Oradea. Air Oradea a finalizat etapa de evaluare a ofertei depuse în cadrul procedurii de selectare a unui partener pentru operarea zborurilor de pe aeroportul din Oradea.
HiSkyEurope SRL a obținut punctajul maxim în baza criteriilor de selecție, fiind singura companie care a depus o ofertă.
Compania propune următorul program de zboruri:
- 5 zboruri pe săptămână între Oradea și București (și retur);
- 3 zboruri săptămânale între Oradea și Londra (și retur);
- organizarea de curse charter către trei destinații de vacanță: Hurgada (Egipt), Antalya (Turcia) și Monastir (Tunisia).
HySky deține o flotă de 8 aeronave de tip JET, cu configurații variate: 4 aeronave cu 180 de locuri, 1 aeronavă cu 144 de locuri, 2 aeronave cu 220 de locuri și 1 aeronavă cu 275 de locuri (aeronava cu care operează zboruri către SUA). Cerința minimă prevăzută în cadrul procedurii de selecție a fost ca ofertantul să dețină cel puțin 5 aeronave.
Ofertantul îndeplinește și criteriile de calificare referitoare la experiență similară. Numărul pasagerilor transportați în ultimii trei ani este de 1,8 milioane (cerință minimă – 1 milion de pasageri), operatorul este conectat la un hub (hub-ul de operare este București), operează zboruri de linie cu destinațiile București și Londra și dispune de personal însoțitor de zbor care vorbește limba română (93 de angajați vorbitori de limba română).
Contribuția solicitată de ofertant de la AirOradea (total per 5 ani) este de 750.000 euro (maxim disponibil 3 milioane de euro).
Compania Air Oradea a solicitat informații tehnico-financiare de la HiSkyEurope SRL, inclusiv detalii referitoare la venituri, costuri etc. Aceste date vor fi analizate și utilizate de către firma de consultanță PwC pentru elaborarea unui plan de afaceri detaliat.
„Se estimează că planul de afaceri va fi finalizat în luna ianuarie a anului viitor. Ulterior, vor începe negocierile pentru încheierea contractului de asociere, având ca scop începerea operațiunilor HiSky la sfârșitul primăverii 2024”, a transmis CJ Bihor.
Obiectivul principal al planului de afaceri este de a demonstra că finanțarea publică acordată (750.000 euro) nu reprezintă un ajutor de stat și că activitatea propusă va fi sustenabilă pe o perioadă de cel puțin 5 ani, conform cerințelor stabilite de Air Oradea pentru planul de afaceri.
„Trecem la etapa planului de afaceri. Solicităm documente, contabilitatea companiei ca să putem face proiecția pentru planul de afaceri, pe cheltuieli și venituri, pe operațiunile asumate de HiSky. S-au dus mult mai jos cu oferta financiară, față de cele estimate de ofertant, Air Oradea. Comisia Europeană ne-a cerut să facem planul de afaceri și să arătăm că asta e o operațiune viabilă economic, și nu e ajutor de stat”, a declarat city-managerul Mihai Jurca pentru Bihon.ro
Air Oradea a fost înființată în octombrie 2021 de către Municipiul Oradea și Consiliul Județean Bihor, cu scopul de a dezvolta, în condiții concurențiale de piață, activitatea economică de operare zboruri aeriene de pe Aeroportul Internațional Oradea, societatea având ca obiect principal de activitate CAEN 5110 – Transporturi aeriene de pasager.
Sursa: Bihon.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!