani e pe cale de dispariţie, iar câteva dintre ultimele exemplare pot fi găsite chiar în România, judeţul Argeş.
„După mulţi ani de încercări pentru a-l salva (aspretele – n.r.), ni s-a spus că specia e dispărută”, a declarat pentru BBC biologul Nicolae Crăciun. „Dar eram siguri că se înşeală.”
Aspretele, un mic peşte nocturn care se ascunde sub stânci, are un viitor incert şi e ameninţat din toate părţile. Estimările oficiale indică o populaţie de aproximativ 10-15 exemplare, despre care se crede că trăiesc pe o întindere de 1 kilometru, în apele puţin adânci ale râului Vâlsan. Comparativ cu începutul anilor 2000, când numărul peştilor se ridica la circa 200, diferenţa pare uriaşă. Dar asta nu înseamnă că au fost complet daţi uitării. O echipă de oameni de ştiinţă şi ecologişti militează pentru salvarea speciilor endemice de peşti, cunoscute şi sub numele de Romanichthys valsanicola.
La finalul lunii octombrie, biologul Andrei Togor, în vârstă de 31 de ani, monitoriza speciile de peşte când a descoperit 12 exemplare de asprete într-o porţiune restrânsă a râului Vâlsan. „Să văd un asprete cu ochii mei a fost fantastic”, povesteşte el. „Este una dintre cele mai mari recompense pe care le poate obţine un biolog pe teren.”
Aspretele este o aşa-numită fosilă vie, ceea ce înseamnă că a supravieţuit milioane de ani fără a suferi modificări esenţiale. Dar iată că în şase decenii activitatea umană a afectat grav habitatul şi populaţia aceste specii.
O parte din acest impact dramatic se datorează barajelor hidroelectrice, construite pe cursul mai multor râuri montane în timpul regimului comunist, la sfârşitul anilor 1960. Până atunci, se crede că aspretele a populat aproximativ 30 km din apele râului Vâlsan, precum şi două râuri paralele: Argeş şi Râul Doamnei.
„A dispărut din Râul Doamnei pentru că nu mai era apă. Timp de un an, albia a fost aproape secată”, spune Andrei Togor. „Planului comunist nu-i păsa de specia endemică. Acest peşte a devenit o raritate din cauza oamenilor.”
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XAceeasi soarta ca si rosioara lui Racovitza de la 1 Mai. Trist…
Bine ca pt cacatu ala de insecta nu mai continua autostrada dar de pestee asta ii doare in cot . Romani ….
eu cred ca mai degraba poluarea din ce in ce mai mare , poate si barajele! Cam acolo se indreapta si RACUL ..racul nostru endemic, al apelor de deal si de munte , exista multi IMBECILI si CRETINI care ii tot pescuiesc si-i distrug !AVETI GRIJA DE ACESTE COMORI,fiindca dupa ce le pierdem nu le vom mai dobandi niciodata..si vom fi din ce in ce mai singuri pe Planeta Pamant !
-
Sa nu ramana cumva speciile astea singure, dupa cum este mersul lumii… Momentan suntem in farful piramidei, dar cei de sus sunt cei mai expusi… Asa ca nu fa previziuni, natura o sa isi urmeze cursul. Cu, sau fara noi…
Nu exista un link cu o petitie.
Intradevar specia ar trebui protejata si inmultitita pana la cel putin 10000 de exemplare!
Ce sa va spun ce lucru ,,bun,, ati facut ! Aratati-l, ca braconierii care vand animale rara abia asteapta, acum si stiu cum arata
uratnie din astea prinzi si pe Crisul alb la bifurcatia cu cigherul,noi la zicem costris sau mucosi(de la mucusul care il au)
Pe valea Hontisor in urma cu 15 20 de ani era plin de pești din ăștia, acum întradevăr îi zărești mai puțin.